Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Fatality napisał(a):

Panieee klamki zaje***  nawet :E 

Już bardziej porytych klamek nie mogli wymyślić? Zwykłe klamki jakie mają dzisiaj przeciętne auta są o niebo lepsze.

Opublikowano
35 minut temu, Kyle napisał(a):

Już bardziej porytych klamek nie mogli wymyślić? Zwykłe klamki jakie mają dzisiaj przeciętne auta są o niebo lepsze.

Ja nie wiem, skąd jakaś durna moda na zmianę czegoś, co jest proste, funkcjonalne i działa bezproblemowo od lat? Tablety wiadomo, szukanie oszczędności ale w tym przypadku?

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Ja nie wiem, skąd jakaś durna moda na zmianę czegoś, co jest proste, funkcjonalne i działa bezproblemowo od lat?

Raz słyszałem w jakiejś recenzji jak YouTuber mówił, że pytał się przedstawiciela jakieś z marek premium, chyba BMW ale to bez większego znaczenia - dlaczego te marki tak kombinują i wymyślają ciągle koło na nowo (dziwne panele do sterowania światłami, lusterkami jak w Audi, trzecie ekrany, elektroniczne klamki, elektrycznie domykanie drzwi, światła z funkcjami projekcji itp). Gość odparł, że to po to aby typowy klient marki, który po kilku latach jazdy X5 czy innym GLE gdy przyjdzie do salonu to żeby zobaczył, że ten nowy model się wyraźnie różni od tego, którym on jeździ. Bo jakby zobaczył, że jedyne różnice to tdoche inna sylwetka, trochę inne światła, ekran może nieco większy to by stwierdził, że za wiele się nie zmieniło i nie ma co kupować nowego auta. A tak widzi "szmery bajery" i że to jego kilkuletnie X5 to jednak przestarzałe na tle tego nowego i warto by zmienić. I tak to się kręci i stąd pomysły aby stare i sprawdzone rozwiązania zmieniać na siłę byle tylko było coś nowego, byle było inaczej.

Opublikowano

Dzisiejsza rezygnacja z obrony jakości czystą mechaniką na rzecz elementów pokroju elektronicznych klamek czy reflektorów projekcyjnych to efekt brutalnych zmian w ekonomii produkcji.

Dziś aby ciąć koszty koncerny stosują unifikację platform (np. MQB, MLB Evo, czy PPC u VW). Podstawowa konstrukcja, sztywność nadwozia w  "premiumach" są bliźniacze do modeli marek popularnych. Skoro baza jewt podobna, producenci premium nie mogą już wyróżnić się samą mechaniką. Muszą nadbudować nad nią warstwę technologiczną (oprogramowanie, ekrany, oświetlenie, fikuśne klamki), aby uzasadnić dwukrotnie wyższą cenę w salonie. 

Opublikowano

Rozbawił mnie wczoraj jeden z efektów elektrycznego zapalenia mózgu:

https://plughome.eu/?fbclid=IwdGRjcASy1CNleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZAwzNTA2ODU1MzE3MjgAAR55fo4aSvL__eLxE-6WZBM9-YK0NMVu1uH7gyVy52Uqrva8OpareuFg_weUMA_aem_33Y7pm8AmUuk1N7VQy-w-Q

Ktoś stworzył aplikację do udostępniania domowego wallboxa innym - za opłatą. (Serwis bierze jedyne 24% opłaty :E ) 

Problem w tym, że takie udostępnianie nie jest legalne - bo tak udostępniona ładowarka powinna mieć odbiór udt, dodatkowo pojawia się problem akcyzy i koncesji na sprzedaż energii :lol2: 

Zakladam, ze apka podziała rok dwa a potem KAS sie za nią weźmie i rozliczy wszystkich :rotfl2:

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ktoś stworzył aplikację do udostępniania domowego wallboxa innym - za opłatą. (Serwis bierze jedyne 24% opłaty :E ) 

miejsca postojowego, a to roznica.

Aplikacja – oprogramowanie Usługodawcy instalowane na Urządzeniu Mobilnym Użytkownika, za pośrednictwem którego Usługodawca świadczy na rzecz Użytkownika Usługi, ułatwiające kontakt Kierowcy oraz Gospodarza prowadzący do udostępnienia Miejsca Postojowego.

Opublikowano
4 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

miejsca postojowego, a to roznica.

Aplikacja – oprogramowanie Usługodawcy instalowane na Urządzeniu Mobilnym Użytkownika, za pośrednictwem którego Usługodawca świadczy na rzecz Użytkownika Usługi, ułatwiające kontakt Kierowcy oraz Gospodarza prowadzący do udostępnienia Miejsca Postojowego.

Pozorność. Cała strona mówi o udostępnieniu ładowarki. 

To jest taki “kruczek” dla upośledzonych co nie mają o prawie pojęcia. Totalna pozorność. No, ale niektórzy się na to łapią :lol2: 

Później będzie płacz.

image.jpeg.dfbab89f098856438c0fa8d35ed858af.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Coś nie mam szczęścia do kierowców na drodze ostatnio. 2 tygodnie temu kierowca cofał i uderzył w moje auto (skończyło się na połamanym grilu). Dzisiaj taka akcja (na tej samej ulicy):

2 parkingi oddzielone drogą. Ograniczenie do 50 km/h. Widok zasłania budynek. Nawet nie spojrzał/nie spojrzała...

Edytowane przez kapcer
Opublikowano
W dniu 1.07.2026 o 09:30, DjXbeat napisał(a):

To jednak pokazuje, że dla oszczędności właściciele spalinówek też potrafią stać w kolejkach ale pianę bije się tylko w kierunku EV ;) 

Wiedziałem że od 01.07 będzie drożej, mam 2 auta do zatankowania do pełna...nie zatankowałem 30.06 mimo że mam stację na placu gdzie pracuję :rotfl2: Także nie wszyscy oszczędzają...będę tankował jutro :hihot:

Opublikowano
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

A o czym ja piszę? O tym, że problem będą mieli udostępniający “miejsca parkingowe” :rotfl2:

jakis "syndrom zaburzen trumpa" w zaawansownym stadium czy jak?  pisales o "wallbox", "ladowaniu", "sprzedazy energii". przeciez, to ja napislaem o "miejscu parkingowym". i nadal nie wiem jaki "problem" ma miec autor apki. szczegolnie z KAS  :hmm:

Opublikowano

jakis "syndrom zaburzen trumpa" w zaawansownym stadium czy jak? 

Tak, masz, a o co chodzi?

pisales o "wallbox", "ladowaniu", "sprzedazy energii". przeciez, to ja napislaem o "miejscu parkingowym". i nadal nie wiem jaki "problem" ma miec autor apki. szczegolnie z KAS  :hmm:

Tak, pisałem o wallbox, ładowaniu, sprzedazy energii i problemach jakie będą mieli użytkownicy tej aplikacji (patrz: mem).

Autor apki może dostać regresem.

Opublikowano

@GordonLameman czyli pomijajac juz fakt, ze apka "udostepnia informacje" o prywatnych miejscach parkingowych z ladowarkami, (btw. zapewne nie wiesz, bo niby skad,  ze np. plugshare ma juz od lat podobna funkcjonalnosc)

image.png.d7af861e5a31cb653682c8e9a2e6cc81.png

to jeszcze "ladujacy" musi wczesniej zweryfikowac legalnosc tej energii. faktycznie KAS tylko czeka na takie "regresowe okazje". :yuppie:

a jak juz lubujesz sie w memach . 

image.png.cca0f703b189631791c7e3c669b446f0.png

Opublikowano (edytowane)

@SuLac0

nie. apka pośredniczy - a nie tylko udostępnia info. I pobiera prowizję (24%) od każdej “h parkowania”.

i dalej nie rozumiesz - regres do twórcy apki byłby od udostępniających miejsca a nie od KAS. KAS sobie będzie ścigał udostępniających. 

No ewidentnie jesteś jak Trump - nie wiem po co się odzywasz skoro co post to jakaś bzdura w temacie :lol2: 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano

dokladnie - "parkowania" , a nie "ladowania". wspomniany plugshare za darmo tych informacji tez nie udostepnia. w innej formie, ale nie za darmo

zdecyduj sie. 

"Zakladam, ze apka podziała rok dwa a potem KAS sie za nią weźmie i rozliczy wszystkich"

"KAS sobie będzie ścigał udostępniających"

wiec kto i kogo bedzie w koncu scigal/rozliczal?

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Wiedziałem że od 01.07 będzie drożej, mam 2 auta do zatankowania do pełna...nie zatankowałem 30.06 mimo że mam stację na placu gdzie pracuję :rotfl2: Także nie wszyscy oszczędzają...będę tankował jutro :hihot:

Tak samo, w ogóle nie zarejestrowałem, że CPN się kończy. A dzisiaj na oszołomie 1 PLN drożej niż ostatnio widziałem :D 

• Upvote 1