dannykay 620 Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca (edytowane) Papuga kolorowa wymysla nowe słowa Pio-se-nki papuga pecelabowa wymyśla nowe dźwięki do ście-mki… Edytowane 2 Lipca przez dannykay
lesiu155 136 Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca Apropos Sztutowa, będę 18-23.07, może ktoś też w tym terminie? To się mozna byłoby złapać jakoś
Krzysiak 1 517 Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca No koło odebrane, założone, próba na niemieckiej autostradzie zrobiona...do 2zł nawet nie drgnie kierownica
serwal4 162 Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca (edytowane) W dniu 3.07.2025 o 08:49, lesiu155 napisał(a): Apropos Sztutowa, będę 18-23.07, może ktoś też w tym terminie? To się mozna byłoby złapać jakoś Właśnie z niego wróciłem, polecam Ogółem, pomijając Krynicę Morską, miałem wrażenie że tam żywej duszy nie ma, póki w każdej z miejscowości na Mierzei nie przebiłem się na rejony stricte przy plaży; Choć to - na szczęście - i tak nie ma klimatu mekki "Polskiego <wstaw dowolne imię #poprawność>" czyli Władysławowa... Edytowane 4 Lipca przez serwal4
larry.bigl 451 Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca (edytowane) Ja to jednak lubię mojego gruza. Dziś musiałem przewieźć ok 590kg otoczków w workach na ogród. Złożyłem kanapę, załadowałem worki, pneumatyka ładnie wyrównała poziom i jazda. Samochód nawet się nie spocił. Można mówić że stary kopciuch ale w takich akcjach niezastąpiony. Panowie, jakiej firmy klimatyzacja? Dostałem oferty na GREE, Pular, ELIS, FUJITSU,LG,HAIER,HISENSE.Za diabły się nie znam na tym Edytowane 4 Lipca przez larry.bigl
LYCONE 125 Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca Od 2026 roku będzie można tylko 100k wrzucić w koszty na samochód spalinowy, 150k na hybrydę i 225k na elektryka Jak ktoś chce kupić samochód osobowy na firmę niech się spieszy.
Gang 344 Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca @larry.bigl Ja kiedyś w civicu VII wrzuciłem ponad 900 kilo.. Nieświadomie, dzień przed swoim weselem przywiozłem alko i napoje ;d człowiek cały w nerwach. Pokapowałem się 2km przed salą. 3
Gang 344 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 13 godzin temu, LYCONE napisał(a): Od 2026 roku będzie można tylko 100k wrzucić w koszty na samochód spalinowy, 150k na hybrydę i 225k na elektryka Jak ktoś chce kupić samochód osobowy na firmę niech się spieszy. Limity dobrane jak pod chinczyki 2
huudyy 2 837 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 11 godzin temu, Gang napisał(a): Pokapowałem się 2km przed salą. Jak dupa tarła o beton na progu? 2
DjXbeat 488 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 11 godzin temu, Gang napisał(a): @larry.bigl Ja kiedyś w civicu VII wrzuciłem ponad 900 kilo.. Nieświadomie, dzień przed swoim weselem przywiozłem alko i napoje ;d człowiek cały w nerwach. Pokapowałem się 2km przed salą. Ja kiedyś Kadettem przewiozłem 700kg ziemniaków w środku i 1000kg na przyczepce 1.6 diesel 4, biegowy. Kadett nie do zarżnięcia 😂 2
Katystopej 980 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 1000kg soli drogowej z castoramy na bazę firmy 20km Astrą F kombi 1.4 60KM 1
larry.bigl 451 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca No dobra, zgasiliscie mnie jak peta swoim poziomem nieodpowiedzialności załadunkowej 5
Gang 344 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 10 godzin temu, huudyy napisał(a): Jak dupa tarła o beton na progu? Dokładnie! Zdziwiłem się bo przytarłem srogo o próg, o który nigdy nie haczyłem, ale zawsze wolno jechałem bo to próg co ma "ostre/kwadratowe" krawędzie. 1
marko 713 Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca 4 godziny temu, larry.bigl napisał(a): No dobra, zgasiliscie mnie jak peta swoim poziomem nieodpowiedzialności załadunkowej To tak jak kolega kilka lat temu do mnie: "kurde, byłem nad Sanem. Masakra jaka tam droga. Terenówka to jednak dobra sprawa, a i to ledwo tam przejechałem". Tak popatrzyłem na niego "mój dziadek jeździ tam co tydzień na ryby, zwykłym golfem dwójką".
KiloKush 607 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca (edytowane) Wracam z urlopu z Włoch. Przedwczoraj była mocna burza i zajebiście wiało, i patyk sobie wpadł. I chyba zerwał pasek bo wbił się w osłonę silnika. Focus mk3 1.6 TDCi 115KM. Jak myślicie zerwanie paska mogło popsuć coś więcej? Stoję w okolicach Norymbergii i się zastanawiam czy jakaś pomoc drogowa może to ogarnąć przy drodze czy już tylko laweta do Szczecina Edytowane 6 Lipca przez KiloKush 3
bergercs 1 395 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca Raczej nic, zakręcić wałem (poprzez koło pasowe), jak ok to zakładać pasek i jechać. Z samym paskiem wielorowkowym to najlepiej raz na 5 lat nowy Conti lub Gates plus nowy napinacz, bo to często pomijany element a potrafi napsuć zdrowia (potrafi się wkręcić na koło pasowe i rozwalić motor).
KiloKush 607 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 13 minut temu, bergercs napisał(a): Raczej nic, zakręcić wałem (poprzez koło pasowe), jak ok to zakładać pasek i jechać. Z samym paskiem wielorowkowym to najlepiej raz na 5 lat nowy Conti lub Gates plus nowy napinacz, bo to często pomijany element a potrafi napsuć zdrowia (potrafi się wkręcić na koło pasowe i rozwalić motor). tylko jakiś plastik tam się połamał i lata luzem.
LYCONE 125 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca (edytowane) W dniu 5.07.2025 o 06:29, Gang napisał(a): Limity dobrane jak pod chinczyki Szczerze to liczyłem na waloryzacje, bo jak wchodził ten przepis 150k to można było za to Passata kupić czy Superba, a teraz ledwo klasa C się mieści i to bez topowych jednostek silnikowych i dużego wypasu. Pomijam już fakt, że na samochód będzie 100k, ale na jacht i helikopter nie ma ograniczeń Edytowane 6 Lipca przez LYCONE
Gang 344 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca @LYCONE To tak jak z przepisami o konfiskacie auta. W zasadzie dotyczy tylko właścicieli. A jak ktoś ma nie swoje to już tylko grzywna. Zabranie auta to też decyzja sądu. Wiec przepis (mega słuszny) zrobimy tak aby klasie wyższej nie zaszkodzić za bardzo.
SuLac0 352 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca Podpalił auta przed blokiem "...zwłaszcza że pani Sylwia i jej mąż nie mieli ubezpieczenia AC. - Czekają nas lata spraw sądowych, stres, straty finansowe i życie w poczuciu zagrożenia. My nie jesteśmy stroną w tym konflikcie, a ponosimy największe konsekwencje" nigdy nie zrozumiem tego, ze ktos nie ma AC na auto warte kilkadziesiat tys. a potem "drama", bo nie stac go na nowe. to samo z ubezpieczeniem domow/mieszkan itd itp.
Gang 344 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca Ja przed chwilą przeczytałem, że ktoś się przesiadł z superb III na bigstera i mówi że Dacia lepsza w trasie... Nigdy chyba nie jechałem tymi autami, ale coś mi się kropki nie łączą 1 1
trepek 1 337 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca 1 godzinę temu, SuLac0 napisał(a): nigdy nie zrozumiem tego, ze ktos nie ma AC na auto warte kilkadziesiat tys. a potem "drama", bo nie stac go na nowe. to samo z ubezpieczeniem domow/mieszkan itd itp. Tesciowa wziela kredyt na 4 albo 5 letnie Mondeo z salonu i nie starczylo na AC, po pol roku dopadl ja grad na drodze. Chyba nie musze pisac, ze ma jakies 50-70 wgniotek na samochodzie 1 1
marko 713 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca W czasach, gdzie co drugi model auta ma jakieś fakapy kosztujące tysiące / dziesiątki tysięcy złotych, za diabła nie kupiłbym kilkulatka z bogatym wyposażeniem z przekonaniem "największa utrata wartości za mną, a auto prawie nowe". Prawie robi wielką różnicę. A jak ktoś jeszcze nie płaci Autocasco to już debil Godzinę temu, Gang napisał(a): Ja przed chwilą przeczytałem, że ktoś się przesiadł z superb III na bigstera i mówi że Dacia lepsza w trasie... Nigdy chyba nie jechałem tymi autami, ale coś mi się kropki nie łączą Na trasie niższe i dłuższe auto zawsze będzie przyjemniejsze w prowadzeniu. Nie ma co zaginać rzeczywistości.
LYCONE 125 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca (edytowane) 51 minut temu, marko napisał(a): W czasach, gdzie co drugi model auta ma jakieś fakapy kosztujące tysiące / dziesiątki tysięcy złotych, za diabła nie kupiłbym kilkulatka z bogatym wyposażeniem z przekonaniem "największa utrata wartości za mną, a auto prawie nowe". Prawie robi wielką różnicę. A jak ktoś jeszcze nie płaci Autocasco to już debil Na trasie niższe i dłuższe auto zawsze będzie przyjemniejsze w prowadzeniu. Nie ma co zaginać rzeczywistości. Przejąłem Kodiaqa po 1,5 roku około z wykupionym pakietem serwisowym do grudnia 2026, który też przeszedł na mnie. Całość wyniosła mnie 75% ceny z FV. Myślę, że nienajgorszy deal. Za to co musiałbym dopłacić do nowego mam fajne wakacje... i to nie jedne Edytowane 6 Lipca przez LYCONE
Klima 33 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca (edytowane) W dniu 4.07.2025 o 13:31, larry.bigl napisał(a): Panowie, jakiej firmy klimatyzacja? Dostałem oferty na GREE, Pular, ELIS, FUJITSU,LG,HAIER,HISENSE.Za diabły się nie znam na tym Mam Haier Revieve Plus 3,5kW. Zamontowana w centralnym miejscu na 1 piętrze. Używałem kilka razy w zimie do dogrzewania, kilka razy w tym sezonie do chłodzenia. Bez problemu utrzymuje ~23 stopnie na powierzchni ~50mkw (jedno piętro) i jednocześnie na parterze temp nie wzrasta ponad 22 stopnie. Dla porównania bez klimatyzacji temp na piętrze dochodziła do 28-29 stopni przy takich samych warunkach zewnętrznych tj. 32-34 stopnie na zewnątrz i pełne słońce. Uruchamiając ok 8 rano na ~12 godzin koszt ok. 8zł brutto. Edytowane 6 Lipca przez Klima
Rekomendowane odpowiedzi