Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Katystopej napisał(a):

Oj, tu bym się tak nie rozpędzał, sporo Boscha jest pod maskami aut z Temu, a Bosch ma fabryki w Polsce ;)

akurat wybrales sobie najgorszy mozliwy przyklad. zdecydowanie wiecej przypadkow bosch "made in china" znajdziesz ...

Opublikowano

Dawny współpracownik urlopował się nad polskim morzem; Miało być sprawne TG -> Morze na 4 dni czyli ~1200 kilometrów + coś tam na miejscu;

Wyszło ~2350 kilometrów, 5 dni, jeden nocleg extra w DE, 3 noclegi w Polsce i (wyrywkowo) odwiedzone wybrzeże Bałtyku:

Start na półwyspie Rugia (prom Stahlbrode/Glewitz -> Klein Zicker -> Binz -> Prora -> Sassnitz -> Breege -> prom Wittower);
potem odwiedziny Stralsund, nocleg w Koserow i przejazd max brzegiem do Łeby na nocleg, odwiedzając/przejeżdżając m.in przez Świnoujście, Międzyzdroje, Mrzeżyno, Kołobrzeg, Ustronie Morskie czy Ustkę;
A od Łeby w drugą stronę dobicie do Helu; Mierzeja Wiślana odwiedzona rok temu. 

Auto do wiosny ma spokój... raczej :E

Opublikowano

Mam zastępczego superba z Tdi w DSG.   Kto tak wymyślił żeby przy jeździe 80km/h samochód miał 1050 obrotów.  Wszytsko drży i zanim się zbierze to wyprzedzania to trwa zdecydowanie za długo 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, trepek napisał(a):

Kick-down nie robi natychmiastowej redukcji?

Zapewne robi, ale jest to uciążliwe. (poza tym, przejedziesz kawałek i znowu wróci do "EKO znęcania się nad silnikiem")

12 godzin temu, Gang napisał(a):

Mam zastępczego superba z Tdi w DSG.   Kto tak wymyślił żeby przy jeździe 80km/h samochód miał 1050 obrotów.  Wszytsko drży i zanim się zbierze to wyprzedzania to trwa zdecydowanie za długo 

Miałem co prawda Corsę D z EasyTronic, która też mi wbijała w moim mniemaniu zbyt wysoki bieg, przy łagodnej jeździe i za bardzo tego nie testowałem, ale może tryb "SPORT" zmusiłby do utrzymywania optymalnych obrotów? (oby znowu nie były przesadnie wysokie)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
12 godzin temu, Gang napisał(a):

Który rocznik? Pytam, bo nie obserwowałem tego w przypadku ostatnich wypustów TDI, a często jeżdżę w eco

Opublikowano

2016. 

Nie ma trybów jazdy. 

Jak sie mocniej wciśnie to pewnie zadziała kickdown. Ale ja się raczej spokojnie rozpędzam i jest masakra. 

Btw. Dlaczego po wrzuceniu P. Nie zaciąga się sam ręczny ? To tak ma być? 

Opublikowano

Po wrzuceniu P ręczny powinien się zaciągnąć po otwarciu drzwi kierowcy (na pracującym silniku) albo po zgaszeniu auta. Tak przynajmniej jest u mnie w dq200 w Leonie i dq250 w Passacie. Dla tego ja zawsze sam wciskam przycisk od ręcznego przed zgaszeniem (Passat), a w Leonie wciskam przycisk od ręcznego i skrzynia wtedy wrzuca pozycje P. 

Opublikowano
6 godzin temu, galakty napisał(a):

Sport też się dostosuje z czasem i jadąc spokojnie będzie wrzucał wyższy bieg,

Wiadomo, że w trybie SPORT automatyczna zmiana biegów będzie działać ... tylko, że nie będzie wrzucał wyższego biegu przy przykładowo 1500 RPM (tak, że spada do 1000 RPM), tylko np. przy 2000 RPM (tak, że spadnie do 1333 RPM).

Opublikowano
13 godzin temu, Klima napisał(a):

Po wrzuceniu P ręczny powinien się zaciągnąć po otwarciu drzwi kierowcy (na pracującym silniku) albo po zgaszeniu auta. Tak przynajmniej jest u mnie w dq200 w Leonie i dq250 w Passacie. Dla tego ja zawsze sam wciskam przycisk od ręcznego przed zgaszeniem (Passat), a w Leonie wciskam przycisk od ręcznego i skrzynia wtedy wrzuca pozycje P. 

Najpierw N, zaciągamy ręczny, puszczamy hamulec i dopiero P.

Opublikowano

Przy ręcznym mechanicznym/manualnym taka kolejność jest prawidłowa. Natomiast jak mamy ręczny "elektroniczny", to po wbiciu "P", ręczny powinien się zaciągać automatycznie, bo w przeciwnym wypadku ... po co byłby nam potrzebny elektryczny ręczny? ;) 

Tak samo, w chwili zamykania auta, powinny się automatycznie zamykać okna, a nie tak jak to zwykle bywa, albo się nie zamykają, albo najwyżej mamy przycisk, że jak po zamknięciu auta, jeśli dalej przycisk zamykania będziemy trzymać, to (może) nam zamknie te okna, a może nie (takie durne rozwiązanie z potrzebą długiego trzymania przycisku by zamknąć szyby miałem w Opel Corsa D - przecież wiadomo, że jak zapomnimy zamknąć jakiegoś okna, to nie będziemy pamiętać by długo trzymać przycisk zamykania, także funkcja psu na budę).

Opublikowano
1 minutę temu, bleidd napisał(a):

Chyba bym oszalał z autem, w którym szyby się same zamykają po zamknięciu auta.

Wszystko zależy od tego czy parkujesz na własnym podwórku czy na ulicy w centrum miasta :) domykanie szyb z kluczyka jest fajne, ale wolę ich automatyczne otwieranie z przycisku - dobre jak chce się wywietrzyć przed wejściem do nagrzanego. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, bleidd napisał(a):

Chyba bym oszalał z autem, w którym szyby się same zamykają po zamknięciu auta.

... a ja chyba nie cierpię aut bez tej podstawowej funkcjonalności :] (nie raz widziałem, jak ktoś zapomniał zamknąć okna i miał zalane auto jeśli przeszedł deszcz - no ale jeśli miałbyś oszaleć od zamykających się szyb przy zamykaniu auta, to może faktycznie lepiej zajmij się ewentualnym osuszaniem auta)

Tak samo, jak niektórzy narzekają, że auto bez zapiętego pasa ma blokadę jazdy za pomocą hamulców - pewnie na to narzekają, bo lubią oglądać te filmiki, jak rozkojarzonych kierowców przejeżdżają ich własne auta :]

Może po prostu tacy ludzie, którzy nie lubią takich zabezpieczeń i funkcjonalności, to szaleńcy.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Jak zostawiam otwarte okna (rzadko) to intencjonalnie, nie chciałbym aby auto mi je samo na siłę zamykało.

Auto blokujące gaz bez zapiętych pasów to też ekstremum dla mnie. Chcę przestawić na podjeździe auto 2 metry i muszę zapinać pasy :E

Opublikowano

Ja raz zostawiłem "by się przewietrzyło" i w ostatniej chwili tuż przed deszczem mi się przypomniało, by zamknąć okna - więcej już nie zostawiam.

Teraz, bleidd napisał(a):

Auto blokujące gaz bez zapiętych pasów to też ekstremum dla mnie. Chcę przestawić na podjeździe auto 2 metry i muszę zapinać pasy :E

Zapięcie pasów, nie jest takie straszne, ale można też zwolnić ręczny samodzielnie zamiast tego zapinania. Tak, czy inaczej, więcej korzyści (bezpieczeństwo) ma blokowanie ruszenia auta, kiedy pas kierowcy jest niezapięty (tych filmików, na których komuś "auto uciekło" już trochę widziałem).

Opublikowano

Zwolnić ręczny i iść przepchać auto? :E

Brzmi jak systemy, które mają uratować niezdary w 0.01% przypadków przed wpadką irytując w 99.99% pozostałych przypadków na co dzień. No cóż, ja podziękuje.

43 minuty temu, huudyy napisał(a):

Wszystko zależy od tego czy parkujesz na własnym podwórku czy na ulicy w centrum miasta :) domykanie szyb z kluczyka jest fajne, ale wolę ich automatyczne otwieranie z przycisku - dobre jak chce się wywietrzyć przed wejściem do nagrzanego. 

Wiadomo, każdy patrzy na to z własnej perspektywy i przez pryzmat swoich doświadczeń.