Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kapcer napisał(a):

Pytanie czy przy okazji wymiany nie pokusić się o wymianę turbo na większe... :)

Czy nie spowoduje to większego obciążenia innych komponentów? Ja bym wolał zamontować jakiś trwalszy kolektor wydechowy, skoro to słaby punkt tego silnika ;) 

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
40 minut temu, kapcer napisał(a):

Te silniki wytrzymują dużo większe moce niż seria.

Na jak długo? Z Toyota Yaris GR też można zrobić ponad 500 koni, ale silnik do wymiany co tam parenaście tysięcy, czy coś takiego. :mikolaj:

Opublikowano
6 godzin temu, kapcer napisał(a):

Pęknięty kolektor wydechowy. Standard w 1.4 T-Jet. Pytanie czy przy okazji wymiany nie pokusić się o wymianę turbo na większe... :)

Jeśli turbina fabryczna to jak to IHI i tak zapewne będzie miała jakieś mikro-pęknięcia, choć raczej nie odczuwalne w użytkowaniu.
GT rozwiąże problem na stałe, natomiast póki w aucie nie będzie robione ~190-200KM+ to w sumie nie widzę sensu;

Także kolektor po-zmianowy używka, świeże turbo z Bravo 150 (Nissen 93537 za ~tysiaka nowy, nie regenerowany) + program i mamy bez-obsługowe* ~175KM / ~275Nm, które względnie sympatycznie przyśpiesza a wciąż jest w pełni legalne (wydech, katalizator na miejscu);
U nas wpadł większy IC tylko i wyłącznie na moje życzenie - gdzie tu w sumie można wrzucić po paru poprawkach IC z Bravo 2.0 mJTD i też będzie ok.

W T-Jet pamiętać o odmie, przy wymianie rozrządu koło rozrządu dokręcać z głową a nie dop**** pneumatem, plastikowy trójnik na zwrotnych przewodach płynu chłodniczego wymienić na metalowy/mosiężny i w sumie tyle.
Tak, nasz T-Jet miało sporo przygód ale 2/3 usterek silnika to ignorancja mojej Mamy i jeden Mechanik wybrany zamiennie (bo opiekujący się autem nie miał miejsca w grafiku), który odwalił rzeźnię przy wymianie rozrządu - a nie serwis...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Lepiej nie, bu tutaj za chwilę nawet za "dzień dobry" będzie ban xD

Screenshot_20260803-074711.png

Helena, mam zawał 

Przerysowany zderzak 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
15 godzin temu, kapcer napisał(a):

Te silniki wytrzymują dużo większe moce niż seria. A czy się opłaca? Wiadomo, że nie. Ale nie wszystko w życiu się musi opłacać. Bardziej chodzi o frajdę z jazdy.

Niby spoko, ale za dużo tam raczej nie pomodzisz, pytanie czy paliwa starczy? Bo dmuchnąć to nie problem, ale dostarcz paliwa i uniknij spalania stukowego :D 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, serwal4 napisał(a):

Jeśli turbina fabryczna to jak to IHI i tak zapewne będzie miała jakieś mikro-pęknięcia, choć raczej nie odczuwalne w użytkowaniu.
GT rozwiąże problem na stałe, natomiast póki w aucie nie będzie robione ~190-200KM+ to w sumie nie widzę sensu;

Także kolektor po-zmianowy używka, świeże turbo z Bravo 150 (Nissen 93537 za ~tysiaka nowy, nie regenerowany) + program i mamy bez-obsługowe* ~175KM / ~275Nm, które względnie sympatycznie przyśpiesza a wciąż jest w pełni legalne (wydech, katalizator na miejscu);
U nas wpadł większy IC tylko i wyłącznie na moje życzenie - gdzie tu w sumie można wrzucić po paru poprawkach IC z Bravo 2.0 mJTD i też będzie ok.

W T-Jet pamiętać o odmie, przy wymianie rozrządu koło rozrządu dokręcać z głową a nie dop**** pneumatem, plastikowy trójnik na zwrotnych przewodach płynu chłodniczego wymienić na metalowy/mosiężny i w sumie tyle.
Tak, nasz T-Jet miało sporo przygód ale 2/3 usterek silnika to ignorancja mojej Mamy i jeden Mechanik wybrany zamiennie (bo opiekujący się autem nie miał miejsca w grafiku), który odwalił rzeźnię przy wymianie rozrządu - a nie serwis...

Ogólnie auto już jest lekko "ulepszone". Mam intercooler TurboWorks 550x180mm i program na 170 KM/285 Nm. 

Kolektor pozmianowy już zamówiony. Dorwałem używkę z Rumunii za ~560 zł przez Ovoko. 

Aktualnie w aucie IHI VL36, więc przy okazji wymiany kolektora to tylko formalność stwierdzić, że jest pęknięte. ;) Z tym turbo Nissens nie jest tak do końca kolorowo. Z tego co czytałem na grupie o 1.4 T-Jet nie zawsze trzyma równo doładowanie. Lepiej już zregenerować oryginał. Tylko z drugiej strony za ~1000-1200 zł da się dorwać GT1446. Dokładając do tego DP/katalizator z Alfy/Grande Punto SS, większe wtryskiwacze, przewody woda/olej do turbo i ponowne strojenie mamy kolejne 3500 zł, więc licząc optymistycznie cały upgrade zamyka się w 5000 zł. 

Ogólnie na razie plan jest na wymianę samego kolektora i ocenę stanu obecnego IHI. Potem będą jakieś decyzje.

Edit. 

Opcja na sam DP odpada. Musi być kat, żeby nie smrodzić. Z tego co się dowiedziałem DP z katalizatorem Euro4 to 1900 zł. 

5 godzin temu, galakty napisał(a):

Niby spoko, ale za dużo tam raczej nie pomodzisz, pytanie czy paliwa starczy? Bo dmuchnąć to nie problem, ale dostarcz paliwa i uniknij spalania stukowego :D 

Temat przerobiony wielokrotnie i chyba na wszystkie możliwe sposoby. Bezpieczna opcja to turbo GT1446 + downpipe/katalizator z Giulietty + wtryskiwacze z Ferrari 599GTO + większy intercooler i auto robi 200-220 KM i 300-320 Nm.

Edytowane przez kapcer
  • Like 3
Opublikowano
35 minut temu, kapcer napisał(a):

Temat przerobiony wielokrotnie i chyba na wszystkie możliwe sposoby. Bezpieczna opcja to turbo GT1446 + downpipe/katalizator z Giulietty + wtryskiwacze z Ferrari 599GTO + większy intercooler i auto robi 200-220 KM i 300-320 Nm.

Max niut będzie większy, u mnie max to właśnie niecałe 300NM i wychodzi 184KM :D 

Opublikowano
8 godzin temu, galakty napisał(a):

Max niut będzie większy, u mnie max to właśnie niecałe 300NM i wychodzi 184KM :D 

Niekoniecznie. Przy większym turbo będzie ono wstawać później ale będzie trzymało ciśnienie do końca. Stąd wynika niższy max moment ale dostępny przy wyższych obrotach oraz wyższa max moc.