Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żyjemy w różnych rzczywistościach. Mając przebieg 500k w 20 letnim aucie, pojechalem na program i dołożylem w opór koksu. A ostatnio kupiłem prawie pełnoletnie auto z 320k przebiegu i pierwszym DSG i po wymianach olejów chodzi jak złoto. 

Brat kupił Passata 2.5L benzyna, 5 garów z USA, przebieg 250k mil, dołożył LPG i lata dalej. Ja nawet nie wnikam jaki realny przebieg mają nasze gruzy, ale zawsze wolałem wydać dużo więcej na auto z silnikiem który jest "pewniejszy". 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Totek napisał(a):

Żyjemy w różnych rzczywistościach. Mając przebieg 500k w 20 letnim aucie, pojechalem na program i dołożylem w opór koksu. A ostatnio kupiłem prawie pełnoletnie auto z 320k przebiegu i pierwszym DSG i po wymianach olejów chodzi jak złoto. 

Brat kupił Passata 2.5L benzyna, 5 garów z USA, przebieg 250k mil, dołożył LPG i lata dalej. Ja nawet nie wnikam jaki realny przebieg mają nasze gruzy, ale zawsze wolałem wydać dużo więcej na auto z silnikiem który jest "pewniejszy". 

Auto nie musi być padlina, żeby dołożyć do niego. Wystarczy rozrząd z napędem osprzętu, płyny z filtrami, coś w zawiasie, hamulcach, jakiś czujnik, przewód, poduszka pod silnikiem, może za jakiś czas sprzęgło. 250tys km wypadałoby.... A to koszty srogie być mogą w szczególności przy relatywnie niedrogim aucie.

Sama robota kosztuje. Za sprzęgło wołają u mnie 800-1000 sama wymiana, rozrząd, luzy podobnie. Itp itd

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

@Petru23 w sumie też racja

https://ithardware.pl/aktualnosci/samochody_producent_wadliwa_aktualizacja-45899.html

"Analitycy technologiczni podkreślają, że tempo publikowania poprawek w branży automotive wymaga nowych standardów testowania"

Paradoksalnie może trzeba wrócić właśnie do "starych metod" testowania produktu.

Kurcze, w branży gier zrobiono z ludzi betatesterów, teraz w autach to samo. Tyle pierdzielą o bezpieczeństwie a sami traktują je po macoszemu. Obecnie wystarczy takie oprogramowanie przetestować pod kątem wszystkich możliwych kombinacji czynników/sygnałów i monitorować rezultaty. Tu nie trzeba wsadzać kierowcy i wysyłać na tor. Zawsze może wyjść fackup no ale nie powinien krytyczny:hmm:

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Standardowo - IT nic nie ogarnia. I jak zwykle nie wezmą za to odpowiedzialności. Ale fakturki muszą być wystawione :lol2:

A to nie dział prawny odpowiada za certyfikacje, homologację i pozostałe -cje dot. wprowadzenia nowych rozwiązań? Bo coś mi się wydaje, że bez klepnięcia prawnika pisma i zgłoszenia nie wychodzą z firmy ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Standardowo - IT nic nie ogarnia. I jak zwykle nie wezmą za to odpowiedzialności. Ale fakturki muszą być wystawione :lol2:

Standardowo biznes dostaje info, że trzeba to jeszcze doszlifować ale ma to w dupce i każde wydawać bo się trzeba pochwalić przełożonym, że dowiezione w założonym terminie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, galakty napisał(a):

W ogóle soft w autach to jakiś żart. Płacisz 150-200k za samochód, a responsywność ekranu i multimediów na poziomie Xiaomi za 600 zł. Serio? Ja wiem że chipów niby brakuje, ale na litość boską. 

Oj tam, posiadacze wieku telefonów z górnej półki są już przyzwyczajeni. Dla nich taki ekran w aucie to przeskok technologiczny 8:E

O dziwo ja nie narzekam na resonsywnosc ale znów nie klikam jak szalony w ekran. Bo po co?

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
2 godziny temu, Petru23 napisał(a):

A to nie dział prawny odpowiada za certyfikacje, homologację i pozostałe -cje dot. wprowadzenia nowych rozwiązań? Bo coś mi się wydaje, że bez klepnięcia prawnika pisma i zgłoszenia nie wychodzą z firmy ;)

A co ma dział prawny do wersji softu? :) 

Nic. IT to burdel na kółkach. Od zawsze. Ale teraz wkurza, bo chcą +300 zł za godzinę takiego "konsultanta IT". 

Godzinę temu, bleidd napisał(a):

Standardowo biznes dostaje info, że trzeba to jeszcze doszlifować ale ma to w dupce i każde wydawać bo się trzeba pochwalić przełożonym, że dowiezione w założonym terminie.

Standardowo IT powiedziało, że zrobi w 3 tygodnie, po 6 tygodniach dalej niezrobione :E 

Opublikowano
46 minut temu, Petru23 napisał(a):

O dziwo ja nie narzekam na resonsywnosc ale znów nie klikam jak szalony w ekran. Bo po co?

Może w 2025 to poprawili, ale jak oglądałem testy to zanim przełączy jakiś moduł na inny trwa wieki, kilkuletni flagowiec na Android działa 10x szybciej. 

12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Standardowo IT powiedziało, że zrobi w 3 tygodnie, po 6 tygodniach dalej niezrobione :E 

IT nikt nie pyta ile im zajmie, a nawet jeśli to tyle nie dają. 

Opublikowano
22 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Bo i tak wszyscy wiedzą, że większość godzin IT przepala na pierdoły i googlowanie rozwiazań :E 

Tu się zgodzę, za dużo ludzi siedzi w IT w takim sensie że pełno noobów. Jak pracuję w zespole 10-15 osobowym to spokojnie połowę można by wywalić i nic by się nie zmieniło. 

Albo ja robię coś w 2h, a kolega obok mówi że dwa dni potrzeba. No ludzie.

Opublikowano

Korpo się rozepchały. Sztucznie tworzone stanowiska z krzykliwymi nazwami; programiści, którzy w zasadzie często sami nie mają pojęcia, co właśnie wkleili do swojego kodu, ale program do kodowania naniósł sam kilka poprawek i jakoś to ruszyło.

Dlatego nie cierpię korpo. 

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś pracowałem z takim typem, co u nas w firmie zajmował się głównie wiertarką i wkrętarką. Zrobił jakiś kurs kilkutygodniowy i poszedł pracować jako tester oprogramowania(?) do Warszawy. To wiele mówi o IT :)

Edytowane przez dannykay
Opublikowano
8 minut temu, marko napisał(a):

Korpo się rozepchały. Sztucznie tworzone stanowiska z krzykliwymi nazwami; programiści, którzy w zasadzie często sami nie mają pojęcia, co właśnie wkleili do swojego kodu, ale program do kodowania naniósł sam kilka poprawek i jakoś to ruszyło.

Dlatego nie cierpię korpo. 

Poczekaj chwilę... AI zastąpi wielu klepaczy. Już to robi 

Opublikowano
27 minut temu, dannykay napisał(a):

Kiedyś pracowałem z takim typem, co u nas w firmie głównie zajmował się głównie wiertarką i wkrętarką. Zrobił jakiś kurs kilkutygodniowy i poszedł pracować jako tester oprogramowania(?) do Warszawy. To wiele mówi o IT :)

Ale co mówi? :E Że ludzie mogą się przekwalifikować? Że w IT nie można zacząć bez doświadczenia? To jak wszyscy zaczynali? :D Zwłaszcza, że do testera manualnego nie trzeba żadnych kwalifikacji na start, poza głową na karku i ogarnianiem kąkutera ogólnie. A to przecież mógł umieć.

Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

IT to największa ściema naszych czasów :) 

Zaraz po prawnikach :E

Opublikowano
10 minut temu, bleidd napisał(a):

Zaraz po prawnikach :E

Aktualnie to przed. My to robimy przynajmniej coś co zapewnia zgodność z PRAWEM. Informatycy z ich korpo na czele wymyślają totalne kocopoły. Serio, mam nat negatywne doświadczenia z IT. Firma potrafi wydać 2-3 miliony zł na wdrożenie i nic z tego nei wychodzi. Ale godziny przepalone. Bo IT nie umie przynieść wartości :) A przynajmniej nie zawsze. 

Opublikowano

Moi rodzice mają sprawę spadkową, pierwszy prawnik to totalny nieogar, nic o niczym nie wie, spóźnia się albo wcale nie przyjeźdża na spotkania, zapomina że miał gdzieś zadzwonić i coś ustalić ale ego ma wywalone tak bardzo, że nie mieści się razem z nim w pokoju, cały czas podkreśla jaki on elitarny i jaki elitarny zawód wykonuje :E Po 2 miesiącach bezskutecznych konsultacji rodzice zmienili prawnika na podobnego, niby z polecenia ale gość na każde pytanie musi sobie wygooglować odpowiedź, na większość pytań ostatecznie odpowiada, że się nie da ale jak mu się zwróci uwagę, że czytaliśmy, że to i tamto to "aa tak tak, jest taka możliwość". Za każdą wizytę kasuje jak za zboże ale nic z tego nie wynika, bo on się musi rozeznać w sprawie. Następna wizyta i on się musi rozeznać w sprawie. W zasadzie nie wiem jak wy zdobywacie te uprawnienia. Zapewne akurat pech chciał i trafiliśmy tak a nie inaczej no ale jak widać każda branża ma swoje za uszami.

Opublikowano
12 minut temu, bleidd napisał(a):

Moi rodzice mają sprawę spadkową, pierwszy prawnik to totalny nieogar, nic o niczym nie wie, spóźnia się albo wcale nie przyjeźdża na spotkania, zapomina że miał gdzieś zadzwonić i coś ustalić ale ego ma wywalone tak bardzo, że nie mieści się razem z nim w pokoju, cały czas podkreśla jaki on elitarny i jaki elitarny zawód wykonuje :E Po 2 miesiącach bezskutecznych konsultacji rodzice zmienili prawnika na podobnego, niby z polecenia ale gość na każde pytanie musi sobie wygooglować odpowiedź, na większość pytań ostatecznie odpowiada, że się nie da ale jak mu się zwróci uwagę, że czytaliśmy, że to i tamto to "aa tak tak, jest taka możliwość". Za każdą wizytę kasuje jak za zboże ale nic z tego nie wynika, bo on się musi rozeznać w sprawie. Następna wizyta i on się musi rozeznać w sprawie. W zasadzie nie wiem jak wy zdobywacie te uprawnienia. Zapewne akurat pech chciał i trafiliśmy tak a nie inaczej no ale jak widać każda branża ma swoje za uszami.

To jakieś powiatowe ćwoki są :E 

Ja robię dla korpo bo nie mam ochoty się zajmować spadkami i sprawami rozwodowymi Karyn. :E 

Ale tak, pełno idiotów wśród prawników. Ale za to się przynajmniej myją :E I ubrać potrafią! 8:E 

• Upvote 1