Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Nie chodzi o odcięcie bo się włącza trakcja, tylko o całkowity brak napędu. 

Jednak nie Omoda, a Jejku.

12:30, pedał w podłogę i awaria przy 60 km/h....

Masakra :o 

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

To tutaj zgoda, to nie powinno mieć miejsca i tak jakby rozłączyło całkowicie napęd, więc to nie jest odcięcie mocy jako takie. Auto powinno w takiej sytuacji przyspieszać na tyle na ile pozwala przyczepność w danych warunkach.

byc moze takie zachowanie mialo zwiazek z

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-jaecoo-7-wzywane-do-serwisow-pierwsza-akcja-przywolawcza-mar,nId,22616974

https://www.check-vehicle-recalls.service.gov.uk/recall-type/vehicle/make/OMODA and JAECOO UK LIMITED/model/JAECOO 7 ICE/year/2025/recalls

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

Może tak, może nie, fajnie jakby Bartek wziął fure jeszcze raz i sprawdził czy to poprawili. 

Swoją drogą bardzo lubię recki z Auto wizji, konkretnie i na temat. No i wytyka piano black XD 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 4
Opublikowano
21 minut temu, huudyy napisał(a):

Swoją drogą bardzo lubię recki z Auto wizji, konkretnie i na temat. No i wytyka piano black XD 

Chyba jedyny recenzent gdzie mnie nie uwiera jego test, a jak już to najmniej spośród wszystkich :E 

Wytyka piano black i mówi wporst że stare hybrydy Toyoty wyły, swój chłop. 

• Upvote 2
Opublikowano

Ja lubie jeszcze eko-driver bo robi długie i dokładne testy, robi pomiary, można zestawić auta ze sobą. Chociaż jest delikatny w ocenach i raczej rzadko krytykuje dosadniej (chyba, że coś jest aż tak ewidentne jak hałas w Tiggo 4 :red:).

I PremiumMoto TV też długie testy, wydaje się w miarę obiektywny, sporo krytykował np. ostatnie Audi za materiały i wykonanie więc wygląda jakby bardzo się nie podlizywał.

• Confused 1
Opublikowano
7 godzin temu, Cappucino napisał(a):

No to czym jest według ciebie ta "normalna jazda" ?Czy autor tego "testu" to doprecyzował?  Dlaczego w tym przypadku nikt nie podaje średniej z 500km. czy kilku tys. kilometrów tylko  50km?

On się nie starał wyszło 3,8 to kolejny chyba pałował, że wyszło 5,8 przy średniej 68km/h

Dobra, już nie filozuj. po liczniku widać jak było i wygląda na spokojną jazdę gdzie powinno być niewielkie zużycie paliwa.

PRECYZYJNA definicja "normalnej jazdy" jest zapewne w słowniku i encyklopedii normików kierowców, poszukaj, nie będziesz błądził. Przecież wszyscy ją znają i się do niej stosują, też powinieneś.

Co ma dać podawanie średniej z 500 kilometrów dla "normalnej jazdy"? To może być normalna jazda po autostradzie jak i normalna jazda po mieście. Tyle, że wyniki będą kompletnie różne, tego też nie wiesz?

Jeśli nie ogarniasz przykładu który podałem, to wróć do pierwszej linijki mojego posta: w encyklopedii też znajdziesz informacje czym różni się jazda głównie autostradą od jazdy drogami przez wioski i między nimi.

Po liczniku widać średnią prędkość dla ostatnich prawie 29 km, a spalanie z ostatnich 50 km, tego też nie ogarniasz?

6 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Inny test tego auta gdzie średnie zużycie jest na poziomie 4,5-5L na setkę, autor zwraca tez uwagę na  brak pełnej mocy w niektórych sytuacjach o czym tez była mowa w tym temacie.

a który wynik z poniższych to jest "spokojna jazda"? Bo jak widać wg ciebie na jeden test może być jeden wynik spalania

tiggo-spalanie.jpg

5 godzin temu, bleidd napisał(a):

I gość nie mówi, że wcześniej robił jakieś szaleńcze przyspieszenia 0-100 pod rząd, tylko zwykłe włączanie się do ruchu i auto przyspiesza w nieprzewidywalny sposób. No ciekawe

Jemu nieprzewidywalnie hamuje TSI które miałeś w A3. Jeszcze raz apeluje do Twojego rozsądku

Opublikowano
5 godzin temu, bleidd napisał(a):

Ja lubie jeszcze eko-driver bo robi długie i dokładne testy, robi pomiary, można zestawić auta ze sobą. Chociaż jest delikatny w ocenach i raczej rzadko krytykuje dosadniej (chyba, że coś jest aż tak ewidentne jak hałas w Tiggo 4 :red:).

I PremiumMoto TV też długie testy, wydaje się w miarę obiektywny, sporo krytykował np. ostatnie Audi za materiały i wykonanie więc wygląda jakby bardzo się nie podlizywał.

Biorąc pod uwagę co ostatnio piszesz aż dziwne że nie kłuje Cię w oczy Michała opiewanie chińskich aut

Opublikowano
17 godzin temu, Raf3D napisał(a):

Co ma dać podawanie średniej z 500 kilometrów dla "normalnej jazdy"?

Wystarczy podać średnią z całego przebiegu lub dłuższego dystansu, proste, tego nie wiesz?

Cytat

To może być normalna jazda po autostradzie jak i normalna jazda po mieście. Tyle, że wyniki będą kompletnie różne, tego też nie wiesz?

A o czym ja pisałem? 

Cytat

Na spalanie w aucie wpływa wiele czynników,

Chyba logiczne, że chodzi tu tez o to gdzie się poruszamy i z jaka prędkością.

Cytat

Jemu nieprzewidywalnie hamuje TSI które miałeś w A3. Jeszcze raz apeluje do Twojego rozsądku

https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=15976&sid=367cfa2c1f73e2328d757aa75bff3ea9&start=15

Pewno chodzi o to: 

Opublikowano

Moja topka recenzentów aut: autowizja, wahacz, marek drives (mi leży jego sarkazm). Jest jeszcze taki wysoki blondyn, co często wystepuje w fajnych swetrach, chyba z otomoto, nie pamietam kanalu z glowy.

No i niezawodny duet starych aut: sepleniacy oraz motoryzacyjny glos z twojej piwnicy (zlomnik & motobieda). 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Raf3D napisał(a):

Nie znam jego każdego filmu, to po pierwsze. Po drugie być może jest/był z tym jakiś problem, jedno nie wyklucza drugiego. MHEV w VAGu wymaga pewnego wyczucia w hamowaniu, potrafię sobie wyobrazić że ktoś mógł mieć z tym problem.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, trepek napisał(a):

Moja topka recenzentów aut: autowizja, wahacz, marek drives (mi leży jego sarkazm). Jest jeszcze taki wysoki blondyn, co często wystepuje w fajnych swetrach, chyba z otomoto, nie pamietam kanalu z glowy.

No i niezawodny duet starych aut: sepleniacy oraz motoryzacyjny glos z twojej piwnicy (zlomnik & motobieda). 

Wahacz jest dla mnie najlepszy. Zawsze konkretnie, bez pitolenia, zawsze sprawdza to samo. 

Jako jeden z niewielu recenzentów np robi test świateł nocą. Bardzo go lubię. A pomyśleć że taki zupełnie niepozorny gość.

Edytowane przez larry.bigl
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, KaniaPC napisał(a):

Biorąc pod uwagę co ostatnio piszesz aż dziwne że nie kłuje Cię w oczy Michała opiewanie chińskich aut

Gdzie? Widzę na kanale całe 2 testy chińskich aut. Oglądałem z MG HS, był raczej neutralny. Jeśli wyjdą kolejne testy i nie będzie punktował bolączek tak jak w innych autach to być może zmienię zdanie, na ten moment go lubię. Albo po prostu będę miał z tyłu głowy jego sympatie do chińskich aut. Tak jak Bąk z Caroserii - też oglądam ale biorę zawsze poprawkę, że jak jest test Toyoty/Lexusa/Audi to będzie laurka.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)

31:15 komentarz odnośnie osiągów

i bonus w 6:50, żeby jechać prosto trzeba mieć lekko skrzywioną kierownicę ;D

42:35 przekłamywanie komputera co do spalania

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 1
Opublikowano

Wsiadłem przed chwilą do jednego chinola, gac.

1. infotainment odpala się kilka razu dłużej niż w moim francuzie, chociaz samo działanie, rozmieszczenie opcji jest całkiem ok

2. tylko język angielski

3. nie ma radia ?! a przynajmniej przez 5 minut klikania po ekranie nie znalazłem

4. ekran na płasko, nie można przechylić w stronę kierowcy, czytelność prawej strony ekranu przez to mocno cierpi

5. irytujące jest samoczynne odpalanie się auta, bez żadnego przycisku

6. wszystko oczywiscie obsługiwane na ekraniku

7. zapaszek w srodku

boję się co by było jak bym się przejechał ;)

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, bleidd napisał(a):

i bonus w 6:50, żeby jechać prosto trzeba mieć lekko skrzywioną kierownicę ;D

Różne rzeczy można zaakceptować, ale takie coś to dla mnie dyskwalifikacja. Wrażenia z jazdy jak w aucie po dzwonie w przednie koło źle naprawionym.

Opublikowano
Teraz, huudyy napisał(a):

Ale to akurat jest naprawialne przez prawidłowe zrobienie zbieżności? 🤔 

... to nie musi być kwestia zbieżności, tylko "przekręcona" kierownica (krzywo przykręcili w fabryce).

Natomiast co do filmu, to subtelny OT: jak na 140 km/h, to moim zdaniem szanowny recenzent jedzie za blisko samochodu, który jest przed nim (11:55 czasu filmu).

Opublikowano

Tak. Niemieckie firmy płacą mi za lobbing na forum. Dostaje przelewem na izraelskie konto 2137€ co miesiąc.

:red:

Teraz, bleidd napisał(a):

Popsikane rdzą w sprayu i zrobione zdjęcie dla atencji, tak było, nie ściemniam.

Byłeś tym sprayem :cool:

Opublikowano (edytowane)

https://www.onet.pl/motoryzacja/autoswiat/gac-emzoom-silnik-dane-techniczne-ceny-doradzam-czy-warto-go-kupic/1e7n61n,2ce17997

jak brać chinola, to jednak od sprawdzonej marki. W tych mniej popularnych markach wychodzą konkretne kwiatki co szczególnie tutaj widać - bardzo wysokie spalanie jak na rozmiar (powyżej 10l w mieście!), tragiczne oprogramowanie skrzyni biegów, niezbyt udane, zacinające się multimedia czy natarczywe systemy bezpieczeństwa - no i brak pełnej homologacji.

Edytowane przez huudyy