Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie pamiętam. Kontrolnie liczę sobie co pół roku - rok opłacalność magazynu energii w zestawieniu z G12 i jak do tej pory się nie spinało.

@adashi A jak wypada kalkulacja przy G14 biorąc pod uwagę koszty magazynu czy bufora?

Opublikowano (edytowane)

@TheMr.

120k za magazyn 5kWh? I to ma być opłacalne?

Może zacznijmy od tego aby firmy nie kroiły krocie.

Znajomy zrobił sam magazyn z LiFePO4, co są gamechangerem w stosunku do klasycznych magazynów AGM/LiOn.

7 kWh baterii kosztowało go raptem nieco 2k zł (można znacznie taniej jak poszukasz na ali) + bms z drobnostkami parę stówek + falownik parę tysi. Tyle. 
Pełen magazyn 5kWh z robotą powinien kosztować maks 10k, a nie 120k :boink:

Btw, wymiana baterii w Tesli na nową kosztuje mniej, a ma pojemność 75-82 kWh, tylko ~16x większą :E

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 4
Opublikowano

G14 uśredniony zmienny koszt dystrybucji sprowadza u mnie poniżej 6 groszy netto za kWh. W zimie będzie gorzej, jeszcze nie wiem o ile.

Biorąc G14 nie możesz jednocześnie wziąć taryfy dynamicznej, trzeba brać taryfę sprzedawcy. czyli w obecnych warunkach tę zamrożoną cenę.

Biorąc powyższe pod uwagę, jakikolwiek magazyn do G14 zwracałby się przez setki lat. Nie zawsze też generowałby znaczące oszczędności, bo tej najtańszej taryfy, po 1 groszu za kWh jest mało i tylko w te bardziej słoneczne lub wietrzne dni. Z kolei ta najgorsza strefa taryfowa, to jak do tej pory miała miejsce przez 3 godziny w ciągu tych 4 miesięcy (w zimie może być gorzej). Więc spokojnie można to olać.

Sytuacja może ulec zmianie jak wróci zmienna cena na samą energię, czyli skończy się to mrożenie. Na teraz żaden inny bufor niż darmowy nie wydaje się miec sensu.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

@TheMr.

Pokazałem absurd tych cen. Robiąc samemu to koszt wychodzi drobny ułamkiem tego co sobie życzą.

20 kWh LiFePO4 to raptem 6k zł z ali, a to są te same baterie które siedzą w magazynach premium tak jak w tym za 43k, co podałeś wyżej. A później jeszcze za robotę policzą pewnie >10k, a pewnie i więcej przy takich cenach materiału.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
31 minut temu, MaxaM napisał(a):

@TheMr.

120k za magazyn 5kWh? I to ma być opłacalne?

Może zacznijmy od tego aby firmy nie kroiły krocie.

Znajomy zrobił sam magazyn z LiFePO4, co są gamechangerem w stosunku do klasycznych magazynów AGM/LiOn.

7 kWh baterii kosztowało go raptem nieco 2k zł (można znacznie taniej jak poszukasz na ali) + bms z drobnostkami parę stówek + falownik parę tysi. Tyle. 
Pełen magazyn 5kWh z robotą powinien kosztować maks 10k, a nie 120k :boink:

Btw, wymiana baterii w Tesli na nową kosztuje mniej, a ma pojemność 75-82 kWh, tylko ~16x większą :E

Bo ta branża to bagno. Oszust na oszuście. Prąd i termodernizacja. Wałek na wałku bo duża kasa jest z dotacji.

Trzeba samemu się dobrze orientować i uważać na to co się podpisuje. Handlowcy, dyrektorzy i właściciele firm śmieją się na facebooku z ludzi którzy dali sobie wcisnąć gówno za wielkie pieniądze i dzięki temu mogą kupić następną nieruchomość lub następny sportowy samochód.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

@Dimazz

Zgadza się. W tej branży panuje niesamowite żerowanie na niewiedzy ludzi. Wciskanie taniego szajsu w cenie premium, a za robotę liczą jakby to była jakaś magia. A cenę podają z reguły za całość i wszystko się rozmywa. Ludzie wiedzą jedynie, że jest to drogie i tyle, więc jest drogie bez wnikania.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, MaxaM napisał(a):

@TheMr.

Pokazałem absurd tych cen. Robiąc samemu to koszt wychodzi drobny ułamkiem tego co sobie życzą.

20 kWh LiFePO4 to raptem 6k zł z ali, a to są te same baterie które siedzą w magazynach premium tak jak w tym za 43k, co podałeś wyżej.

Samemu to można, ale później odbiór PPOŻ, instalacja przez kogo została wykonana, brak gwarancji itd. itp. W takie sprawy po prostu bym się nie bawił z baterią z Ali.

Dom jak budujesz to dachu z reguły nie robisz samemu, ani elektryki tylko pomniejsze sprawy. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano (edytowane)

to bym olał jak miałbym wielokrotnie przepłacać.

A gwarancja tez może być do bramy od tych wszystkich polskich producentów bo firmy  padają jak muchy i tworzą się nowe. Ci sami ludzie pod inną nazwą. Więc gwarancje możesz sobie sadzić.

Są dziesiątki polskich producentów pomp ciepła. Chińczyki kupowane za 3-4k zł z Chin a sprzedawane za dziesiątki tysięcy.

Na magazyn i tak musisz mieć osobne wentylowane pomieszczenie.

Edytowane przez Dimazz
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, TheMr. napisał(a):

ale później odbiór PPOŻ

Na razie ten temat jest dyskutowany i nie wiadomo na czym stanie.

brak gwarancji

W tej cenie to co 2 lata możesz wymieniać i wciąż wyjdzie taniej ;) 

A gwarancja za gotowca? Tak jak wyżej. Za parę lat szukaj firmy w polu ;) 

z baterią z Ali

To są te same baterie co w magazynach premium. Do tego LiFePO4 mają tą ważną cechę, że są bezpieczniejsze od klasycznych.

Jasne. Żeby zrobić samemu, to trzeba się znać i ogółem ogarniać ten temat i nawet zrobisz to lepiej i bezpieczniej niż część 'firm'.

Mało kto ma takie siły i wybiera gotowe rozwiązania.

Ja tylko pokazuję absurd cen. Jak kolosalną przebitkę mają firmy. Ciężko znaleźć inną branżę w której robiliby taką przebitkę względem materiałów.

Z pompami ciepła to kolejny dobry przykład. Gdzieś czytałem, że u nas niemal 90% pomp jak dobrze pamiętam pochodzi od tego samego dostawcy. Mniejsze firmy przyklejają tylko swoją naklejkę. A większe pozwalają sobie na customową obudowę pompy.

A teraz wyobraźmy, że pompy w sklepie kosztują faktycznie 3-4k. Kto nie miałby takiej w domu? Wszyscy mieliby ;) Transformacja OZE jest droga, bo po prostu szereg osób na tym musi zarobić cisnąć ceny na granicy opłacalności ;)

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@TheMr. 

Po Twoim wpisie odnośnie ceny kompletnej instalacji PV z magazynem energii w cenie 60-120tys zł. zadzwoniłem do firmy, która w 2023r zakładała mi instalacje. 
Dzisiaj za instalacje 10kWp z montażem na stelażu na ziemnym z falownikiem hybrydowym SofarSolar 11kW + magazyn 10kWh Lifepo4 wysokonapięciowy chcą 39tys zł. To już na gotowo ze złożonym wnioskiem do elektrowni i odbiorem prac. Od tego możesz odliczyć sobie dotacje.
W domu, który rocznie zużywa~9tys kW instalacja z magazynem 10kW wystarczy aby odciąć się od sieci na 90% czasu w skali roku.

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 2
Opublikowano
14 minut temu, MaxaM napisał(a):

To coś bardzo niska cena. Znajomi potrafili montować w tej cenie same panele...

W 2023r tyle zapłaciłem za same panele z falownikiem Hybrydowym na tip top na stelażu na ziemnym.

Opublikowano

coraz rzadziej montują panele na dachach domów, częściej na stelażach ale nie wiem czy chodzi o szybkość i prostotę czy o strach o zniszczenie dachu bo może gdzieś przeciekać

a może przepisy bo mniejsze ryzyko pożaru

Opublikowano (edytowane)

@sabaru128 

Cytat

Dotyczy to takich surowców jak: soja, wołowina, kawa, kakao, kauczuk, drewno, czy produkty pochodne jak np. śruta sojowa czy papier.

I to w zasadzie w przypadku eksportu danego towaru poza UE. Zasadniczo z Polski od rolników na eksport idzie soja i wołowina. Ponadto eksportem zajmują się raczej duże gospodarstwa dla których zdobycie papierka, że tereny na których hodują lub uprawiają nie są objęte wylesieniem, to jedynie jednorazowa formalność. Z mniejszych gospodarstw to ewentualnie ci co oddają do skupów które to potem eksportują, albo ci co sprowadzają spoza UE i potem sprzedają dalej poza UE.

Natomiast jakoś papierologia przy uzyskiwaniu dopłat im nie przeszkadza :D 

1 godzinę temu, Dimazz napisał(a):

coraz rzadziej montują panele na dachach domów, częściej na stelażach ale nie wiem czy chodzi o szybkość i prostotę czy o strach o zniszczenie dachu bo może gdzieś przeciekać

a może przepisy bo mniejsze ryzyko pożaru

O masę względem nośności całego domu, zagrożenie pożarowe, łatwość przeglądów, konserwacji czy łatwiejszy dostęp techniczny. 

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 4
Opublikowano

Skandal.

Cytat

Ktoś może zaorać polską branżę magazynów energii i styropianu. I nie jest to żaden zewnętrzny wróg, a... polskie Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Chodzi o propozycję nowych przepisów, które mogą zdusić rozwój ważnych dla Polski sektorów. Wykorzystując furtkę prawną w regulacjach przeciwpożarowych, resort może uderzyć w dwa niezwykle ważne obszary naszej transformacji energetycznej.

Pierwsza sprawa dotyczy branży styropianowej. W przededniu fali remontów i termomodernizacji, nowe wymogi mogą faworyzować zagraniczne koncerny produkujące wełnę mineralną kosztem setek polskich, rodzinnych firm.

Druga to próba zahamowania rynku przydomowych magazynów energii. Mimo że technologia ta dynamicznie tanieje i jest kluczowa dla stabilności sieci, proponowane wymogi mogą podnieść koszt instalacji nawet o 60 proc. i w wielu przypadkach całkowicie uniemożliwić montaż.

Czy to lobbing, urzędniczy błąd, czy celowe działanie? Posłuchajcie i oceńcie.

Opublikowano (edytowane)

Co do magazynu I tak miałem zamiar postawić budkę dla 85KW używki z tesli.

Dla ciekawskich według badań z NASA z 2001 ogniwa litowo jonowe testowali komercyjne sony są wstanie wytrzymać 75.000 cykli płytkich 20-25% tak wyszło im z wykresu bo po 17.500 bo mieli już dość testowania , więc taka bateria szczerze starczy mi na dekady. 

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano
26 minut temu, deathrabit napisał(a):

więc taka bateria szczerze starczy mi na dekady. 

Nie starczy, baterie starzeją się też z czasem i sama z siebie może dostać zwarcia.

Wystarczy że jedna sekcja padnie i jest już problem. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Nie starczy, baterie starzeją się też z czasem i sama z siebie może dostać zwarcia.

Wystarczy że jedna sekcja padnie i jest już problem. 

To nie problem jestem wstanie wymienić ogniwo albo odłączyć stringa i zadowolić się niższą pojemnością.