Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Nie tłuką, są automaty przystosowane do szklanych wielokrotnego użytku.  W Polsce takie widziałem w Lidlu.

Musi być spory by było w nim jeszcze miejsce na całe butelki. I do czego tam je w środku pakuje? Skrzynki?

Opublikowano
5 godzin temu, lukadd napisał(a):

Nie tłuką, są automaty przystosowane do szklanych wielokrotnego użytku.  W Polsce takie widziałem w Lidlu.

Widzieć że jest postawiony to też widziałem ale czy działa i bierze butelki  po napojach z %%  o ile pamiętam to te postawione pod sklepami z owadem w nazwie nie brały szkła tylko puszki i butelki PET 

3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Tak niektóre pakują bezpośrednio do skrzynek z tyłu automatu na zapleczu. Albo też przyjmują dodatkowo całe skrzynki z butelkami. Wtedy taka taśma jest na dole automatu gdzie wkładasz skrzynkę

A takiego wynalazku to jeszcze w PL nie widziałem żeby miał jakaś taśmę na dole na całe skrzynki 

Opublikowano

Właśnie zapytałem AI i chyba nie będą takie na całe skrzynki popularne w Polsce. Bo skrzynka nie jest w systemie kaucyjnym i w Polsce każdy sklep sobie ustala sam czy daje z skrzynkami czy nie daje i jakie kaucje sobie nalicza. 

A skrzynki to super sprawa bo sobie biorę np. kratę browaru, 3 kraty wody etc.  i później puste butle z powrotem do skrzynki i w sklepie w automacie tylko wsuwam do automatu całość, zamiast pojedynczo się bawić.

Opublikowano

W Kauflandzie są automaty na skrzynki piwa i były jeszcze przed nowym systemem kaucyjnym, ale nie wiem dokładnie jak działają (np. czy musisz mieć jakąś konkretną skrzynkę, czy musi być pełna itd)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

A podatek zapłacony? :D

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Podatek-od-kaucji-za-butelki-Fiskus-patrzy-uwaznie-na-system-9139044.html

:pajac: ja wiem, że w praktyce w 99,99% przypadków to jest nie do udowodnienia, ale że taki temat oficjalnie się pojawił pokazuje jakim skur...czybykiem jest państwo Polskie. Cyrk

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
37 minut temu, Fatality napisał(a):

A podatek zapłacony? :D

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Podatek-od-kaucji-za-butelki-Fiskus-patrzy-uwaznie-na-system-9139044.html

:pajac: ja wiem, że w praktyce w 99,99% przypadków to jest nie do udowodnienia, ale że taki temat oficjalnie się pojawił pokazuje jakim skur...czybykiem jest państwo Polskie. Cyrk

Tylko czy to się czymkolwiek różni formalnie od dotychczasowego zbierania puszek na złom? Tylko temat kaucji teraz na czasie to media grzeją

Opublikowano
3 minuty temu, krukkpl napisał(a):

Kranówka + trochę soku z cytryny - kupuję takie litrowe 100% na allegro.

Z tym piciem kranówki to na krótką metę nic się nie stanie, ale na długą to w zależności jaka jest woda to można nabawić się kamini nerkowych albo raka gardła w najgorszym wypadku. Więc lepiej mieć już jakiś filtr.

Opublikowano
Godzinę temu, Fatality napisał(a):

Z tym piciem kranówki to na krótką metę nic się nie stanie, ale na długą to w zależności jaka jest woda to można nabawić się kamini nerkowych albo raka gardła w najgorszym wypadku

Gdzie mamy mieć taką podłą wodę w kranach w Polsce? 

Opublikowano
2 godziny temu, 209458 napisał(a):

Tylko czy to się czymkolwiek różni formalnie od dotychczasowego zbierania puszek na złom? Tylko temat kaucji teraz na czasie to media grzeją

No różni się bo za puszkę nie było jawnej kaucji czyli jak ktoś za to płacił to generowałeś zysk. 

A tutaj ktoś odzyskuje pieniądze wcześniej wpłacone do systemu.

Swoją drogą jestem na tym unijnym złodziejstwie już kilkadziesiąt zeta w plecy bo przez to, że automaty mają praktycznie tylko sklepy wielkopowierzchniowe to każda butelka kupiona na wyjeździe oznacza duży problem na dworcu czy lotnisku.

Opublikowano (edytowane)

Koniec z gotówką. Wszystko monitorowane. Co i ile oddajesz, co kupowałeś. A ja też jak płacę w gotówce to chcę wypłatę w gotówce. Większym problemem uważałem jest to, że bon można użyć tylko w sklepie gdzie oddajesz butelki, a nie że jest to dowolne.

https://www.rp.pl/ekonomia/art44479541-duza-zmiana-w-systemie-kaucyjnym-pieniadze-wroca-prosto-na-karte

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Trzeba dymać do kasy po odbiór kaucji. - źle, ale źle, nogi bolom bo trzeba stać i czekać, przecież powinni to zautomatyzować i zwrot na konto z automatu zrobić :E 

Chcą dać opcjonalną możliwość odzyskania kaucji bezpośrednio na konto. - nie w życiu, no panie inwigilacja, będą nas kontrolować, śledzić i później jeszcze jakiś podatek bo za dużo butelek oddałem będzie :E 

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że źle bo normalnemu obywatelowi daje się wybór.

Masz opcję A, B, C i z niej korzystasz. A nie że narzucają ci jedyną słuszną rzecz. Chcę gotówki? Mam gotówkę. Chcę na kartę? To biorę na kartę. Butelkomat zepsuty? To idę oddać na kasę. To są opcje wygodne dla każdego a nie dla jedynego pana który ma wyprany mózg.

O tym podatku od podatku to nawet trafne... tylko widać nie zrozumiałeś, bo próbowałeś sarkazmu, a tak naprawdę to jest racja jeśli będzie kolejne obciążenie obywatela. A zarobi ktoś inny i będzie się śmiał z pachołków.

Obrońcy polityków/rządu/debilizmów to naprawdę wyprane z wolności jednostki. Dyskusja nie ma sensu. Wy się cieszyć będziecie jak całkowicie wam prawa zabiorą, bo w sumie to inni robią problemy a wy CUDOWNIE się dostosowujecie. Cmok cmok. Lizanie po stopkach polityków.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Uznanie na kartę to zdecydowanie bardzo dobra opcja. Lepsza niż te obecne bony. Komu potrzebne te drobne w gotówce? A ci od inwigilacji to zapewne ci sami co od chemtrails i czipów w szczepionkach. Niech gdaczą do woli.