Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wymiana banalnego komponentu w wielu modelach PHEV może wymagać wydarcia całego zespołu napędowego lub demontażu baterii. Płacisz ostatecznie w większości za roboczogodziny Mirka w warsztacie a nie samą uszkodzoną część.

PHEV ma jednak znacznie większą baterię ze znacznie bardziej rozbudowanym układem chłodzenia/grzania.

Tutaj trzeba rozpatrywać to indywidualnie ale większość PHEV ma baterie upchnięte w miejscu, w którym pierwotnie dla danej płyty podłogowej tego nie przewidziano - cierpi albo prowadzenia auta albo bagażnik (albo jedno i drugie).

Dodatkowo problemy w PHEV-ach to często błędy komunikacji na szynie danych między sterownikiem falownika, systemem BMS i komputerem silnika. Awaria jednego czujnika w tej sieci zależności często kaskadowo wyłącza cały system hybrydowy "prewencyjnie", odcinając moc.

Innymi słowy hardware to znane od lat klocki, ułożone z ekstremalną ciasnotą.

PHEVy (dla mnie) to próba połączenia dwóch dość odmiennych systemów - dostajemy zalety jednego i drugiego ale i wady jednego i drugiego, przez co mamy takiego trochę frankensteina, który ma równie dużo zalet co wad.

Edytowane przez bleidd
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ostatecznie to sprowadza się do konkretnego modelu i jak to w nim jest rozwiązane, zwróciłbym uwagę też na bagażnik bo może się okazać, że w PHEV będzie śmiesznie mały jak na klasę i gabaryt auta.

Jeśli głównie miasto to może EV? Jeśli mieszanie to HEV, jeśli trasy to czysta spalinówka. PHEV jest dobry chyba jak ktoś ma mocno specyficzne użytkowanie: śmiga cały tydzień po mieście/krótkie dojazdy a na weekend ciśnie dłuższe dystansy.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)

EV odpada. Głównie miasto - stąd mój pomysł z PHEV, bo jest możliwość podładowania się z gniazdka w nocy. Trasy to jedna/dwie w roku może. 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, lesiu155 napisał(a):

Ja ogólnie nie widzę sensu hybrydy no ale "mniej pali".

Przy hybrydzie możesz wywalić skrzynię biegów (np. popularne w zwykłym spalinowcu DSG, które średnio lubi jazdę w korkach/centrum miasta - choćby sprzęgła dostają po tyłku, kiedy nawet na dwójce auto potrafi jechać na pół-sprzęgle), są też auta hybrydowe bez GPF (znowu do miasta lepiej tego nie mieć - ludzie już pisali, jak musieli czasem przedłużyć jazdę bo filtr cząstek stałych zechciał się wypalać), są też modele bez turbo i wtrysku bezpośredniego (wtrysk bezpośredni + turbo, to często nagar na układzie dolotowym).

Także wszystko zależy jaką hybrydę wybierzesz. Bo z jednej strony dodanie hybrydy pozwala na uproszenia po stronie spalinowca, ale z drugiej strony są też takie hybrydy, które mają to turbo, intercooler, wtrysk bezpośredni, GPF, DSG lub inną wielobiegową skrzynię (np. dwa biegi dla elektryka + 3 biegi dla spalinowca) - tutaj faktycznie połączenie wad spalinowca i elektryka i ogólnie wysoki poziom komplikacji.

6 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

Uparła się na CHR co nie jest złą opcją gdyby nie skrzynia.

Przecież te e-CVT są genialne.

5 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

Wyje przeca ;)

Jak przy przyśpieszaniu wbijasz pedał gazu w podłogę i generalnie jeździsz w jakimś sportowym trybie to tak. Tyle co ja pojeździłem CH-R i Mazda 2, to nigdy wycia nie było.

1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

Apropos szukania aut dla rodziców - szukam czegoś dla moich, budżet ok 80k - ojcu wpadł Tucson do głowy. Warte to świni? Kojarzy ktoś fuckupy w tym modelu? 

... powiedzmy, że nie chcecie (@lesiu) hybrydy, chińskiego ... a może jakieś Suzuki Vitara. Niezłe promocje są na to. Wujek ma jakieś Suzuki i w sumie zadowolony (chciał zmieniać na chińczyka swoją drogą, to mu doradziłem: "jak masz w miarę nowe auto (bo ono ma tam kilka lat) i dobrze się sprawuje, to po co zmieniać" - i odpuścił ... ciekawe na jak długo.

... teraz widzę, że Suzuki też ostro w hybrydy weszło - takie czasy. No chyba, że jakieś używane Suzuki jeszcze bez hybrydy. Przy czym Wujek ma manual - nie wiem jak tam Suzuki ogarniało automaty.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Suzuki to jest toyka na licencji teraz. 

Co do leasingow i Czech. Odwracam pytanie. Dlaczego kraj i podatnicy mają płacić ? 

To jest to samo co proponuje Gordon. Niech właściciel auta się martwi od kogo i jak ściągać kasę za mandaty. Przecież w obu tych przypadkach ten mandat nie spowoduje, że dzieci nie będą miały co jeść, bo to nie dotyczy tych, którzy ledwo wiążą koniec z końcem. 

PS. Mój przyszły Civic też na cvt. Jeździłem civiciem 10 i była lepsza to skrzynia niż to co mam w citanie w odczuciu. 

Edytowane przez Gang
Opublikowano

@Gang

no nie. Ja proponuję, żeby odpowiedzialność za niektóre wykroczenia drogowe spoczywała na właścicielu/posiadaczu. Tzn. Jak jesteś wpisany w dowód - odpowiadasz. Jak masz leasing to leasingodawca wskazuje kto jest posiadaczem i posiadacz płaci. To samo z wypożyczalniami. 
Bez badania czy komuś pożyczyłeś auto, czy to wujek, kolega, czy fikcyjny Ukrainiec. 

To co jest w Czechach to parodia systemu, bo odpowiadasz za nie swoje auto tylko za idiote, które ma leasing w tej samej firmie :) 

Opublikowano

Jednak jeżeli leasing będzie płacił od razu, a potem ściągał z tego komu auto użyczył ? 

Dlaczego państwo ma ponosić te koszty i czekać, aż ktoś się może łaskawie pojawi w Czechach. 

Kiedyś Polacy zwalniali w Niemczech bo się bali mandatów. Ogólnie patologia drogowa to patologia drogowa i nie powinna być niekaralna w innym kraju niż mieszkamy. 

Leeasingi nie zbankrutują jak od razu zapłacą kilka mandatów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Gang napisał(a):

Jednak jeżeli leasing będzie płacił od razu, a potem ściągał z tego komu auto użyczył ? 

No to byłoby okej. 

Dlaczego państwo ma ponosić te koszty i czekać, aż ktoś się może łaskawie pojawi w Czechach. 

Jakie koszty ma ponosić państwo?

Kiedyś Polacy zwalniali w Niemczech bo się bali mandatów. Ogólnie patologia drogowa to patologia drogowa i nie powinna być niekaralna w innym kraju niż mieszkamy. 

Zgadzam się :) 

Pewnie zażądają kaucje 1000-2000 zł na mandaty. Żaden problem :) 

Opublikowano
3 godziny temu, Gang napisał(a):

Już teraz każdy leasing ma opłatę za mandat 100-300 zł.

Opublikowano
20 godzin temu, huudyy napisał(a):

Apropos szukania aut dla rodziców - szukam czegoś dla moich, budżet ok 80k - ojcu wpadł Tucson do głowy. Warte to świni? Kojarzy ktoś fuckupy w tym modelu? 

1.6 rozpada się katalizator (?) i wciąga go do silnika. Silnik się zaciera.

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 8.05.2026 o 17:52, Kyle napisał(a):

Przy hybrydzie możesz wywalić skrzynię biegów (np. popularne w zwykłym spalinowcu DSG, które średnio lubi jazdę w korkach/centrum miasta - choćby sprzęgła dostają po tyłku, kiedy nawet na dwójce auto potrafi jechać na pół-sprzęgle), są też auta hybrydowe bez GPF (znowu do miasta lepiej tego nie mieć - ludzie już pisali, jak musieli czasem przedłużyć jazdę bo filtr cząstek stałych zechciał się wypalać), są też modele bez turbo i wtrysku bezpośredniego (wtrysk bezpośredni + turbo, to często nagar na układzie dolotowym).

Wypalanie GPF przebiega zupełnie inaczej niż DPF i przerywanie wypalania w niczym mu nie przeszkadza.  Polecam się dokształcić ;) 

6 godzin temu, Kyle napisał(a):

@dannykay ... czyli masz na myśli ten przypadek wciągania spalin z fragmentami katalizatora przez EGR w samochodach KIA, o czym mówił RommieRen z Youtube.

Wpadanie szczątków katalizatora do cylindrów zdarzało się już przy silnikach wolnossących bez EGRu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, jarux napisał(a):

Wypalanie GPF przebiega zupełnie inaczej niż DPF i przerywanie wypalania w niczym mu nie przeszkadza.  Polecam się dokształcić ;) 

To poleć "się dokształcić" tym, którzy to robią (nie przerywają dopalania GPF) :) Tak czy inaczej i tak wolę nie mieć tego elementu niż mieć.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
15 minut temu, Kyle napisał(a):

To poleć "się dokształcić" tym, którzy to robią (nie przerywają dopalania GPF) :) 

To powiedz co się takiego dzieje przy przerwaniu dopalania GPFa? Tylko własnymi słowami, nie filmikiem.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jarux napisał(a):

To powiedz co się takiego dzieje przy przerwaniu dopalania GPFa?

Liczyłem, że Ty to dokładnie opiszesz, by uwiarygodnić swoje słowa, że nie wypalanie GPF w niczym nie przeszkadza (bo to stoi w opozycji do tego co piszą w internecie*). Ja z GPF na szczęście nie mam do czynienia i wolałbym nie mieć :) 

* cytat:

Cytat

Największym zagrożeniem dla GPF jest długotrwała jazda na niskich obrotach, krótkie trasy i częste przerywanie procesu wypalania

źródło:

https://selected.pl/czy-filtr-gpf-ulega-degradacji-przy-ostrej-jezdzie/

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Liczyłem, że Ty to dokładnie opiszesz, by uwiarygodnić swoje słowa, że nie wypalanie GPF w niczym nie przeszkadza. Ja z GPF na szczęście nie mam do czynienia i wolałbym nie mieć :) 

Pierwszy stwierdziłeś, że GPF to zło i niektorzy jeżdżą żeby nie przerwać wypalania. Więc się pytam co powoduje przerwanie wypalania. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jarux napisał(a):

Pierwszy stwierdziłeś, że GPF to zło

Każdy dodatkowy kosztowny element silnika, który może się zepsuć to stwierdzam, że jest złem  :)  Wolałbym nie mieć EGR, katalizatora ... ale takie czasy, że pewne elementy w dzisiejszych spalinowcach być muszą ... a inne nie.

8 minut temu, jarux napisał(a):

niektorzy jeżdżą żeby nie przerwać wypalania. 

... bo tak robią - chyba nie moja wina. Mam Ci wytłumaczyć dlaczego to robią i co nimi kieruje? ;) 

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1
Opublikowano

I wrzuciłeś link do artykułu, a nie opisałeś własnymi słowami.  Tam nie ma żadnych konkretów jeżeli chodzi o przerywanie wypalania, jedynie same ogólniki.  

Po pierwsze jak podnoszona jest temperatura w silniku spalinowym o zapłonie iskrowym?

Po drugie czy kiedykolwiek widziałeś jak przedstawia się temperatura wydechu podczas normalnej, miejskiej jazdy? 

• Upvote 1