Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Sytuacja na koreańskiej giełdzie wygląda bardzo poważnie - akcje Pearl Abyss spadły o aż 29,88%. To pokazuje, jak duże znaczenie mają dziś recenzje i pierwsze reakcje na premierę, szczególnie w przypadku tak głośnych i kosztownych projektów.

https://www.ppe.pl/news/404399/dramat-na-gieldzie-i-gigantyczny-spadek-cen-akcji-recenzje-crimson-desert-sa-za-slabe-dla-inwestorow.html

Opublikowano
26 minut temu, samsung70 napisał(a):

uuuu. był taki hajp, a przez to byłt wielkie oczekiwania, a widzę, że jest tylko średnio :) omal nie wpadłem pod hajp-train i nie nabyłem :)

Przecież to od samego początku było wiadome 🙂 zbyt piękne aby było prawdziwe.

1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

Sytuacja na koreańskiej giełdzie wygląda bardzo poważnie - akcje Pearl Abyss spadły o aż 29,88%. To pokazuje, jak duże znaczenie mają dziś recenzje i pierwsze reakcje na premierę, szczególnie w przypadku tak głośnych i kosztownych projektów.

https://www.ppe.pl/news/404399/dramat-na-gieldzie-i-gigantyczny-spadek-cen-akcji-recenzje-crimson-desert-sa-za-slabe-dla-inwestorow.html

Będzie tak, że ta gra się sama zaora niż ją pierwsza osoba ukończy 😛

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, Stjepan napisał(a):

Ja jak dowiedziałem się że to akcyjniak to machnąłem ręką, może kiedyś jak będzie w cenie kebaba lub podwójnego drinka z whisky to się zagra. 

Gra jest tańśza już teraz od kebaba:red:

Screenshot_2026-03-19-07-41-50-60_3d9111e2d3171bf4882369f490c087b4.jpg

• Haha 3
Opublikowano
Godzinę temu, znaFca napisał(a):

Bez urazy, ale Ty się dobrze czujesz? Już pomijam, że jadą grę w każdej recenzji. Ale co widzisz fajnego w robieniu takich samymch, żmudnych i bezsensownych questów przez 8 miesięcy? Serio pytam. Ja już wiem że zmarnowałem kod, bo nawet nie będę tego włączać. 

Nie no- to już trochę przesada w drugą stronę (chyba :P).

Świat wygląda ciekawie i jego eksploracja powinna być interesująca.

Walki z bossami też podobno dają radę.

Aczkolwiek z recenzji wynika że część decyzji projektowych jest po prostu absurdalna i nie wiem jak ktoś mógł przepuścić takie rozwiązania do gotowej produkcji:

- Idiotycznie wręcz rozwiązany sposób prowadzenia śledztw "śladów przeszłości" (odsyłam do tego materiału bo nie jestem nawet w stanie powtórzyć jak to jest niepotrzebnie utrudnione)

- Niektóre puzzle muszą być rozwiązywane nie tylko o określonej porze dnia, ale też muszą być wykonane "pixel-perfect".

Czyli mogłeś wpaść na właściwe rozwiązanie, ale zagadka "nie zalicza się" bo jakiś element jest minimalnie niedosunięty.

- Są np. puzzle wymagające odpowiedniego ustawienia ciężkich bloków z kamienia. Szkopuł w tym że bohater przesuwa je bardzo wolno- nawet jeżeli wiesz jak to zrobić za pierwszym razem, to samo ustawianie bloków trwa minimum kilkanaście minut.

- Gramy trzema postaciami, ale ekwipunek jest dla nich wszystkich jest wspólny. Czyli masz w nim bronie i zbroje aktualnie granej postaci pomieszane z tymi dedykowanymi wyłącznie dla pozostałych. Do tego ekwipunek na stałe zawalany jest recepturami i książkami- nawet tymi których się już nauczyłeś (nie ma na nie osobnej zakładki)

- Tłumaczenie na polski zrobione maszynowo, co jeszcze bardziej może utrudnić życie osobom próbującym grać w naszym języku

- Praktycznie nie ma co podchodzić do tej produkcji bez rozbudowanych poradników dotyczących sterowania (na myszce i klawiaturze jest podobno z tym jeszcze gorzej niż na padzie)

Na filmach i zrzutach ten świat prezentuje się imponująco, ale ta gra będzie potrzebować mnóstwa patchy i poprawek by z frustrującej awansować do poziomu po prostu bardzo skomplikowanej.

Co innego rozwiązywać zadania w świecie gry, a co innego walczyć z zagadkami pt. "Co autor miał na myśli?".

• Upvote 3
Opublikowano

Fakt, o zagadkach też się wspomina, choć i tak kwestia ekwipunku to największy joke. :E Tutaj ewidentnie wychodzą braki w doświadczeniu studia, wygląda to na polepione na kolanie aka "jakoś to będzie". To najwyraźniej jedna z tych gier, które potrzebują nawet kilku lat na gruntowne połatanie. Gdzie wszystkiego też przecież nie naprawisz patchami.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, samsung70 napisał(a):

uuuu. był taki hajp, a przez to byłt wielkie oczekiwania, a widzę, że jest tylko średnio :) omal nie wpadłem pod hajp-train i nie nabyłem :)

Tia "nabyłem" .. W momencie w którym dodali info o denuvo wiedziałeś już że nie zagrasz :)

• Haha 6
Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Średniak z potencjałem. Koreańczycy są zawzięci, więc może kolejnymi update'ami zrobią z tego hit.

tak duze projekty jesli mają duzo błedów i niedoróbek rzadko osiągają poziom hitu po wszystkich patchach, obstawiam ze połatają i dobije do solidnego 7/10

Opublikowano

Jak widzę ten interfejs to trochę mnie to przeraża i bawi. Mamy XXI wiek a tutaj taki crap w postaci interfejsu. Nic czytelnego tutaj nie ma. Podobno nie ma schowków w grze. Jest jedynie to co mamy tutaj i to jeszcze z bardzo ograniczonym miejscem.

obraz.thumb.png.2b1e1ea764893db7b6c46c34271a1923.png

Jak by tego było mało to tutaj jest instrukcja jednej z minigierek:

obraz.thumb.png.d37e9cc2c4fa1bc906ed7d7ae5921d16.png

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Typowi średniak, zlepione MMO w single playera bez wywalonych i zmienionych mechanik, ulepszeń itp. Brak skrzynki obozowej tzw stasha, wszystko mamy w ekwipunku, nawet przedmioty dla dwóch pozostałych postaci, sporo rzeczy nie da się usunąć i zostaje nam np po skończeniu zadania itp. Jest to jeden wielki rozpierdziel na całego, według mnie nawet gorzej niż Zelda BotW czy TotK. Na steamie nie powinno być hura optymizmu w opiniach, zapewne 70-80% maks. 
Najlepsze, że wyjście z gry jest pewną mechaniką i nie jest to ponoć łatwe do przeklikania.:E

• Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, Strilok napisał(a):

Jest jedynie to co mamy tutaj i to jeszcze z bardzo ograniczonym miejscem.

To już chyba czepialstwo, widać, że jest prawie 90 slotów, a przedmioty się stackują. Poza tym w praktyce nikt nie biega z całym zapasem drewna czy minerałów w ekwipunku. :D  Zawsze idzie na przemiał.

Opublikowano

W którejś recenzji czytałem, że miejsca się zwiększa robiąc poboczne zadania, i np z 20 mamy 200 slotów ale to po dobrych kilku godzinach gry.

Grę mam na dysku, nie miałem hype i mniej więcej spodziewałem się że to dostanę, bo już były wcześniej w skrócie opisane pierwsze wrażenia z gry przez youtuberów.
Jeszcze muszę skończyć Cronosa, coraz bliżej końca, dopiero potem można się zabierać za Crimsona

Opublikowano (edytowane)

Cóż wyszło to czego się spodziewałem , eksploracja i świat na wysokim poziomie , idealna gierka jako zapychacz przed Bondem , Wolverinem, expans może GTA jak nie przeloza. Jednak lekki zawód jest przez te braki fabularne a tłumaczenie AI to jest beka :E 200 zibla na to poszło , gorzej się wydawało pieniążki już w growym świecie :E  najbardziej jestem ciekaw czy i jak koreance podejdą do sugestii graczy i naprawia to i owo żeby gra była bardziej "przystępna", bo z tym jest momentami patologiczny hardkor :E

Edytowane przez JeanPepin
Opublikowano
Godzinę temu, Vulc napisał(a):

Tutaj ewidentnie wychodzą braki w doświadczeniu studia,

Tylko że oni mają 15 lat doświadczenia w robieniu gier. 

Studio zostało założone w 2010r.

Poza MMO Black Desert Online z którego feedback mają na bieżąco od 2014r. robili jeszcze kilka mniejszych tytułów.

One ostatecznie zostały skasowane, ale wnioski i doświadczenia z ich produkcji zostały wykorzystane przy tworzeniu Crimson Desert.

No i jeszcze po drodze przejęli CCP Games, czyli wydawcę Eve Online.

To nie są "żółtodzioby" na rynku.

Opublikowano (edytowane)

W zasadzie mają 15 lat doświadczenia w robieniu jednej gry. Te skasowane tytuły to jakieś onlajnowe pierdółki, jakaś MOBA czy battle royale.

Wnioski wyciągnięte z feedbacku gry MMO nie mają raczej przełożenia na grę singlową. 

CCP Games to też studio jednej gry, i też sieciowej.

Porwali się z motyką na słońce, wrzucili wszystkie grzyby w barszcz - łącznie z muchomorami i innymi szatanami - i nie do końca to zaklikało, zabrakło synergii.

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ktoś pamięta premierę CP2077? Było średnio, albo nawet gorzej. A teraz to naprawdę fajna gra. 

Ja trzymam kciuki, trzecia gra, którą w ostatnich latach kupiłem na premierę. Starfield - do dupy, Oblivin Remastered - do dupy, Crimson Desert - ???.

No chyba, że fatum ;)

Edytowane przez Ryszawy
  • Haha 2