Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, WebCM napisał(a):

Polećcie dobry zestaw odzieży na szosę na jesień i zimę. Dopóki temperatury będą powyżej 0°C, to będę jeździć na zewnątrz. W tym roku idę na rekord.

Linia Spring Fall/Winter Assosa, głównie w to się ubieram na szosę. Jest ciepło, komfortowo i mogę z czystym sumieniem polecić. Kurtka Mille GT Winter EVO, pod nią, w zależności od temperatury, albo Spring LS Skin Layer, albo Winter LS Skin Layer. Spodnie Mille GT Winter Bib Tights C2, a reszta to Spring Fall Gloves EVO, Spring Fall Cap, Spring Fall Neck Warmer P1 oraz Spring Fall Socks P1. Trochę trzeba wydać, ale ja na komforcie i bezpieczeństwie nie oszczędzam. 

Opublikowano

A jak ktoś nie operuje takim budżetem, albo nie chce zwyczajnie wydawać tyle kasy na ciuchy, których używa kilka razy w roku, w Deca można skompletować wszystko co trzeba. To nie jest rocket science, wrzucasz grubsze skarpety, jakiś base layer, komin na szyję, czapkę pod kask, długie rękawiczki. zimowe spodnie poniżej 7-10 stopni się przydadzą, powyżej często same ocieplacze będą ok.

• Like 1
Opublikowano

Oczywiście, że możesz ubrać się w Decathlonie po taniości. Ja po prostu napisałem, w czym jeździ mi się komfortowo i co dobrze znam, może komuś się to przyda. Przerobiłem sporo odzieży kolarskiej, w tym rzeczy z Decathlonu, głównie Van Rysel, i delikatnie mówiąc, jakościowo odstawały one od marek takich jak Rapha, P.A.S., Maap, Assos, Pearl Izumi czy nawet Endury.

Opublikowano

A mi się ubiór Van Rysela z serii RCR bardzo podoba. Spodenki dla mnie lepsze niż Assos Mille GT, a cenowo 2x tańsze. Ale może też dlatego, że w Assosie jestem na granicy rozmiarów. Natomiast jeśli chodzi o jakość wykonania to nie widzę różnicy. Assos jedynie ładniej zapakowany :P. Natomiast ze spodenek, które posiadam marek Van Rysel, Assos, Castelli, Inoni, Rogelli. Najlepsze dla mnie Inoni, najgorszy Rogelli. Tylko piszę o odzieży letniej, zimą to u mnie tylko trenażer.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, DITMD napisał(a):

Oczywiście, że możesz ubrać się w Decathlonie po taniości. Ja po prostu napisałem, w czym jeździ mi się komfortowo i co dobrze znam, może komuś się to przyda. Przerobiłem sporo odzieży kolarskiej, w tym rzeczy z Decathlonu, głównie Van Rysel, i delikatnie mówiąc, jakościowo odstawały one od marek takich jak Rapha, P.A.S., Maap, Assos, Pearl Izumi czy nawet Endury.

Jasna sprawa, to absolutnie nie były żadne złośliwości, choć cały ten zestaw ciuchów co podałeś, to pewnie można kupić sobie jakiś fajny rower. :E No, ale tak jak piszesz, na pewnych rzeczach nie ma sensu oszczędzać. Nie ma też sensu przepłacać, jeśli zamienniki są okej. Przykładowo Assos kompletnie nie dla mnie, wszystko co od nich zamawiałem, musiałem odsyłać. Nawet bibsy, które z reguły najłatwiej dobrać, kompletnie nie jestem kompatybilny z ich rozmiarówką. Do Castelli też nie mam szczęścia. Za to Santini koszulki mogę brać w ciemno po rozmiarze.

13 minut temu, babayaga napisał(a):

Natomiast ze spodenek, które posiadam marek Van Rysel, Assos, Castelli, Inoni, Rogelli. Najlepsze dla mnie Inoni, najgorszy Rogelli. Tylko piszę o odzieży letniej, zimą to u mnie tylko trenażer.

Rogelli to IMO jedna z gorszych marek. Nie wiem jak teraz, ale jak jeszcze od czasu do czasu kupiłem coś od nich, były to później pierwsze ciuchy, które szły do kosza. A żeby w ogóle coś dobrać rozmiarowo, szkoda czasu. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@VulcBez przesady, wszystkie te ciuchy można dorwać na fajnych promocjach :cool: No, ale pewnie jakiś rower byś za to kupił ;) Ja głównie lubię Assosa za ich wkładki, są naprawdę cieniutkie w porównaniu z innymi firmami. Ostatnio, gdy było ciepło i robiłem po parę setek tygodniowo, schodziłem z roweru, jakbym w ogóle na niego nie wsiadał. Mój znajomy, jeżdżący w Van Ryselu, a potem w ciuchach od Prawie Pro, non stop narzekał po każdej jeździe, ale wiadomo, to kwestia indywidualna, i ma wpływ na to milion czynników. @babayagaJa z kolei zauważyłem różnicę w jakości, bo po dwóch jazdach firmowe logo i kolorowe paski ze spodenek mi zniknęły :lol2: Ja tam na szczęście nie mam problemu z rozmiarami, biorę m, i w 95% przypadków jest dobrze. Jeśli chodzi o koszulki, to chyba najbardziej lubię Pearl Izumi, szkoda tylko, że te najfajniejsze są tak trudne do dostania :(

Edytowane przez DITMD
Opublikowano

Wkładki to temat rzeka, choć tutaj - na szczęście - jestem kompatybilny z większością, o ile są wszyte na odpowiedniej wysokości. Co do koszulek jeszcze, Pearl Izumi raczej odpada. Mam historię odsyłania, głównie z powodu krótkich rękawów i słabego spasowania w klacie.

7 godzin temu, babayaga napisał(a):

Tylko piszę o odzieży letniej, zimą to u mnie tylko trenażer.

W temacie trenażerów, obecnie jest obniżka na Zwift Ride - customowa rama i trenażer Kickr Core 2 w zestawie. Całość za niecałe 4700 zł i mamy gotowy zestaw do chomikowania, bez potrzeby dokupowania czegokolwiek i używania własnego roweru.

https://eu.zwift.com/collections/all/products/zwift-ride-kickr-core-2?variant=47441277452539

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Można, a nawet trzeba to ignorować. Ja się do tych "popularnych" wątków nie zapuszczam i dobrze mi z tym.

Z newsów nie-newsów, Rafał Majka zakończył karierę. Na Lombardii, gdzie kolejne zwycięstwo odniósł niejaki Tadej Pogacar. Nie ma mocnych na tego chłopa.

• Haha 1
Opublikowano

Jakiś czas temu pytałem o polecenie jakiejś lampki do jazdy wieczorem. W końcu niedługo będzie się szybko robić ciemno, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi, więc sam ogarnąłem temat, zrobiłem mały rekonesans, wybrałem, kupiłem, przetestowałem, i jestem w 100% zadowolony z zakupu :yuppie: Swoją drogą, to wkurzające jest to, że jeśli chodzi o oświetlenie przednie, to szosa jest kompletnie zlana przez producentów lampek. Jeśli chcesz coś konkretnego pod adapter GoPro, z odcięciem albo homologacją StVZO, z opcją rewersu, to jesteś w czarnej dziurze, bo takich modeli można policzyć na palcach jednej ręki.

IMG-20250930-152725.jpgIMG20251014144843.jpg

IMG20251005191438.jpgIMG20251005182959.jpg

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, Vulc napisał(a):

Można, a nawet trzeba to ignorować. Ja się do tych "popularnych" wątków nie zapuszczam i dobrze mi z tym.

Z newsów nie-newsów, Rafał Majka zakończył karierę. Na Lombardii, gdzie kolejne zwycięstwo odniósł niejaki Tadej Pogacar. Nie ma mocnych na tego chłopa.

Tja, tylko że w pogoni za konfrontacją 'to' się rozlewa wszędzie. 

Zdaję sobie sprawę że balans jest przekoszony także tym, że frustraci potrzebujący wykrzyczeć się gdziekolwiek są po prostu bardziej widoczni od normalnych ludzi, ale zjawisko w moim rozumowaniu się pogłębia. 

Już od jakiegoś czasu nie śledzę newsów kolarskich, trochę to nudne się zrobiło. Wolałem jak na scenie brylował taki figo fago Sagan - Tadek to bezbarwny robot do kręcenia pedałami w tempie poza zasięgiem dla reszty planety.

Opublikowano

No z nowości u mnie to wmixowałem się w situationshipa z narcyzką i czasu na jazde nie miałem, przytyłem do rekordowych 88kg i kupiłem trenażer, którego od dwóch miesięcy nie rozpakowałem xD.

Opublikowano

Ja w tym roku zainwestowałem w zwift cog v2, udało mi się kupić w promocji za 100zł z wysyłka, ciekaw jestem jak się to sprawdzi (trenażer to elite direto)

W zeszłym roku specjalnie na zimę kupiłem gravela romet aspre 2.0, i przez zimę zrobiłem ponad 1,5k km, w tym roku plan podobny, a trenażer będzie tylko z doskoku brany pod uwagę :)

Ktoś wyżej pytał w jakich ciuchach śmiga w zimę, 

Jeżeli chodzi o spodnie to jeżdżę w scott warm +++, spokojnie dają radę nawet przy -15

Bluza zimowa z ekoi (nie pamiętam modelu)

Bielizna pod bluzę: Bielizna termiczna Ekoi Okrągły dekolt Czarna 2021

Buty zimowe Bontrager OMW Winter Shoe

+ kominiarka

W takim zestawieniu do -10 spokojnie da rade śmigać, powyżej to dokładam jakiś polar na plecy + google na oczy :)  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie i panie, szukam jakiegoś roweru trekingowego, maksymalnie uniwersalnego, w przyszłości na eskapady z dzieckiem/dziećmi więc umożliwiający montaż fotelika/podpięcie przyczepki.

Unibike Globetrotter GTS, warto w to iść?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.10.2025 o 13:23, kovvaI napisał(a):

i przez zimę zrobiłem ponad 1,5k km, w tym roku plan podobny, a trenażer będzie tylko z doskoku brany pod uwagę :)

400 km w ostatni tydzień - ostatnie ciepłe dni.

Teraz już będzie pod górkę, bo ślisko więc wiele tras niedostępnych, ale też 1500 km to łatwizna. Gorzej z nerwami - już dziś jeden chciał mnie zgarnąć na maskę i pieszą, bo miał czerwone a my zielone, zwykle jeżdżę w drugą stronę na długie wycieczki, o małej konfliktowości, a nie centralnie gdzie kierowcy uważają chodniki i ścieżki za swoje, tym bardziej przejazdy. No i te wściekłe skręty na czerwonym (dla kierowców zielone czy czerwone to mała różnica) czy wyjazdy z nielegalnego parkowania. W drugą stronę jest dużo lepiej, ale po śliskim nie zaryzykuję bo zbyt wielu mija mnie na 20-30 cm (ok. 50%), w efekcie takich 2 km mam odcięte luksusowe ścieżki po 20 km (nie wiem jak tam odśnieżają, bo w niedzielę będzie sporo śniegu i dalej do środy, u mnie odśnieżą, ale raczej się nie rozpuści przy 0 stopni i mniej).

W dniu 20.10.2025 o 13:23, kovvaI napisał(a):

Buty zimowe Bontrager OMW Winter Shoe

Ja nie przepłacam. Normalne letnie buty i 2 pary skarpet.

Update: dziś po opadach śniegu krótka wycieczka rowerowa (po sklepach) 6 km, bez sklepów wcisnąłbym ze 30. Nie jest źle, nie jest ślisko, ścieżki dość dobrze odśnieżone (gdy łącznie napadało 3-5 cm). Jutro ma być gołoledź więc trzeba sprawdzić jak się tak jedzie i może spada.

Edytowane przez sino