Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mnie już bolało latem 1000 i 12...współczuję.

Tyle że u mnie słusznie...bo jak zawsze za prędkość :E

Godzinę temu, Kowal_ napisał(a):

Idź do sądu. 

Nie jest tak, że przyjęcie mandatu = przyznanie się do winy i sąd to odrzuci? Osobiście zawsze słusznie dostawałem mandaty i nie kombinowałem ( :E ) ale kumpel próbował po przyjęciu mandatu iść do sądu i go zgasili "przyjąłeś mandat więc wypier@alaj, przyznałeś się biorąc mandat, więc nic nie ugrasz" .

Akurat była podobna sytuacja, bo też przejazd.

Edytowane przez Krzysiak
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Nie jest tak, że przyjęcie mandatu = przyznanie się do winy i sąd to odrzuci

Jest tak. Jest kilka wyjątków, gdzie można się odwołać i są jakieś szanse, ale typowy mandat raczej nie

Edytowane przez marko
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wypisując kwity policjant informował mnie, że mam 7 dni na ewentualne odwołanie. To jak to w końcu jest?

Cały czas się zastanawiam czy dobrze zrobiłem. Doszukałem się informacji w specyfikacji technicznej PKP, że rogatki ustawiane są prostopadle względem osi jezdni. W tym przypadku, analizując Google Maps, chyba tak właśnie jest ... liczyłem, że doszukam się jakiegoś punktu zaczepnego dla podważenia oznaczenia, ale chyba nic z tego :(

To jest sytuacja jakby dopadło mnie czerwone światło, a maską wyjechałbym za linię zatrzymania - dostaję mandat, czy nie?

Stanąłem tak +/- gdzie znajduje się ten Merc.

Te punkty bolą jak jasna cholera. Jeszcze głupio wyłapane 9 i będzie problem :/

Edytowane przez Seeba03
Opublikowano

Jak jeszcze raz czytam Twój post z opisem sytuacji, a teraz widzę zdjęcie tego przejazdu, no to sytuacja jest dosyć klarowna: popełniłeś błąd, zatrzymując się w nieodpowiednim miejscu, doprowadzając do uszkodzenia rogatki. Więc IMO mandat słuszny i decyzja o przyjęciu też. 

Życie, nie wszystkie decyzje są słuszne, nawet jeśli chcemy dobrze

• Upvote 2
Opublikowano

Idiotyzm ten twój mandat, w zasadzie nic nie zrobiłeś takiego. Przeczytajcie sobie to, gościu za kolizję z pociągiem dostał 1500zł i 6pkt. Sprawiedliwość po uju.

https://www.dostawczakiem.pl/zbyt-dlugi-zespol-pojazdow-i-kolizja-z-pociagiem-kierowca-ukarany/?fbclid=IwY2xjawHAztVleHRuA2FlbQIxMAABHVVerJqgXb0_6EmLXbbOAVIEKd-sqas70Csh5UmrXjDzd87Jsvkl7TW-5w_aem_dLcH-vzlZ90xY0NTwXu46Q

Opublikowano
12 godzin temu, marko napisał(a):

Teraz jest trochę po ptokach. Ma 7 dni na odwołanie. Z tym, że jak sąd sobie powie "nie, bo nie", to nic z tym już nie zrobi. Jakby nie przyjął mandatu, byłby w zdecydowanie lepszym położeniu

Niewiele by to dało. Postępowanie po uprawomocnieniu się mandatu karnego, to nie ta sama procedura co w przypadku jego nieprzyjęcia.

10 godzin temu, marko napisał(a):

Jak jeszcze raz czytam Twój post z opisem sytuacji, a teraz widzę zdjęcie tego przejazdu, no to sytuacja jest dosyć klarowna: popełniłeś błąd, zatrzymując się w nieodpowiednim miejscu, doprowadzając do uszkodzenia rogatki. Więc IMO mandat słuszny i decyzja o przyjęciu też. 

Życie, nie wszystkie decyzje są słuszne, nawet jeśli chcemy dobrze

Tyle tylko, że tu się wydaje sytuacja była bardziej z tych szarych. Poszedłbym  sam na wokandę się sędziemu wytłumaczyć, no chyba że on wiedział że go nie będzie na sprawie.

Opublikowano
3 godziny temu, marko napisał(a):

Zatrzymał się w nieodpowiednim miejscu. Nieważne czy było to pół metra czy 5metrów. 

Dwa wnioski:

1. Trzeba było przejechać i nie zawracać sobie głowy migającą sygnalizacją.

2. Rogatki są bardzo delikatne. Bałem się, że poza mandatem będę miał jeszcze do lakierowania lub wyciągania słupek/dach, ale nie zostawiła najmniejszego śladu. 

Chciałem dobrze to teraz mam za to nagrodę. Jedna głupia wpadka i trzeba będzie kupić Migawkę :E

• Sad 1
Opublikowano

Gdyby nie słynna akcja z wypadkiem na 12 mln to policjanci inaczej by postąpili. W policji teraz pewnie jest przekaz na karanie wysoko tych co przejeżdzają na czerwonym sygnale albo łamią rogatki. 
Źle się wstrzeliłeś. 

Opublikowano

U mnie (DE, jakby ktoś się zastanawiał) też jest taki Mikołaj. Dzisiaj w radiu słyszałem ostrzeżenie. Na trasie między dwiema miejscowościami postawili sanie Mikołaja, ot dekoracja. A za saniami skitrali fotoradar :E

• Haha 3
Opublikowano
2 godziny temu, Gang napisał(a):

magnat 16m2 z litra... puszka 2,5 starczyła na 15m2 na raz...

sciana zagruntowana wcześniej!

i dzis muszę robić powtórkę

Mi też Magnata ceramic zawsze szło więcej niż pisali na puszce. Ogólnie farba dobra ale i tak widać przy gorszych plamach gdzie gąbką się zmywało.

Opublikowano

Ech, kurła. 
czemu ludzie to tacy debile?

Dziś rano (ok. 7.00, ciemno) jechałem sobie na mojej ulicy ze sklepu i widzę, że auto z naprzeciwka w pewnym momencie robi jakiś dziki manewr, prawie jak test łosia. 

Jak podjechałem bliżej to okazało się, że kierowca omijał rowerzystę, który jechał całkowicie nieoświetlonym rowerem. Ani jednego odblasku nie było. I jeszcze ten kretyn miał na foteliku z tyłu dziecko - na bagażniku roweru... 

Światło kosztuje kilkanaście zł kurła. A gośc przejeżdża przez drogę prowadząca prawie przez las.

• Sad 1
Opublikowano
3 godziny temu, Gang napisał(a):

magnat 16m2 z litra... puszka 2,5 starczyła na 15m2 na raz...

sciana zagruntowana wcześniej!

i dzis muszę robić powtórkę

Jakie podłoże i czym gruntowane?