Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Dzisiaj elektryczne kosiarki są już naprawdę spoko.

ja mam Stihla który robi 1500m2 na jednym akumulatorze, a mam dwa takie :) 

Nie twierdzę, że nie. To też kwestia co jest do koszenia. 

Ja nie wiem czy w tym roku nie będę mojej mamie kupował traktorka, ale to tak patrzę, że pasuje iść w dwa cylindry, a to +15k zł. Hmm...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

To nie masz elektrycznych? Ja mam elektryczną kosiarkę i podkaszarki :lol2: 

Nie. Mam kosiarkę i jedną podkaszarka spalinową + elektryczną, małą podkaszarke.

39 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Dzisiaj elektryczne kosiarki są już naprawdę spoko.

ja mam Stihla który robi 1500m2 na jednym akumulatorze, a mam dwa takie :) 

To jaki model tego Stihla posiadasz? 
W zeszłym sezonie padła mi stara, 19 letnia kosiarka i myślałem nad elektryczną kosiarką ale w salonie Stihla powiedzieli mi, że najlepsze modele elektryczne na akumulatorze robią do 600m2. Ja mam działkę 2x 1500m2 więc trochę tych dodatkowych akumulatorów musiał bym kupić :E 

Finalnie kupiłem spalinowego Stihla i całą działkę ogarniamy na 1.5l PB95 ;) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

@DjXbeat

Z tego co pamiętam to RMA 453. 

Też myślałem że dwa akumulatory to będzie akurat na te moje 1500m2, ale jak trawa nie jest za długa to na luzie na jednym. No i od razu jest drugi wpięty (trzeba je jednak przepiąć, ale to nie problem). 

Dla mnie ważne było że jest dużo bardziej cicha. I silnik bezawaryjny :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No ja finalnie poszedłem w spalinową właśnie z obawy przed tym, że będę musiał więcej dodatkowych akumlatorów dokupić bo działka duża a poza tym często zdarzało mi się kosić dość dużą trawę i tu nie wiem jak by sobie elektryczna poradziła.  
Kupiłem spalinową i jestem bardzo zadowolony bo na tle tej starej 19-letniej to jest bez głośna i pali prawie 3x mniej :

30l PB95 na sezon mi wystarczy. 

PS. Panowie ze Stihla jak ładowali mi kosiarkę do bagażnika Tesli - spalinową kosiarkę do elektryka? 8:E

Edytowane przez DjXbeat
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No ale jak to, przecież możesz wykosić kawałek, podłączyć do ładowarki i iść na obiad. Nikt przecież nie robi na strzała 500 km 500 arów, trzeba robić przerwy. Z kosiarkami już ta zasada nie działa? :E 

Edytowane przez bleidd
  • Thanks 1
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano

W przypadku samochodu nie ma to dla mnie znaczenia bo w ciągu roku bite 25 tys km robię z prądu z gniazdka. Wielokrotnie mówiłem, ze

gdybym miał się ładować tylko na mieście czy na publicznych ładowarkach to EV bym nie kupił ;) 

Co do kosiarki to ogarnięcie 3tys m2 elektryczna może być uciążliwe zważywszy na fakt, że ta druga strona działki jest z reguły co drugi raz koszona. 
Miałem obawy czy sobie elktryczna poradzi z większą trawą. 
Tu oszczędności z kosiarki byłyby żadne bo zamiast 30l PB95 ładował bym akumulatory z paneli. 200zł/rok oszczędności. 

Auta trochę więcej przynoszą :E 

Opublikowano
3 minuty temu, marko napisał(a):

Można też kupić kozę. Zeżre wszystko, a i skutecznie potrafi zastąpić psa w obronie posesji :E

Też o tym myślałem ale po drugiej stronie działki królują 2 duże owczarki niemieckie :E 

6 minut temu, SuLac0 napisał(a):

dlatego ktos wymyslil roboty koszace ...

To też była opcja ale trzeba mieć idealnie równą działkę a moja taka nie jest w dodatku mam 3 punkty do koszenia oddzielone ozdobnym tłuczniem. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, marko napisał(a):

Można też kupić kozę. Zeżre wszystko, a i skutecznie potrafi zastąpić psa w obronie posesji :E

Żonę też zastąpi jak będzie miała ciche dni xD 

btw, auto obejrzane we Wrocławiu, w pon mają zadzwonić o akceptacji ceny - 1300 zeszli dzisiaj ale jeszcze 650 do równego ich przycisnąłem i tu już musi dyrektor zaakceptować (  xD  ). Na razie wam nie powiem co :P 

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 3
Opublikowano
29 minut temu, Katystopej napisał(a):

Żonę też zastąpi jak będzie miała ciche dni xD 

btw, auto obejrzane we Wrocławiu, w pon mają zadzwonić o akceptacji ceny - 1300 zeszli dzisiaj ale jeszcze 650 do równego ich przycisnąłem i tu już musi dyrektor zaakceptować (  xD  ). Na razie wam nie powiem co :P 

powiedz :E 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Gret napisał(a):

Poleasingowe diesel i 176tyś przebiegu :E

Poprawiłem :E

w poniedziałek powiem, a we wtorek pokaże jak odbiore bo akurat służbowo do wałbrzycha jadę to zabiorę kumpla i wysadzi mnie we wrocku :E

Edytowane przez Katystopej