Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak o fotkach z "chińczyków" - podsumowanie tesy Xiaomi 14Ultra z GSMArena:

"In the end, the Xiaomi 14 Ultra is quite probably the finest camera with a phone attached to it that you can buy today."

Sprzętowo /foto/ flagowe Xiaomi zawsze było mocne, kulało oprogramowanie - ale od około dwóch lat soft aparatów też jest prawdziwą "topką". Jak Apple dalej będzie tkwiło w swojej "bańce" to w ciągu kilku lat może się znaleźć gdzie obecnie jest Nokia lub HTC.

Ostatnio zresztą temat podjął nawet Nieantyfan (gość zawsze gloryfikujący Apple):

• Upvote 1
Opublikowano

Dzis chcialem zarejestrowac moto (bo 28 dzien od sprowadzenia zza granicy) kupione od handlarza ale okzalo sie ze jest zarejstrowany w warszawie :D

okazalo sie ze dunczyk kupil moto w salonie harleya w danii, a oni kupili go uzywanego od polaka, polak nie wyrejestrowal go u nas i teraz ja sie musze babrac z wysylaniem dokumentow albo jechac osobiscie do wawy :D

dunczyk 4 lata jezdzil i nie bylo problemow a u nas jak zwykle burdel 

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, bergercs napisał(a):

Tak o fotkach z "chińczyków" - podsumowanie tesy Xiaomi 14Ultra z GSMArena:

"In the end, the Xiaomi 14 Ultra is quite probably the finest camera with a phone attached to it that you can buy today."

Reca 14 Ultra z nowego kanału, gość siedzi w ekosystemie appla. Swoją drogą nowy, ale imho jeden z najlepszych kanałów tego typu w necie.

i Vivo 

Opublikowano

Ostatnio konfigurowałem nowego maca i iPhona. Znajoma sobie kupiła, a poziom zaawansowania technologicznego na takie dobre 10% :E no to zacząłem od Maca. Zakładam konto, hasło... mieli mieli mieli... błąd połączenia z serwerem. Próbuje znowu, dalej błąd. 10min później dalej błąd. No to "pomiń, pomiń" i poszło wszystko. System "gotowy" do pracy. Przechodzę na iPhona. Myślę, a spróbuję się zalogować. Wpisuje dane, łał, konto na macu zostało jednak utworzone. Klikam dalej dalej. Załatwione. Wracam na mac'a - błąd serwera :E

W tamtym tygodniu podpisałem nową umowę na pakiet streamingowy. Dostałem linki aktywacyjne do poszczególnych usług. No to się rejestruje: Netflix ok, Disney+ ok, kilka innych usług ok, Apple TV "podaj numer karty kredytowej" i nie da się pominąć :E

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Oprogramowanie, krótki okres wsparcia, nagrzewanie się telefonu do prawie 50 stopni i throttling.

Oprogramowanie - używałeś? :P Krótkie wsparcie - fakt. Throttling - fakt, w benchmarkach i graniu. Ale przecież na telefonie się nie gra, od tego są konsole prawda? Te piłeczkę można też odbić w drugą stronę - słaba bateria, ekran z ogromną dziurą na środku, wygląd mydelniczki, ultra powolne ładowanie.

@marko ja mam służbowego Maca Pro z M4 Pro. Ogólnie super sprzęt, świetna bateria, jakość wykonania, jakość mikrofonu i głośników petarda. Ale ni hu hu nie rozumiem zachwytów nad systemem. Nie dość, że zabugowany - potrafi nie łączy się z WiFi bo nie, pomaga tylko restart. Raz mi całkowicie zgubił hasło do konta - wpisywane na 100% poprawnie a ten ciągle, że niepoprawne. Po odłączeniu monitora i ponownym podłączeniu zapomina na którym ekranie były jakie okna a do tego rozciąga je tak, że wchodzą poniżej docka na dole bo na monitorze były większe a na ekranie laptopa musiałby być mniejsze. Próba wykonania kopii zapasowej - błąd, spróbuj później. Ustawienia - ludziki narzekają na nowy panel sterowania w Win10/11 ale to malutkie okienko wyglądające jakby było przeniesione z lat 90 i żywcem wyciągnięte z interfejsu telefonowego gdzie nic nie znajdziesz jak nie użyjesz szukajki.

Generalnie system jak system, działa to ani lepiej ani gorzej jak typowy Windows czy Linux. Ale rozumiem przywiązanie ludzi do sprzętu, wszystkie skróty klawiszowe na opak, tak żeby jak się tylko przyzwyczaisz to nie było powrotu do Windowsa/Linuska. Sprytne ale ja wszystko wymusiłem aby działało jak na Windowsie/Linuksie, nie ze mną te numery :P 

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, bleidd napisał(a):

Throttling - fakt, w benchmarkach i graniu.

:rotfl2:

Już pisałem o S20FE, któremu wystarczyło ładowanie, spotify i yanosik z nawigacją w tle, by wywalać komunikaty o przegrzaniu, obniżać wydajność i wyłączać aplikacje. Wcześniej miałem S8 i tamten telefon wspominam bardzo, bardzo dobrze. 

Co do samego S20FE, to jeszcze przytoczę taką historię z pierwszego GP F1 na jakim byłem. Wykupiliśmy też pitlane walk. Byłem ja z żoną i kumpel. Ja ze swoim samsungiem, a kolega miał staruteńki Iphone 8 (!). No i tak idziemy sobie przez pitlane, a tu ferrari prowadzi bolida z kontroli technicznej, no to bach ręka po telefon, by cyknąć kilka fotek. Ch*j się nagrzał w kieszeni od nie wiadomo czego i zanim zdążył uruchomić aplikację aparatu (tzn podgląd był, ale nie dało się cyknąć fotki), to bolid przejechał i tyle z pamiątek. A kolega ze swoim zabytkiem w tym czasie obfocił bolid w całej okazałości. Jego telefon po wyciągnięciu z kieszeni i kliknięciu ikony aparatu był po prostu natychmiast gotowy do robienia zdjęć, a moja patelnia nie wiedzieć czemu zagrzała się będąc od pół godziny w kieszeni i zmuliła tak, że nie dało się nic zrobić. Wtedy postanowiłem, że czas na przerwę od androida.

Edytowane przez dannykay
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, dannykay napisał(a):

wracając do mojego bmw

Nie zapala ci się ani na chwilę komunikat o grzaniu świec.

Powinien być widoczny na chwilę na tym górnym wyświetlaczu, na którym masz godzinę i temperaturę.

Tutaj widoczne w 4 sekundzie.

Opublikowano (edytowane)

Używałem wiele lat Huawei P20 Pro, wcześniej P9. Mimo wszystko jakoś przestałem ufać Chińczykom. I to pomimo, że P20 Pro uważam za naprawde fajny telefon i byłej z niego bardzo, bardzo zadowolony. Huawei miał jeszcze dopracowany soft ale Xiaomi i inne takie jakoś nakładka nie leżą mi totalnie. Jak już mam wybrać to Pixel albo Ska Samsunga. Co by nie mówić to w Samsungu (byle nie exynos) po prostu działa wszystko. 

Kilka dni obcowania z S25U - jestem zadowolony. Zero grzania, super płynnie a bateria świetna. Obecne ładowanie mam 58% pisząc post, 20h od odłączenia od ładowarki i już nabite ponad 6h SOT.

Edytowane przez larry.bigl
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wiem wlaśnie, bo od kilku dni nagrywam to odpalanie i raz komunikat jest, a raz nie ma. Zwykle jak jest, to odpala lepiej. Kurna może aku? :/

nagranie z wczoraj

Edytowane przez dannykay
Opublikowano

To ewidentnie któreś z trzech: świece, sterownik świec, przewód sterownika świec.

Ja w E61 535d po zakupie wymieniałem wszystko wyżej wymienione i po 1 zimie 2 świece były już do wyrzucenia.

Opublikowano
Godzinę temu, larry.bigl napisał(a):

Co by nie mówić to w Samsungu (byle nie exynos) po prostu działa wszystko. 

To jest najbezpieczniejszy wybór dla kogoś kto lubi iphony.

7 lat wsparcia zamiata wszystkimi chińczykami

Opublikowano (edytowane)

Ok, jutro odstawiam na ogarnięcie zawiechy z przodu, to powiem, żeby wymienili też ten przewód. Zastanawia mnie jeszcze kwestia aku, bo mam webasto, ale nie korzystam, bo po 15 minutach jego działania samochód już ledwo kręci. Byłem w sklepie i chłop przed wymianą sprawdził mój aku testerem. Wyszło, że jest dobry, bo w sumie jest to dwuletni bosch, więc nie wymieniłem ostatecznie. Muszę sprawdzić jeszcze czy nie mam jakiegoś złodzieja prądu... I ładowanie oczywiście.

Edytowane przez dannykay
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, dannykay napisał(a):

Już pisałem o S20FE

Exynos. No niestety, ten typ tak ma i z tym się trzeba liczyć. Moja żona ma S20 FE 5G na Snapie i nigdy się nawet ciepły nie zrobił.

Na Snapie (poza paroma trefnymi wydaniami jak 888) czy nowych Dimensity takie cuda się nie dzieją. Mam od zawsze smarty ze Snapem i takie cuda się nie dzieją a korzystam z Android Auto, nawigacji i ładuje bezprzewodowo (dogrzewa dodatkowo telefon) i nie ma problemów. Nie wspominając o foceniu czy ciągłym nagrywaniu 4K.

W iPhonie wiesz jak będzie działać telefon bo masz 2 modele a w Androidzie 2000. Więc trza wiedzieć co wybrać, ot cała różnica. Jak chcesz wiedzieć co dostaniesz bierzesz IP, jak chcesz poszukać i wybrać coś jednak znacznie lepszego to w świecie Androida jest z czego wybierać.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

Czytałem gdzieś, że wielu userów iphone na predyspozycje aby w razie porwania itp. mieć syndrom sztokholmski.

Ale to jest głęboko w nas jako ludziach zakorzenione. 
Tak jak kiedyś niektórzy mówili, że ich passat 1.9 tdi palił 3 litry jak cisnęli i 2,5 jak oszczędnie. tak teraz też jest opór wewnętrzny aby się przyznać, że coś ma wady. 
w iphone dochodzi błąd konfirmacji, spotęgowany ceną tych urządzeń i kołowrotek się kręci ;)

Ogólnie to jest skomplikowana sprawa tak psychologicznie. 

ja np. wiem że jestem fanboyem hondy, ale nie będę nikogo przekonywał, że wyciszenie, albo multimedia to TOP of the TOP (nawet nie podium).

to trochę pasuje do płaskoziemców: 
image.png.2c6813d4c7b61a9c3b65b17f8f185fb8.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak jest w niemalże każdej dziedzinie, stąd są wojenki Audi vs BMW, Nvidia vs AMD, Android vs iPhone itp itd :P Ludzie próbują w ten sposób przekonać nie innych a samych siebie, że to ich wybór był tym właściwym. Nasz mózg nie lubi dysonansów, nie lubi się źle czuć więc dąży do takiego stanu aby sam siebie przekonać, że jego racje są słuszne i pozbyć się tego niewygodnego stanu, że fakty nie zgadzają się własną opinią. Wtedy trzeba nagiąć fakty tak aby się zgadzały z opinią, bo zmienić opinię to przyznać się sam przed sobą, że było się w błędzie. A tego bardzo nie lubimy :E

Niestety posiadacze są najczęściej najgorszym źródłem opinii o produkcie, prawie zawsze jest to najlepsza rzecz pod słońcem.

16 minut temu, Gang napisał(a):

ja np. wiem że jestem fanboyem hondy, ale nie będę nikogo przekonywał, że wyciszenie, albo multimedia to TOP of the TOP (nawet nie podium).

Ja mam np. S24U ale otwarcie mówię, że to warte tych pieniędzy nie było - tak obiektywnie. U mnie przeważyły mocno subiektywne i konkretne wymagania, a że nie było nic lepszego.. no to cóż. Ale nie powiem, że jest super i najlepszy a jak jakaś jego cecha nie jest najlepsza to powiem, że ja nie używam akurat tego a więc dalej, jest najlepszy :E

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
8 godzin temu, bleidd napisał(a):

@marko ja mam służbowego Maca Pro z M4 Pro. Ogólnie super sprzęt, świetna bateria, jakość wykonania, jakość mikrofonu i głośników petarda. Ale ni hu hu nie rozumiem zachwytów nad systemem. Nie dość, że zabugowany - potrafi nie łączy się z WiFi bo nie, pomaga tylko restart. Raz mi całkowicie zgubił hasło do konta - wpisywane na 100% poprawnie a ten ciągle, że niepoprawne. Po odłączeniu monitora i ponownym podłączeniu zapomina na którym ekranie były jakie okna a do tego rozciąga je tak, że wchodzą poniżej docka na dole bo na monitorze były większe a na ekranie laptopa musiałby być mniejsze. Próba wykonania kopii zapasowej - błąd, spróbuj później. Ustawienia - ludziki narzekają na nowy panel sterowania w Win10/11 ale to malutkie okienko wyglądające jakby było przeniesione z lat 90 i żywcem wyciągnięte z interfejsu telefonowego gdzie nic nie znajdziesz jak nie użyjesz szukajki.

Generalnie system jak system, działa to ani lepiej ani gorzej jak typowy Windows czy Linux. Ale rozumiem przywiązanie ludzi do sprzętu, wszystkie skróty klawiszowe na opak, tak żeby jak się tylko przyzwyczaisz to nie było powrotu do Windowsa/Linuska. Sprytne ale ja wszystko wymusiłem aby działało jak na Windowsie/Linuksie, nie ze mną te numery :P 

U mnie akurat WiFi czy zapamiętywanie które okna gdzie były przy odpinaniu i podłączaniu ekranu działa super, na to nie mogę narzekać, ale jest jedna rzecz która mnie denerwuje w macu i wydaje mi się, że to się musiało pojawić przy którymś update OS. Jak podłączam TV bezpośrednio przez HDMI żeby coś obejrzeć, to nagle się wideo zacina - jak odłączę, to wszystko wraca do normy. Co zabawne, nigdy tego problemu nie ma jak podłączam monitor, ale w sumie to jego podłączam przez hub do usb-c :D Restart systemu załatwia sprawę. W sumie to cieszę się, że oddałem gamingowego lapka i wziąłem tego maca, ale teraz by człowiek poskładał jakiegoś potwora do gier :E 

Opublikowano (edytowane)

Ja jeszcze poczekam z dwa lata, to kupię sobie jakiegoś RTX4080 czy coś i wystarczy to do roku 2030 :lol2:

Na razie mam RTX 2060 i na moje potrzeby jest ok :E

Najśmieszniejsze, że mam problem wydać powiedzmy 2500-3000zł na GPU, ale odkurzacz za tyle kupiłbym od razu. Jedynym hamulcem jest domowa księgowa :lol2: :E

Edytowane przez marko
  • Like 1