Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z drugiej strony... Ile dni w roku jeździcie w bardzo zimowych warunkach, w sensie że dobra zimówka zrobi różnicę? Ja tam więcej jeżdżę w ciapie / deszczu, gdzie wielosezon lepiej ogarnie odprowadzanie wody niż typowa zimówka. 

Więc to tak bardziej kwestia wymagań, a nie która opona lepsza w naszym klimacie :)

• Upvote 2
Opublikowano

Oczywiście, ze kwestia wymagań :) 

Ja np. Lubię zimą skoczyć w Alpy albo nawet polskie góry na jakiś slowhop. Zawsze pytają czy mam jak dojechać i że mnie swoją terenówką przywiozą. I wtedy ja - cały na szaro - wjeżdżam na łajcie Nissanem. I muszę tam mieć porządne zimówki i basta. 

Ale do drugiego auta kupiłbym wielosezon. I raczej bym się nie ekscytował podjazdem o nachyleniu 5 stopni :E 

Opublikowano

Mówi się że A4/Zakopane pełne wielosezonow :E A na insta nawet kolega w BMW z letnimi mi wyskoczył co się zakopał i musiał powietrze spuszczać :E 

Ja w góry jadę za tydzień, większych problemów nie zamierzam mieć, ale łańcuchy się przydadzą pewnie. 

Opublikowano

Ignoranci będą, założy (pół biedy jak dobrej klasy) jakiś ping-pong wielosezon, ma te prawne oznaczenia, że to zimówka i davaaaaj w góry;
I mam tu na myśli faktyczną zimę, spory mróz i tony kopnego śniegu... do pewnego etapu wielosezon sobie poradzi... do pewnego.

Ja jestem świadomy, że AS, który musi jako tako kleić w lato, nie będzie tak elastyczny przy -15/-20 i dalej (zwłaszcza po np. nocce) jak typowa zima;
Pół biedy jak zabierze ze sobą łańcuchy (mimo, że są popularne trasy i tak wymagające łańcuchów w zimę, jak np. Szczyrk - Wisła via przełęcz Salmopol);

Tak wiem, do Zakopca dojedzie względnie utrzymaną a4, centrum posypane, nocleg przy Hotelu z zadaszonym parkingiem to po co zimówka...
A potem wpadnie na pomysł lokalnej atrakcji, boczna droga już nie taka, na co dzień umiejętności takie a nie inne i ... jest jak jest.

• Upvote 1
Opublikowano

Po roku w końcu jakis test vectorow season gen3. W kompnym śniegu jechać jada ale żeby sie jakoś super trzymały to nie. Zimówki robią dużo większe wrażenie. Ale i tak bym nie zmienił do mojej jazdy, w góry jednak tak średnio bym powiedział.

Opublikowano

I ja też wrzucę mały update odnośnie Crossclimate 3 Sport. Dzisiaj u mnie napadało sporo śniegu. Co do jazdy to raczej nie mam tutaj większych zastrzeżeń. Napęd AWD robi też swoje i auto śmiało ciągnie do przodu na tych oponach. Jednak hamowanie to już inna para kaloszy. Mam wrażenie, że auto potrzebuje sporo większej odległości do zatrzymania w porównaniu do mojej poprzedniej Octavi na oponie zimowej. Szeroki kapeć w Stingerze też ogólnie nie pomaga. Przy niskich prędkościach czuć, że opona dużo gorzej wbija się w śnieg. Zobaczymy jak będzie później bo jeszcze uczę się tego samochodu i tego jak zachowuje się na tych oponach.

Ale dojechać do pracy to spokojnie dojechałem. Trasa 10km z czego 90% to nieodśnieżona droga lokalna za miastem.

• Upvote 1