Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Kup auto z białym wnętrzem, szukaj pokrowców

Nazwisko mówi samo za siebie. Wiadomo, że nie będzie dbał o ten środek :E 

18 minut temu, Cappucino napisał(a):

Wreszcie normalny samochód po tych chińskich ulepach, daciach.:E

Z niecierpliwością czekam na pełną hybrydę w T-Rocu!

• Haha 1
Opublikowano

Leapmotor B10 POLSKA

Cała A2 moja. Aby było śmiesznie to właśnie wyjechałem z serwisu. Jak tak dalej pojdzie to wniosek o rękojmię. Ciesze się, że nie stoje na rogatkach. Chociaz mija juz 30min a lawety ni huhu.

post ze zdjęciem napisany 9 min temu - trzymam kciuki za szybki przyjazd lawety, bo zatrzymał się po lewej stronie pasa 

• Haha 3
Opublikowano

Kolejny Leapmotor B10 utknął na autostradzie 

Did you have the same issue? I have stuck on highway just on the fast lane without option to run or push the car to take safe place. After 30minutes i thought about turn off a car a little bit longer (1-2minutes) and then the car works. It is extremaly dangerous as it can happen on the railway cross. Did you something similar? I think it is related with ACC and lane assist as I have turned it on 3-5 minutes maybe before the error.

Mieliście ten sam problem? Utknąłem na autostradzie tylko na pasie szybkiego bez możliwości biegania lub pchania samochodu, aby zająć bezpieczne miejsce. Po 30 minutach myślałem o wyłączeniu samochodu na trochę dłużej (1-2 minuty) i wtedy auto działa. To ekstremalnie niebezpieczne, bo może się zdarzyć na krzyżu kolejowym. Mieliście coś podobnego? Myślę, że ma to związek z ACC i Lane assist, ponieważ włączyłem go 3-5 minut może przed błędem.

• Haha 1
Opublikowano

MG3 1.5 - aktualizacja, ojciec jest bardzo zadowolony. Cały czas porówananie do starego 1.4 75KM (TU3) - w trasie przy stałej prędkości spalanie podobne, jednakże reakcja na gaz zupełnie inna, na plus dla nowszej jednostki. Spalanie w mieście znacznie niższe. 

W ogóle cały czas ma okres "zabawy" (jak dziecko) nowym autem - kamera cofania, której nigdy nie miał, tempomat, odpalanie przyciskiem, nawet to, że lusterka same się składają przy zamykaniu auta... 

Ode mnie (Trójmiasto -> Grudziądz) wracał obwodnicą oraz kawałkiem A1, to obiektywnie stwierdził, że ktoś się pomylił odnośnie tego, że w aucie brakuje szóstego, dłuższego przełożenia.

I tu racja - to jest w zasadzie główna wada tego auta - auta, które miałoby robić jako 'główne' i jeździć drogami szybkiego ruchu. Nie chcesz jechać powyżej 120-125, nie to że spalanie, tylko że robi się glośno, bo silnik kręci się niepotrzebnie wysoko...

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

https://www.autocentrum.pl/publikacje/zakup-i-sprzedaz/chinska-hybryda-czy-japonska-chery-tiggo-9-vs-toyota-rav4-vs-mazda-cx-80-vs-mitsubishi-outlander/

Najbardziej zaawansowany napęd hybrydowy wydaje się mieć Chery Tiggo 9. Samochód oferuje najlepsze osiągi, jest najmocniejszy i posiada największe baterie, a jego zasięg na prądzie jest wręcz imponujący, przynajmniej w katalogu. Do tego oferuje funkcję V2L oraz możliwość ładowania prądem stałym o mocy aż 70 kW. Chery jako jedyne korzysta z turbodoładowanej jednostki i przekładni DHT, której trwałość, podobnie jak całego układu, pozostaje wielką niewiadomą. Nie ulega wątpliwości, że Tiggo 9 jest najlepiej wycenione i oferuje kompletne wyposażenie, którego próżno szukać nawet w topowych specyfikacjach konkurencyjnych SUV-ów. Jego wartość rezydualna może wypadać jednak najsłabiej. 

Opublikowano (edytowane)

Szkoda, że w Tiggo 9 nie zrobili napędu pod wzgl. prostoty jak w Tiggo 4 HEV. Mogli by tylko wstawić większy silnik spalinowy (np. 3 litry V6, wolnossący MPI) i mocniejszy silnik elektryczny niż w Tiggo 4, no i oczywiście większy aku trakcyjny niż 1,83 kWh (np. 5,5 kWh). Bo tak, to obawiam się tej komplikacji w tym Tiggo 9 jak już będzie po upływie gw.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Bazuje on na 1.5-litrowej turbodoładowanej jednostce R4 1.5 T-GDI o mocy 143 KM...Baterie mają aż 34,46 kWh pojemności i zapewniają według producenta aż 146 km zasięgu w trybie elektrycznym.

fakt, 143KM dla takiego kloca, to faktycznie malo, ale tutaj chodzi o ladowanie baterii. bo tylko wtedy plugin ma sens, a >34kWh, to wiecej niz maja niektore BEV ;)

Opublikowano
13 godzin temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Są statystyki sprzedaży (przygotowane przez SAMAR) za luty 2026:

Cytat

Udział chińskich producentów samochodów osobowych w rynku wzrósł w lutym w porównaniu do stycznia br. i wyniósł 11,4%

A ile wynosił w styczniu? 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Chyba wklejałem wcześniej, ale było to 10,2% jeśli dobrze znalazłem.

W pierwszej 10 sprzedawanych modeli oraz marek nie ma żadnego chińskiego auta ani koncernu. A o ile dobrze pamiętam były.Największy wzrost odnotowała skoda

Cytat

W 2026 roku cztery marki z czołowej dziesiątki zanotowały wzrost liczby rejestrowanych aut licząc rok do roku. Największy wzrost w TOP10 odnotowała Skoda – o 14,97%. Największy spadek rejestracji zanotował Hyundai - o 36,97%.

10 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Chyba wklejałem wcześniej, ale było to 10,2% jeśli dobrze znalazłem.

To tyle co sama skoda.

Opublikowano
20 minut temu, bergercs napisał(a):

/czytając co tam się odwala, to można odnieść wrażenie, że soft do wszystkich chinoli, niezależnie od marki,  pisze jedna i ta sama ekipa: absolwenci Wyższej Podsiewierskiej Szkoły Tańca Góralskiego/

Ale jak to jest możliwe? Szkolą 1,5mln Inżynierów rocznie. Tacy inżynierzy jak i samochody

Opublikowano
W dniu 28.02.2026 o 21:50, Kyle napisał(a):

Mogli by tylko wstawić większy silnik spalinowy (np. 3 litry V6, wolnossący MPI) i mocniejszy silnik elektryczny niż w Tiggo 4

Mogliby ale nie mają takiego silnika w Chinach. Ich silniki 1.5 to są licencyjne rozwiązania Mitsubishi i VW.

13 godzin temu, bergercs napisał(a):

/czytając co tam się odwala, to można odnieść wrażenie, że soft do wszystkich chinoli, niezależnie od marki,  pisze jedna i ta sama ekipa: absolwenci Wyższej Podsiewierskiej Szkoły Tańca Góralskiego/

Najlepsze jest to, że te samochody są przecież stosunkowo nowe i mają wsparcie producenta, a co będzie jak będą one mieć te 3-4 lata? Producent też będzie dalej aktualizacje zapewniał? Czy jak coś nie działa to nie działa i tyle? :D 

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Koleżanka koleżanki kupiła nowe MG, zachwycona wnętrzem, mówi że jest premium :E 

no bo wizualnie jest, szczególnie w porównaniu np. do takiej Kia , gdzie króluje czarny tani plastik wszędzie gdzie nie spojrzeć

Opublikowano (edytowane)

No i jej błędy nie będą przeszkadzały, bo nawet nie ogarnie że coś nie działa xD 

Ale z tym plastikiem to przesadzasz, to nie Yaris Cross. Są "miękkie" materiały, a nie plastik wszędzie. Kolorystyka to już kwestia gustu, ja lubię ponure wnętrza. 

image.thumb.png.b4dae8b596151f397a77a897d5af01a4.png 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
1 godzinę temu, IceMan napisał(a):

no bo wizualnie jest, szczególnie w porównaniu np. do takiej Kia , gdzie króluje czarny tani plastik wszędzie gdzie nie spojrzeć

A tym czasem w mojej Kijance ..... welurek na desce, drzwiach, tunel środkowy z aluminium :rudolf:

image.thumb.png.80658e5e254c36e04bc8ae0204414bc6.png 

• Like 2