Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 7.03.2026 o 09:34, GordonLameman napisał(a):

Dzisiaj elektryczne kosiarki są już naprawdę spoko.

ja mam Stihla który robi 1500m2 na jednym akumulatorze, a mam dwa takie :) 

Może lekko odkopane ale zaczął się sezon i jeszcze wracając do kosiarek. Ile masz trawnika do koszenia minus nasadzenia, dom, itd. Co ile kosisz trawnik, masz jakieś nierówności terenu? U mnie Makita DLM466CG2, ma do skoszenia ok 800m2, akumulatory 2x6Ah, udaje się jej skosić maksymalnie 3/4 trawnika i akumulatory padają. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, matakujce napisał(a):

Może lekko odkopane ale zaczął się sezon i jeszcze wracając do kosiarek. Ile masz trawnika do koszenia minus nasadzenia, dom, itd. Co ile kosisz trawnik, masz jakieś nierówności terenu? U mnie Makita DLM466CG2, ma do skoszenia ok 800m2, akumulatory 2x6Ah, udaje się jej skosić maksymalnie 3/4 trawnika i akumulatory padają. 

Robot zmapował 780m2 co mnie trochę zaskoczyło, ale w sumie mam duzo kostki. 

Ostatnio troche zapuściłem trawę i musiałem zmienić akumulator, ale one się szybko ładują, więc jak kosiłem to się kolejny ładował.

Natomiast nie mam juz czasu na taką zabawę, więc wjechał robot :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano

Też muszę się zabrać w końcu za nawodnienie. Wydaje mi się, że bez tego nie da się mieć gęstego trawnika ( przynajmniej w zachodniopomorskim gdzie ostatnio całą wiosnę pada raz na 3 tygodnie). Jakieś godne polecenia poradniki od czego zacząć?

Opublikowano
3 godziny temu, dannykay napisał(a):

Od projektu. To nie takie hop siup jak się wydaję. Studnie masz czy z sieci chcesz lać? Duża powierzchnia?

Z sieci. Z 500m2 trawy będzie ale dużo kombinowania bo taras, parking, szopa, domek dla dzieci itp więc mało regularny kształt.

Opublikowano (edytowane)

@KiloKush

Zrób sobie projekt na stronie Huntera albo Birda prowadzi za rączkę.

https://www.rainbird.com/pl/wlasciciele-domow/czeste-problemy-przy-projektowaniu

Teraz chyba jest dofinansowanie:

https://www.gov.pl/web/nfosigw/mikroretencja-w-domach-i-ogrodach--wkrotce-nabory-dla-grantobiorcow

Jak masz miejsce to wkopałbym duży zbiornik pod deszczówkę ograniczy koszty wody.

Na allegro są dostępne całe zestawy, bez pierdzielenia w dobieranie wielkości - możesz napisać do takiego sprzedawcy jak już będziesz wiedział co potrzebujesz to złoży sekcje pod twoje zamówienie i przedstawi ofertę.

Tu taki przykładowy surowy kpl.

https://allegro.pl/oferta/zestaw-nawadniania-12-zraszaczy-rain-bird-4-sek-14999966235?offerId=14999966235&inventoryUnitId=uk04Mz8KgbMncFVFalavvg&clientId=OTg4NDAyNDUA&sig=3b41b333145d8a2d5717a3c5fc775ec9&utm_source=chatgpt.com

Ja składałem sam i wyszło prawie tak samo a się napierdzieliłem z dobieraniem, drugi raz bym zamówił całość u jednego sprzedawcy.

U siebie robiłem zraszacze wynurzalne rotacyjne  https://allegro.pl/produkt/zraszacz-wynurzalny-10-cm-3504pc-rain-bird-dysze-zasieg-4-6-10-7-m-fb0a5a73-a47f-445f-baca-078bcc0bb675?offerId=12255750963

ale później w części zmieniałem na mniejsze dysze właśnie przez przeszkody. No i dwa przestrzeliwały mi działkę więc trzeba patrzeć na parametry i odległości miedzy pkt. :)

Najważniejsze to rozdzielać sekcje - przy takiej działce to pewnie minimum z 8 sekcji - wyjdzie przy projektowaniu.

Każda sekcja to te same zraszacze, inaczej jeden będzie lał a drugi nie wyjdzie z ziemi (dysze możesz mieć różne)

W wąskich miejscach i z przeszkodami to stosuj więcej zraszaczy ale mniejszych lepiej to funkcjonuje.

Ja najpierw planowałem w każdym narożniku i obojętnie czy to był wewnętrzny czy zewnętrzny (np. na każdym rogu domku).  

Strefy muszą się nakładać - jak zrobisz na styk, to będą później jaśniejsze plamy na trawie. W miejscach gdzie będzie mniej podlane będzie wyraźna różnica w kolorze trawy.

Zasilanie sterowane automatycznie albo tańsza czasówka ale automat może mieć czujnik pogody albo sterowanie z tel.

Ja po 2 miesiącach zmieniłem czasowy na sterowania automatyczne z podpięciem do telefonu ale moduł wi-fi to dodatkowe kilka stów.

Tutaj przykładowy sterownik ja mam starszy model ale sprawdza się rewelacyjnie. Są jeszcze inne może i tańsze rozwiązania ale jak miałem ładować dodatkowe sterowanie w szafie elektrycznej to wolałem dopłacić kilka stów i mieć sterowanie przy wyjściu na taras. 

Bez wifi

https://allegro.pl/oferta/sterownik-nawadniania-profesjonalny-wewnetrzny-rain-bird-12-sekcji-tm2-15156662443?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Adesktop%3Adepartment%3Aactive&bi_c=YTBjYzYyZDctYjUzMi00NzYxLThkNTEtYWMxNTMwOGEzM2FhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=e4227eb0-da3c-4f1d-8b6e-ed2bab17807e&order=p&buyNew=1&offerTypeBuyNow=1#

Z wifi

https://allegro.pl/oferta/sterownik-rain-bird-esp-tm2-12s-zewnetrzny-12-sekcji-wifi-praktyczny-15857774557?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=NmVlMWI3YTgtZmQ4MS00NDExLTgwNjQtM2YzNmUxNWRiMzRkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d7a96be4-440f-40f3-aab5-dd6a748b5a69

Edytowane przez Paarthurnax
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Doszło was info o problemach z nowymi Mazdami CX-5? Podobno ma być wstrzymane wydawanie samochodów, absolutnie wszystkie mazdy mają/będą miały problem z rozładowującym się akumulatorem, aktualizacja BCM ma być na przełomie maja/czerwca a ludzie zostają w dupie z nowiutkimi autami na lawecie xD

Screenshot_20260519-132233.png

Screenshot_20260519-132904.thumb.png.a8bb34ab9e560ef2c1fe7b4dab6aa80e.png

Edytowane przez Katystopej
  • Sad 1
Opublikowano

Z autami jest obecnie jak z grami, nie bierze się auta dopiero co wydanego bo jest wysyp błędów. Po roku - dwóch dopiero można się interesować modelem.

Trochę przerażające bo takie babole musiały wyjść na etapie testów ale widać wyjebongo i jakoś to będzie.

A5/Q5 dopiero od lutego 2026 ma poprawiony i stabilny soft, w X3 ludzie do tej pory bujają się z błędami wszystkiego i poprawy nie widać, jak widać Mazda nie odstaje.

• Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, bleidd napisał(a):

Z autami jest obecnie jak z grami, nie bierze się auta dopiero co wydanego bo jest wysyp błędów. Po roku - dwóch dopiero można się interesować modelem.

Trochę przerażające bo takie babole musiały wyjść na etapie testów ale widać wyjebongo i jakoś to będzie.

A5/Q5 dopiero od lutego 2026 ma poprawiony i stabilny soft, w X3 ludzie do tej pory bujają się z błędami wszystkiego i poprawy nie widać, jak widać Mazda nie odstaje.

Tylko gdzie jest granica kiedy można już auto kupować? ;) 

co do a5 - kilka dni temu widziałem film jak nowa a5 wyłącza ekrany w trakcie jazdy :E 

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

co do a5 - kilka dni temu widziałem film jak nowa a5 wyłącza ekrany w trakcie jazdy :E 

Nie kupować wynajmować. Ale rynek używanych odzwierciedla to co się dzieje na rynku nowych. 70 tys za 7 letnie SUVy z przebiegiem pod 200 k to jakiś dramat. Znajomy porównywał Kuge do Mazdy cx5 nowej no i był się przejechać Mazda. Wszystko fajnie gdyby nie to, że się okazało, że CX5 w cenie wypasionej Kugi to nie ta wersja którą jeździł tylko totalny golas, a jakość wnętrza gorsza niż w 15 letnich CX5.

Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Rok modelowy 2025 tak ma, 2026 już nie. Ci co mają auto wyprodukowane przed lutym 2026 mają takiego bubla za 300k. Takie czasy :)

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Nie ma reguły, trzeba wertować grupki, czytać fora i się dowiadywać. Ale i tak może nie pomoc, stare i oklapane XC60 dostało update softu po latach, który był tragiczny i wprowadził od groma błędów.

Opublikowano
13 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Tylko gdzie jest granica kiedy można już auto kupować?

2 lata albo po pierwszym lifcie. A czemu 2 lata? Pierwszy rok na zbieranie feedbacku, drugi rok na poprawki :E 

Przy nowym SantaFe (tym kwadraciaku) też tak jest, że pierwsze wypusty trapią problemy wieku dziecięcego a dopiero RM26 przyniósł poprawki (i podniesienie mocy układu hybrydowego z 215KM do 239KM). A lifting spodziewany za rok z jeszcze większa ilością poprawek (i systemem hybrydowym drugiej generacji).

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, trepek napisał(a):

2 lata albo po pierwszym lifcie. A czemu 2 lata? Pierwszy rok na zbieranie feedbacku, drugi rok na poprawki :E 

Przy nowym SantaFe (tym kwadraciaku) też tak jest, że pierwsze wypusty trapią problemy wieku dziecięcego a dopiero RM26 przyniósł poprawki (i podniesienie mocy układu hybrydowego z 215KM do 239KM). A lifting spodziewany za rok z jeszcze większa ilością poprawek (i systemem hybrydowym drugiej generacji).

Ok, czyli prawie "Final Edition" :E 

Opublikowano

No tak to w motoryzacji jest, że pod względem dopracowania i niezawodności ostatnie wypusty danego modelu są >> od pierwszych wypustów nowszego modelu.

Aczkolwiek jak lift SantaFetki byłby dobry a zmiany w układzie hybrydowym znaczne (podobno mają przejść z układu silników elektrycznych P0 + P2 na P1 + P2) i na + to byłaby to sensowna opcja na zmianę w jakiejś tam przyszłości.

Opublikowano (edytowane)

Postawili u mnie w mieście 2 fotoradary. Ulice może nie w centrum miasta ale wciąż w gęstej zabudowie z licznymi przejściami i masą ludzi na chodnikach. Ograniczenie jest do 50 km/h. Komentarze:

"Władze już głupieją Tak nie da się żyć To jest niewolnictwo.. "

"To teraz będzie bezpieczniej... ale czy na drogach czy w budżecie?"

"Tak jest jak rządzi lewactwo z platformy"

"To nie chodzi o bezpieczeństwo tylko uśmichnięta Polska patrzy jak człowieka wysubać z kasy żeby oni mieli się czym dzielć bo im mało na wypłatę"

"Znowu zaczyna się nabijanie kasy w mieście.."

"Tak się okrada Polaków"

Biedna husaria nie może w mieście rozwinąć skrzydeł ze swoimi 1.9 TDI :( 

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
  • Haha 9
Opublikowano
18 godzin temu, bleidd napisał(a):

Zawsze tak było, że w pierwszym roku wychodziły babole, tzw. błędy wieku dziecięcego. To akurat nic nowego.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, bleidd napisał(a):

Ograniczenie jest do 50 km/h. Komentarze:

Polacy (część) są dziwni. Najpierw przyjmują do wiadomości ograniczenia prędkości (np.50 km/h), ale jak są one po prostu egzekwowane, to się burzą x-P

Nie podoba się społeczeństwu ograniczenie 50 km/h, to niech lobbują, by je podnieść, a nie bulwersują się, że władza egzekwuje prawo.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
27 minut temu, bleidd napisał(a):

Postawili u mnie w mieście 2 fotoradary. Ulice może nie w centrum miasta ale wciąż w gęstej zabudowie z licznymi przejściami i masą ludzi na chodnikach. Ograniczenie jest do 50 km/h. Komentarze:

"Władze już głupieją Tak nie da się żyć To jest niewolnictwo.. "

"To teraz będzie bezpieczniej... ale czy na drogach czy w budżecie?"

"Tak jest jak rządzi lewactwo z platformy"

"To nie chodzi o bezpieczeństwo tylko uśmichnięta Polska patrzy jak człowieka wysubać z kasy żeby oni mieli się czym dzielć bo im mało na wypłatę"

"Znowu zaczyna się nabijanie kasy w mieście.."

"Tak się okrada Polaków"

Biedna husaria nie może w mieście rozwinąć skrzydeł ze swoimi 1.9 TDI :( 

U mnie na wsi 2 razy zostałem wyprzedzony w miejscu gdzie jest szkoła i dwa przejścia dla pieszych. Raz wszedłem tam na pasy i facet mi machał rękami bo on biedny musiał zahamować, przy przedszkolu też rzadko kto się na pasach zatrzymuję nawet jak idę z dzieckiem... Polakom mózg niestety trzeba zastępować fotoradarem i progiem zwalniającym. 40 na znaku nic im nie mówi.

• Upvote 3
Opublikowano
11 minut temu, KiloKush napisał(a):

U mnie na wsi 2 razy zostałem wyprzedzony w miejscu gdzie jest szkoła i dwa przejścia dla pieszych. Raz wszedłem tam na pasy i facet mi machał rękami bo on biedny musiał zahamować, przy przedszkolu też rzadko kto się na pasach zatrzymuję nawet jak idę z dzieckiem... Polakom mózg niestety trzeba zastępować fotoradarem i progiem zwalniającym. 40 na znaku nic im nie mówi.

Dokładnie. 

I to wielkie oburzenie, że on nie może przekraczać prędkości. Polacy chcą na drogach mieć wschodni standard. 
U mnie przed domem na 40-tce wielkie oburzenie, że nie można jechać 70. 
A jeszcze jak idę z wózkiem i muszą się niemal zatrzymać., żeby minąć (brak chodników) to mają mord w oczach.

jednego pajaca już wyedukowałem.  

• Sad 1
Opublikowano
Godzinę temu, bleidd napisał(a):

Postawili u mnie w mieście 2 fotoradary. 

fotoradary, kamery powinny byc w jak najwiekszej ilosci miejsc, gdzie sa ograniczenia predkosci z takiego,  czy innego powodu. progi spowalniajace i inne "fizyczne" utrudnienia kompletnie nie maja juz racji bytu. mamy 2026 rok. po drugiej stronie kamer/systemow powinno "siedziec" juz dawno AI. no, ale nie. nasza "wolnosc" jest najwazniejsza. bo nikt tak dobrze nie zabija na drodze, jak wlasnie "wolny" czlowiek, szczegolnie z kamerka w aucie :Up_to_s: