No i w tym wszystkim nie myślisz o tym co dalej z autem w leasingu.
Mam 100k, nadpłacam kredyt TERAZ. Wiem, że moja oszczędność w tym momencie to 150k w skali całego kredytu i 17,5 w skali tych 3 lat leasingu.
w te 3 lata coś się zmienia - chcę wykupić jednak auto, bo przecież można. Wykupuje (ok może ciut mniej korzystanie ale mam pewną historię itd) a jednocześnie te już nadpłacone 100k na siebie pracuje, CAŁY CZAS.
W Twojej opcji wydaje 100k na samochód. Po 3 latach ok mam samochód który pewnie warto jest 30k mniej i dodatkowo 17,5k odsetek które zapłaciłem bankowi. Chcę zmienić auto z jakiegokolwiek powodu, mam o 30k mniej za samochód i właśnie te odsetki w plecy razem 47,5k w 3 lata. Czyli...więcej niż na leasingu
Ty patrzysz na posiadanie rzeczy - ja patrzę na wartość jaką przynosi pracujący na siebie pieniądz zakładając że auto i tak muszę kupić (a nie tylko chcę bo chcę).
Inny przykład:
Masz kredyt na mieszkanie i musisz kupić sprzęt AGD. Masz wolne 10k na to. Wolisz kupić w ratach (dajmy na to 5% a nie "zerówki", co da Ci przepłacenie 500PLN) i nadpłacić kredyt (i oszczędzić 600PLN na kredycie na mieszkanie ) i oszczędzić 100PLN czy kupić za gotówkę AGD i oszczędzić 500PLN na oprocentowaniu i nie nadpłacić kredytu (i nie oszczędzić 600PLN na odsetkach)?
Te 100k na siebie pracuje bo właśnie nadpłaciłeś kredyt każdy rok bycia dłużnym te 100k powoduje że bulisz 6000 bankowi odsetek
W sumie to jak obczaiłem wishlists u siebie na 2026 to z gier które nie są żadnymi Remasterami lub Remake to wychodzi na to że Crimson Desert może powalczyć o portfel zwłaszcza że to zupełnie nowe IP a nie kolejna kontynuacja "z więcej i lepiej" tego samego jak np. Death Stranding 2.
O.K sprawdzam tą informację bo wydaję mi się że to nie jest prawda i że od początku ten tytuł był zapowiadany jako gra single
@ITHardwareGPT rozwiej moje wątpliwości
No przecież tego nie da się w sposób logiczny wytłumaczyć że nadpłata kredytu pozwala korzystniej spłacać leasing bo w tych wyliczeniach z 100k zł "nadpłaty" dobierasz więcej kredytu (koszt leasing) na coś czego po trzech latach nie masz.
czyli bierzesz tą nazwijmy "amortyzacje" i oddajesz leasingodawcy+ pozostałą kwotę na którą ta amortyzacja nie starcza więc zamiast raty kredytu masz ratę kredytu + ratę leasingu "pomniejszona" o nadpłatę z hipoteki.
To jest jakiś turbo fikolek.
Jak kupisz nowe auto za 100k to zostaje ci tylko kredyt do spłaty w takim wymiarze jaki był i samochód na tyle lat na ile sobie zechcesz.
Już lepiej kupić auto takie jak op chce za 150k 100k wkład własny i 50k w kredo bo przynajmniej auto będzie jego...
W sumie ... ktoś kupi sobie "premium" (jakiś Mersedes, lub inne kAudi) za 50K, okaże się, że jest sporo do zrobienia i będzie chciał to zrobić dobrze, zgodnie ze sztuką, to ... może to kosztować Wiadomo, że u "Mirka" byle jak, na trytytkach i lep będzie tanio, ale ... strach takim ulepem jeździć (no chyba, że jest się "młodym gniewnym")
Rekomendowane odpowiedzi