Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@bergercs pamiętam że kiedyś polecałeś mi lodówkę LG, żona się upierała na Haiera ale skutecznie ją wyleczyłem, za tydzień w piątek przyjeżdża LG. 113kg na 3 piętro, dam chłopom po 100 i 4paku żeby im się lżej wnosiło :E  co ciekawe, zamówiona bezpośrednio na stronie LG z 3 kodami rabatowymi wyszła 500zł taniej niż najtańsze oferty sklepów.

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano
W dniu 6.10.2025 o 18:11, JeRRyF3D napisał(a):

Najlepiej jest sie karnąć z gps i porównać z furą, zwykle 5, 6 km zaniża licznik fury.

Chyba inne jest przekłamanie bezwzględne przy 40 km/h a inne przy 140 km/h.

Opublikowano

W większości zakresu prędkości u mnie licznik zaniża prędkość o ~3-4km/h; Przy prędkościach powyżej 150 jest to może 5-6km/h;

Tempomat / prędkościomierz 54km/h, gps 50-51km/h, radar przy drodze również 50-51km/h;
Przy tempomacie zapiętym na 144km/h GPS pokazuje 139-140km/h

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Katystopej napisał(a):

. 113kg na 3 piętro, 

Samsung nam pie... na początku pandemii - sklepy pozamykanie itd. Zamówiona LG serii 62 - 203 cm, oczywiście z wniesieniem. Żona dzwoni, że nie zmieściła się do windy i zostawili na parterze. Wnosiłem z kumplem na dziewiąte piętro — w okolicy 3-4 już miałem myśli, żeby to zepchnąć w dół. 

Do drugiego mieszkania zamówiona topowa 92 (zewnętrznie "lepszej jakości metal" plus metalowe wykończenie wnętrza — bardziej namęczyliśmy się bardziej wnosząc ją na pierwsze piętro, niż tamtą na dziewiąte.

A jak już o AGD:  jeśli ktoś kupił suszarkę 

Gorenje: DHNA93 , DHNA93/DE , DHNA93/Pl , DHNE93/DE ;

Hisense: DH5S102BB , DH5S102BB/PL , DH5S102BW , DH5S102BW/PL 

to zalecane jest przez UOKiK "zaprzestanie korzystania z tego sprzętu" i kontakt z: 22 276 89 50, 801 002 350 - mają wady fabryczne.

Edytowane przez bergercs
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, bergercs napisał(a):

Do drugiego mieszkania zamówiona topowa 92 (zewnętrznie "lepszej jakości metal" plus metalowe wykończenie wnętrza — bardziej namęczyliśmy się bardziej wnosząc ją na pierwsze piętro, niż tamtą na dziewiąte.

Szkoda Ci było 130 zeta na wniesienie? :E  też 92 wzięliśmy, ale bez insta view bo wszystkie miały podłączenie do wody, a my potrzebowaliśmy jak już to z pojemnikiem, za to fajny patent door in door, nie trzeba całej chłodziarki otwierać na podstawowe rzeczy z górnych półek.

Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Szkoda Ci było 130 zeta na wniesienie? :E  

Zapłaciliśmy. Byłem w firmie, moja w domu z dzieckiem. Przyjechała ekipa - pokompbinowali z jedną windą, potem z drugą i stwierdzili, że na 9 to oni dymać nie będą i kasę firma zwróci :E

A drugą dostawę do magazynu firmy, tam mi magazynierzy wózkiem przewieźli, potem po remoncie mieszkania podjechałem dostawczakiem z windą, przywiozłem pod dom i "co tam pierwsze piętro", okazało się, że fizyka to szmata :-)

Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ile lat jest już videotolling na A4 Kraków/Katowice? 6-7? 8? 

Czemu zawsze znajdzie się matol, który wjedzie na te bramki? Serio, nie pamiętam przejazdu żeby chociaż na jednej bramce się taki nie trafił…

Efekt skali, tyle ludzi co tam jeździ to siłą rzeczy kilku takich musi się trafić. Dwa, niedzielni kierowcy, którzy raz na 5 lat wyjeżdżają dalej niż poza swoją miejscowość. Też ilekroć tamtędy jeżdżę to któraś z tych bramek zatkana bo ktoś próbuje cofać i 20 aut z tyłu to samo :E

Opublikowano
Teraz, JeRRyF3D napisał(a):

Wyjaśnijcie proszę, o co chodzi z tymi bramkami? Gdzie problem?

A4 Kraków-Katowice ma videotolling na dwóch skrajnych, lewych pasach. 
nie ma tam osób z obsługi.

jedziesz tam tylko jeśli masz aktywny autopay albo inna aplikacje do automatycznego opłacania. Bramka sczytuje tablicę i się otwiera.

sa wyraźnie oznaczone i jest widoczne na zanikach ze nie ma tam personelu.

i za każdym razem jakiś pajac tam wjedzie i chce zapłacić kartą lub gotówką. Bo znali takie trudne. A tam kolejek zazwyczaj nie ma. Bo się szybko przelatuje przez takie bramki.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Heh. Faktycznie.
Ciekawostka. Chciałem sobie teraz zachowawczo na przyszłość dodać, a mam "F" na końcu numeru rejestracyjnego = "niedozwolone znaki" dla iPKO. :(

5 prób i... za 5* łaskawie załapał. Nie kumam mechaniki tej apy. ;)
Ale zatrybił. THX za tip.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
Opublikowano

@bergercs dzięki za tą zmywarkę. 

jest bardzo ok. 

Moja wanna na pierwsze piętro po klatce w domu z pół piętrem ;) 
150 kilo i wanna która nie może się potłuc. 
w 4 wnosiliśmy 

Kiedyś kominek z wniesieniem z LM zamawiałem, ja ich zmusiłem do wniesienia, przyjechał jeden facet 60 kilo... poczekaliśmy aż koledzy ze sklepy osobówką przyjadą i wniosą ;) 
Na swoje usprawiedliwienie dodam, że miałem wtedy połamaną nogę. 

Opublikowano

nie wiem czy było ,

bardzo popularny na allegro sklep z częsciami, olejami itd - motostacja z Krakowa ogłosił upadłość

sprzedawali i i jeszcze próbują pod róznymi nazwami, ale nie wysyłają towaru..

np oficjalny sklep febi /bilsten  sma-febi

• Confused 1
  • Sad 2
Opublikowano (edytowane)

Było, Berg pisał że wiszą im bańkę dwieście :E  a taki fajny sklep był, jak filtry kupowałem do chrupka to zawsze tam <smuteczek> 

Montuje listwy ikea do szafek wiszących, zacząłem w piątek. Ściana wygląda tak - gk 12mm, styropian 2cm i dalej 120 letnia cegła. Kołek ramowy fishera 8x140 wyleciał z otworu wywierconego wiertłem 8, wiertłem 6 także :E pojechałem w sobotę po specjalne kotwy których używamy do wyparcia szalunków, 12x140 z dużym skokiem gwintu który wżyna się w beton - też wypadły :E wywierciłem otwornicą otwory w tych miejscach - kur... na całej długości trafiłem w spoinę pomiędzy cegłami :red: w końcu dzisiaj mam czas za to się wziąć, pierwsza gotowa - otwory odkurzone, powiększone na fi16, kotwa chemiczna i szpilki m10 20cm z nakrętkami samokontrującymi. 5 szpilek na listwę, trzyma ja rumun zasiłek, zaraz druga listwa.

Edytowane przez Katystopej
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Było, Berg pisał że wiszą im bańkę dwieście :E  a taki fajny sklep był, jak filtry kupowałem do chrupka to zawsze tam <smuteczek> 

Montuje listwy ikea do szafek wiszących, zacząłem w piątek. Ściana wygląda tak - gk 12mm, styropian 2cm i dalej 120 letnia cegła. Kołek ramowy fishera 8x140 wyleciał z otworu wywierconego wiertłem 8, wiertłem 6 także :E pojechałem w sobotę po specjalne kotwy których używamy do wyparcia szalunków, 12x140 z dużym skokiem gwintu który wżyna się w beton - też wypadły :E wywierciłem otwornicą otwory w tych miejscach - kur... na całej długości trafiłem w spoinę pomiędzy cegłami :red: w końcu dzisiaj mam czas za to się wziąć, pierwsza gotowa - otwory odkurzone, powiększone na fi16, kotwa chemiczna i szpilki m10 20cm z nakrętkami samokontrującymi. 5 szpilek na listwę, trzyma ja rumun zasiłek, zaraz druga listwa.

Mnie tknęło dziś i zrobiłem zabudowę wanny (a raczej dokończyłem ją) która czekała od wiosny :E 

Zabieram się też za odływ pod kabinę w drugiej łazience, okazało się że będe musiał przerobić pod brodzik który wybraliśmy (klasyk, instalacja zrobiona wcześniej, wsio zapłytkowane a teraz sprzęt wybieramy :E). Na szczęście powinno pójść gładko, wyciąć prostokątne otwory w płytce, odkuć kawałek posadzki, przerzucić odrobinę kolanko i powinno być git.

Opublikowano
8 minut temu, Katystopej napisał(a):

a taki fajny sklep był, jak filtry kupowałem do chrupka to zawsze tam

no ja też wszystko u nich, wczoraj jeszcze zamek do drzwi przód bo mi padł w leonie, zakup na allegro i cisza, aż tu dziś wszystkie aukcje poznikały...