Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Ilu masz chętnych na elektryka z drugiej ręki? Promil zajawkowiczów i tyle.

Wystaw 2-4 letnią Teslę 3/Y z rynku EU na sprzedaż to się zdziwisz ile jest chętnych. 
Od telefonów się nie opędzisz. Wszystko schodzi. 
Znajomy miesiąc temu sprzedał Teslę 3 LR. Rok czasu pojeździł i sprzedał za 10k więcej niż w chwili zakupu. 
Ogłoszenie wystawił o 16:00 i miał z 50 telefonów. Nawet o 2 w nocy dzwonili. O 9:30 dnia następnego auto sprzedane. 
Po sprzedaży zaczął się rozglądać za Y Performance i sytuacja ta sama. Co pojawiło sie ogłoszen, jak dzwonił to już rezerwacja albo auto sprzedane. Ze względu na problemy z zakupem  Y zaczął rozglądać się za EV6 GT i znalazl ogłoszenie we Wrocławiu. Dogadał się ż właścicielem i w dniu jak już zrobił 200km trasy do Wrocławia właściciel EV6 zadzwonił że już sprzedał auto bo nie wiedział czy przyjedzie. 
W tym momencie zaczął oglądać ogłoszenia i wskoczył Y Performane w Opolu więc miał blisko i od razu po niego pojechał. Finalnie kupił Y Perf a gość sprzedał auto 30 minut po wystawieniu :E 

Edytowane przez DjXbeat
  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
8 minut temu, IceMan napisał(a):

nie, dziennie około 70-100km

A to akurat dla elektryka spoko, a diesel cóż... jak ropa była tańsza od benzyny, a benzyny paliły dużo to miało sens, dziś tylko w długie, bardzo długie trasy. Mi obecna benzyna potrafi spalić mniej od poprzedniego diesla... 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Tak, ale najpierw trzeba sporo w to zainwestować. 

Instalacja 10kWp założysz dzisiaj za 20-22 tyś zł. Czyli zwrot w 2 lata przy jeździe 20 tys km na rok przy aucie palącym 6.5l/100km i cenie paliwa 8.5zł/litr. 
Dodatkowo PV obniża koszt utrzymania domu więc zwrot jest jeszcze szybszy. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Ja tylko się przyczepię, że nie wiadomo ile prąd będzie kosztował za rok czy pięć, w kraju który nie ma EJ i musi awaryjnie importować ;) 

A nie daj boże wybuchnie wojna czy jakaś akcja zielonych ludzików. Tak tylko napomnę. 

Opublikowano
Godzinę temu, IceMan napisał(a):

Jest całkiem sporo osób szukających elektryka.

Obserwuję rynek i wszystko co jest w dobrej cenie wystawione, znika dość szybko. Wysokie ceny paliw, zrobiły swoje.

Osoba która kupiła odemnie auto, przesiadła się z ... diesla, bo za drogo.

Spore tzn. jakie? Jak procentowo wygląda na tle reszty? 5%, więcej?

42 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Wystaw 2-4 letnią Teslę 3/Y z rynku EU na sprzedaż to się zdziwisz ile jest chętnych. 

Jak wyżej, jaki to procent na tle pozostałych samochodów? Patrzysz pod kątem tesli, a to nie jedyny elektryk. I jak ktoś prywatnie kupuje nowe to mało kto po 2- 4 latach sprzeda. Działa, mało "pali" to po co sprzedawać?

26 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Instalacja 10kWp założysz dzisiaj za 20-22 tyś zł. 

Z magazynem? W dzień zazwyczaj auto jeździ a nocy z księżyca prądu raczej nie nabije.

14 minut temu, IceMan napisał(a):

No tego nigdy nie wiadomo.

Ale w sumie ... nie kupujcie elektryków, elektryki są bleeeee

Nie są bee, wręcz przeciwnie, ale nie na pierwsze auto i nie dla kogoś kto nie ma domu. Tylko skoro takie dobre, to dlaczego rynek nowych lezy i kwiczy?

Opublikowano
5 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Tak, ale najpierw trzeba sporo w to zainwestować.

Jak wiążesz się z jakimś miejscem zamieszkania na wiele lat to inwestycja jak najbardziej opłacalna, szczególnie, że produkcja prądu nie idzie tylko do zasilania samochodu elektrycznego ale na bytowanie człowieka w domu.

Opublikowano
1 minutę temu, trepek napisał(a):

Jak wiążesz się z jakimś miejscem zamieszkania na wiele lat to inwestycja jak najbardziej opłacalna, szczególnie, że produkcja prądu nie idzie tylko do zasilania samochodu elektrycznego ale na bytowanie człowieka w domu.

Ale to było chyba dobre na starych zasadach.

Opublikowano (edytowane)

Chyba? Fotowoltaika (prawie) zawsze jest opłacalna jak robi się ją z głową i po rynkowych cenach.

Ja mam pośrednie zasady, magazyn i instalacja zwróci mi się w ok 4 lata. Z czego już 3 lata ją mam.

Edytowane przez trepek
  • Upvote 2
Opublikowano

Na nowych zasadach tragedii nie ma, ale dużo zależy od sposobu życia w domu.

U nas instalacja z magazynem wyszła 41,5. Zwrotu z MP 6.0 wyszła równa połowa.

Z pozostałych 20,75k do tej pory zwróciło się około 9k (prąd który zużyłem na bieżąco + to co zużyłem z magazynu + to co oddałem do sieci i pomniejszyło mi potem rachunki zimą). 2 rok mieszkam w domu i z 41,5k zwróciło się łącznie blisko 30. Zostało około 11k, czyli za ciut ponad rok jestem na zero (a nie mam auta elektrycznego).

I piękne jest jedno, pranie, gotowanie, klimatyzacja - nie przejmuje sie rachunkiem, używam ;)

Generalnie za cały prąd w domu użytkowy + ogrzewanie pompą ciepła + ciepła woda użytkowa (temp w domu na 23,5st bo żona lubi :E ) i roczny rachunek za cały prąd to zsumowane 3470zł ;) 

• Upvote 3
Opublikowano
33 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Coś drogo wyszło, do instalacji 9kwp to za mały magazyn dobrałeś, albo za dużo paneli.

Mam na starych zasadach 10kWp, a piątek zamówiłem moduły do magazynu na razie 16kwh i zrobię osobno off-grid

To nie jest jakiś gotowy projekt, z czystej ciekawości sobie to liczyłem. Na razie nie mam w planach pv 

Opublikowano
2 godziny temu, bleidd napisał(a):

To nie jest jakiś gotowy projekt, z czystej ciekawości sobie to liczyłem. Na razie nie mam w planach pv 

Moze warto takie plany powziac? PV to jedna z najlepszych inwestycji, jakie mozna wykonac niskim kosztem.

4 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Nie są bee, wręcz przeciwnie, ale nie na pierwsze auto i nie dla kogoś kto nie ma domu. Tylko skoro takie dobre, to dlaczego rynek nowych lezy i kwiczy?

Bo ludzie sa mentalnie wciaz w XX wieku oto dlaczego.
Kiedys wydawalem na paliwa kopalne do samochodow ~20k rocznie. Teraz wydaje 0k rocznie na benzyne/diesla i ~2k rocznie za prad, a jezdze tyle samo.
Nigdy wiecej aut na paliwa kopalne. Sam sie sobie dziwie, ze tak pozno kupilem elektryka.
Auto spalinowe to sprzet na abonament, za ktory i tak musisz zaplacic pelna kwote przy zakupie. Crazy, I know ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Amsztel napisał(a):

Moze warto takie plany powziac? PV to jedna z najlepszych inwestycji, jakie mozna wykonac niskim kosztem.

Jakieś odległe plany mam ale na przyszły rok już za dużo tematów zaplanowanych, majstrów klepniętych więc pewnie kolejny rok, a że nie ma co zbyt poważnie sobie planować co będzie za 1.5 roku czy 2 lata bo życie lubi takie plany weryfikować no to póki co sobie tylko luźno o tym myślę.

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Jak wyżej, jaki to procent na tle pozostałych samochodów? Patrzysz pod kątem tesli, a to nie jedyny elektryk.

Tak to nie jedyny elektryk ale Ty uogólniasz. 
To samo można powiedzieć o niektórych autach spalinowych, które używane się nie sprzedają a są takie, które w dobrej wersji i utrzymaniu idą od ręki. Dzisiaj właśnie takie są używane 2-4 letnie Teslę z rynku EU. 

7 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Z magazynem? W dzień zazwyczaj auto jeździ a nocy z księżyca prądu raczej nie nabije.

W jeden dzień z takiej instalacji naładujesz 70-80kWh co w zupełności wystarcza na 400-500km jazdy. Można cały tydzień obskoczyć i naładować w sobotę/niedzielę. 
Z magazynem 16kWh koszt inwestycji zwiększa się do ~30tys zł ale wtedy od połowy lutego do października zapominasz o rachunkach za prąd. 
Wystarczy 3x w tygodniu po 10kWh z magazynu i w weekend 70-80kWh i masz ~650km jazdy na 7dni. 

Opublikowano
10 godzin temu, Amsztel napisał(a):

Czyli jeżdżę spaliną nie dla tego, że w najbliższej okolicy nie mam żadnej ładowarki, pod kamienicą też nie mam jak ładować tylko dla tego, że jestem mentalnym muzeum? Aha xD 

Musieli Ci zabawki do podłogi przybijać za dziecka :red:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Czyli jeżdżę spaliną nie dla tego, że w najbliższej okolicy nie mam żadnej ładowarki, pod kamienicą też nie mam jak ładować tylko dla tego, że jestem mentalnym muzeum? Aha xD 

Musieli Ci zabawki do podłogi przybijać za dziecka :red:

Jemu bardziej chodziło o osoby, które mają możliwość ładowania głównie w domach i po części ma rację. Wystarczy poczytać komentarze na platformach społecznościowych jaki hejt na bazie zacofania myślowego się wylewa w stronę elektryków. Ludzie nie mają pojęcia jak działa technologia i bazując jedynie na swoim przekonaniu wylewają pomyje. 
Zresztą wystarczy wspomnieć o PV i zaraz pojawia sie masa komentarzy, że tylko idiota w to inwestuje, to  kosztuje 100 tys, to sie nie opłaca, to się nie zwróci, oszukali cię itd. 
Nasze społeczeństwo pod wieloma względami jest mocno zacofane szczególnie jeśli chodzi o „inwestycje”. 

Do dziś pamiętam jak pod koniec lat 90-tych jako prekursorzy wykonaliśmy ocieplenie domu i jakie komentarze przewijały się w społeczności sąsiedzkiej. Po co on to robi? Przecież to wywalenie kasy w błoto, ja za tą kasę to bym miał węgla na 7-8lat. Zachciało mu się upiększać dom itd.
Jakież było zdziwienie że zamiast 5-6ton na zimę zaczęliśmy zużywać niecałe 2 tony :D 

Najpierw było niedowierzanie- na pewno kłamie. Nie możliwe by tyle zużywał a po czasie jak już doszło, że to jest opłacalne to po kolei pojawiały się ocieplenia budynków tylko cena i czas zwrotu jednak mocno się zmieniły. 

Taka mentalność cały czas siedzi w znacznej części Polskiego społeczeństwa ;) 

14 godzin temu, bleidd napisał(a):

Ja wstępnie się orientowałem to 9kWp + 10kWh magazyn wyszłoby mnie gdzieś ok 60 tys - instalacja naziemna

Za 60 tys to można by postawić 2 instalację 10kWp na gruncie + do każdej magazyn 16kWh  :) 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Jemu bardziej chodziło o osoby, które mają możliwość ładowania głównie w domach i po części ma rację.

Nie wyczułem tego, a raczej przytyk w stronę wszystkich osób, co mają spalinowe.

Wystarczy poczytać komentarze na platformach społecznościowych jaki hejt na bazie zacofania myślowego się wylewa w stronę elektryków. Ludzie nie mają pojęcia jak działa technologia i bazując jedynie na swoim przekonaniu wylewają pomyje. 

Na grupach elektryków z kolei jest podejście w drugą stronę, takie jak Amsztela - czyli wyśmiewanie ciemnogrodu i zacofania :E Każdy sobie rzepkę skrobie, a odmiennych palcem wytyka.

Zresztą wystarczy wspomnieć o PV i zaraz pojawia sie masa komentarzy, że tylko idiota w to inwestuje, to  kosztuje 100 tys, to sie nie opłaca, to się nie zwróci, oszukali cię itd. 

A Czarnek i OZE-SROZE? :E Raczej łatwo się domyślić, z jakim rodzajem człowiekiem masz doczynienia wtedy i dlaczego nie warto wchodzić z nimi w jakąkolwiek dyskusje.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Tak to nie jedyny elektryk ale Ty uogólniasz.

No nie, to właśnie Ty uogólniasz do tesli, ta jest najpopularniejsza, reszta już niekoniecznie.

14 godzin temu, Amsztel napisał(a):

Stara i nudna śpiewka, piszesz o 96% klientów w Polsce, faktycznie zacofani.:E  To wynika po prostu z wielu ograniczeń o których było już tu wielokrotnie pisane i nie ma sensu

powtarzać.

Samochody elektryczne są tak samo stare jak ich spalinowe odpowiedniki jak już, więc nie pisz bzdur o mentalności z XX wieku.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
40 minut temu, huudyy napisał(a):

Nie wyczułem tego, a raczej przytyk w stronę wszystkich osób, co mają spalinowe.

[...]

Na grupach elektryków z kolei jest podejście w drugą stronę, takie jak Amsztela - czyli wyśmiewanie ciemnogrodu i zacofania :E Każdy sobie rzepkę skrobie, a odmiennych palcem wytyka.

[...]

Nie chcialem i nie chce nikogo wysmiewac, co najwyzej siebie i dlatego pisalem o swoim doswiadczeniu.
Po prostu mowie jak jest i to dotyczy mentalnosci spolecznej (nie tylko Polakow). Energia ze zrodel odnawialnych i auta elektryczne to nie jest piesn jutra tylko dzisiejsza. Po prostu technologia sie zmienia szybciej niz mentalnosc i to nie jest nic dziwnego niestety...

Opublikowano
3 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Jemu bardziej chodziło o osoby, które mają możliwość ładowania głównie w domach i po części ma rację.

Gdybym miał możliwość ładowania to spalina nie bylaby brana pod uwagę, chcemy się elektryfikować a infrastruktura leży i kwiczy. 

14 minut temu, Amsztel napisał(a):

Energia ze zrodel odnawialnych i auta elektryczne to nie jest piesn jutra tylko dzisiejsza. 

Powiedz to mieszkańcom Górnego Śląska mieszkającym na starych osiedlach robotniczych w familokach, kamienicach, ścisłych centrach miast. Gdzie tam chcesz zrobić OZE? Gdzie tam chcesz zrobić infrastrukturę do ładowania, jak instalacje energetyczne pamiętają lata 90 i wcześniej?

Fajnie się tak mówi chwytliwe hasła, a końcem końców z gówna bicza się nie ukręci. Jako kraj nie nadajemy się do elektryfikacji transportu i długo się to nie zmieni.

• Sad 1
  • Upvote 1