Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ktoś lubi efekt placebo to nie widzę problemów aby za to dopłacać :)

Za różnice w cenie Pb95 vs 98 lepiej częściej wymienić olej albo zlecić czyszczenie zaworów (w których to czyszczeniu Pb98 z wtryskiem bezpośrednim i tak nijak nie pomaga), zrobi to więcej dobrego dla silnika.

• Upvote 1
Opublikowano

Efekt placebo to Twoje czytanie postów, nic nie dociera ;) 

Są dowody że na 95 silnik dostaje po tyłku, VW o ile się nie mylę rekomenduje/rekomendował 98 do silników TSI. Mój tuner też to potwierdza, na 95 ECU się broni przed spalaniem stukowym, na 98 ani jednego przypadku. 

Jak komuś taka różnica w cenie powoduje że go nie stać, to może hulajnoga się sprawdzi.

47 minut temu, bleidd napisał(a):

Za różnice w cenie Pb95 vs 98 lepiej częściej wymienić olej albo zlecić czyszczenie zaworów

A nie można lać 98 i wymienić oleju? Budżet przekroczony? 

• Upvote 2
Opublikowano

Ja napiszę tak. To zależy od wieku auta i zaleceń producenta. Czyli auto na gwarancji, producent dopuszcza 98 -> lać 98. Producent dopuszcza 95 i E10 -> nie lać 98. Będzie problem z silnikiem -> będą szukać winnego poza sobą. 

Po gwarancji  to już inna sprawa. Kiedyś nie zalecało się lać 98 do pospolitych konstrukcji, bo to były na tyle durne i niewysilone silniki, że serio to nic nie wnosiło, a nawet potrafiło zaszkodzić. Teraz ECU sam sobie sprawdzi jakie paliwo jest wlane, a 98 jest łatwiejsze w "kontroli". 

• Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, marko napisał(a):

Normalnie tak, jednak lepiej dwa razy przeczytać, co sobie tam wymyślili. Dla przykładu w Nissanie masz wyraźnie napisane, że nie wolno stosować dodatków do paliwa. 

A Kia wręcz zaleca co 5000km dodatki :E :E 

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, KiloKush napisał(a):

Chyba się starzeje ale mam ochotę sobie kupić Celice tą najnowsza. Lekkie auto to jest, ciekawe jak się prowadzi. Albo Smart Roadster :E jeszcze lżejsze ale mocy to tam nie ma.

Kurła, mi od przedwczoraj tak gul skacze jak widzę to czerwone Eclipse na parkingu ... 

10 minut temu, galakty napisał(a):

A Kia wręcz zaleca co 5000km dodatki :E :E 

Dlatego czytać co tam napisali, bo można się zdziwić :E