Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, trepek napisał(a):

W 2025r w Polsce zarejestrowano więcej samochodów elektrycznych niż diesli.

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-tak-umiera-diesel-w-polsce-zalamanie-sprzedazy-i-kolejki-na,nId,22544444

Nie jest to prawdą najpewniej. Problem w tym, że ACEA liczy MHEV jako HEV, zatem prawie wszystkie obecnie sprzedawane diesle Mercedesa, diesle Audi, diesle BMW są liczone jako... hybrydy. Zwracałem uwagę na to Pawłowi już rok temu...

Tym samy, te diesle, które tam są ujęte, to tylko te proste jak np. 2.0 TDI w Passacie/Golfie, 1.5 diesel w Stellantisie. Lepsze statystyki w tej kwestii ma polski SAMAR, bo wydziela MHEV.

Oznacza to też, że kategoria HEV w statystykach ACEA jest ponadprzeciętnie rozrośnięte, bo obok takiej Corolli Hybrid w tej samej kategorii jest 1.5 eTSI Volkswagena albo stare 3.0 TFSI V6 z poprzednich już A6/A7, który jedyne co potrafi względem normalnej spalinówki, to wyłączyć silnik spalinowy w trakcie jazdy.

PC_full_year_2025_2.png

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

tak. moj blad. zostanie mu ok 14kWh przy 16%. nie zmienia to jednak faktu, ze na tych 14 zajedzie jeszcze daleko.

Nie pierwszy. Mając 16% zasięgu większość będzie obs...na autostradzie, szczególnie zimą. No ale wy macie doświadczenie.

3 godziny temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Nie jest to prawdą najpewniej. Problem w tym, że ACEA liczy MHEV jako HEV, zatem prawie wszystkie obecnie sprzedawane diesle Mercedesa, diesle Audi, diesle BMW są liczone jako... hybrydy. Zwracałem uwagę na to Pawłowi już rok temu...

Tym samy, te diesle, które tam są ujęte, to tylko te proste jak np. 2.0 TDI w Passacie/Golfie, 1.5 diesel w Stellantisie. Lepsze statystyki w tej kwestii ma polski SAMAR, bo wydziela MHEV.

Oznacza to też, że kategoria HEV w statystykach ACEA jest ponadprzeciętnie rozrośnięte, bo obok takiej Corolli Hybrid w tej samej kategorii jest 1.5 eTSI Volkswagena albo stare 3.0 TFSI V6 z poprzednich już A6/A7, który jedyne co potrafi względem normalnej spalinówki, to wyłączyć silnik spalinowy w trakcie jazdy.

Ja dodam, że jeśli sprzedaż elektryków jest na poziomie diesla( a tak jest pomijając marginalna różnicę) który jest wypierany z "obiegu" to jest to porażka. Należy pamietać, że były dopłaty do elektryków a sprzedaż mimo to szoruje na poziomie wymierającego dinozaura. 

Co do ankiet, niektórzy liczą PHEV jako elektryki.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
15 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ja dodam, że jeśli sprzedaż elektryków jest na poziomie diesla( a tak jest pomijając marginalna różnicę) który jest wypierany z "obiegu" to jest to porażka. Należy pamietać, że były dopłaty do elektryków a sprzedaż mimo to szoruje na poziomie wymierającego dinozaura. 

Co do ankiet, niektórzy liczą PHEV jako elektryki.

Nic mi nie wiadomo, by jakaś instytucja europejska liczyła PHEV jak BEV.

Mogę liczyć na odpowiedź w temacie różnicy w zużyciu/zasięgu między zimą, a latem?

Opublikowano
3 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

to, ze diesel odchodzi juz do lamusa, widac juz po ankiecie w temacie "jakie masz, jakie planujesz auto".

Tyle że to forum to skrajny przypadek. Ta sama ankieta wrzucona na forum rolników da zupełnie inny wynik. 

Uśredniając, bardziej zamożni kupują nowe hybrydy lub EV, natomiast biedniejsi, kupujący z drugiej ręki mają nadal dieselka w serduszku. Z biegiem czasu to się zmieni kiedy ci pierwsi sprzedadzą auta tym drugim ale to perspektywa 10-15 lat.

Opublikowano
22 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Mając 16% zasięgu większość będzie obs...na autostradzie, szczególnie zimą. No ale wy macie doświadczenie.

Nie, ta większość właśnie jeździ bez żadnych obaw a obs….ni są ludzie próbujący przekonwertować mentalność 1 vs 1 z auta spalinowego do auta elektrycznego.
CLA EQ można zrobić ~500km a prędkościami autostradowymi w Polsce i to jest fakt . Czy ktoś chce jechać dalej mając 15% baterii to jego decyzja. Zdecydowana większość osób jedzie dalej no chyba, że ogranicza ich ilość punktów na ładowanie po trasie. 
Ja zrobiłem 440km i przy 16% zjechałem na MOP i auto podładowałem. Mogłem jechać dalej ale przy następnym punkcie musiał bym zjechać z trasy i odbić 3km w bok co mi się nie uśmiechało. 

Opublikowano
3 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Nie, ta większość właśnie jeździ bez żadnych obaw a obs….ni są ludzie próbujący przekonwertować mentalność 1 vs 1 z auta spalinowego do auta elektrycznego.
CLA EQ można zrobić ~500km a prędkościami autostradowymi w Polsce i to jest fakt . Czy ktoś chce jechać dalej mając 15% baterii to jego decyzja. Zdecydowana większość osób jedzie dalej no chyba, że ogranicza ich ilość punktów na ładowanie po trasie. 
Ja zrobiłem 440km i przy 16% zjechałem na MOP i auto podładowałem. Mogłem jechać dalej ale przy następnym punkcie musiał bym zjechać z trasy i odbić 3km w bok co mi się nie uśmiechało. 

Od siebie dodam, że podczas jazd testowych, a zwłaszcza wtedy gdy trzeba było dotrzeć do celu najszybciej wjeżdżam na stacje ładowania ze stanem typu -1/-2 myślnik 0 myślnik +5% (tak, poniżej "zera"). Kwestia tylko, by znać auto, którym się jeździ. Ale tak samo jest w spalinowym, gdzie czasem zasięg znika np. poniżej 50 km, to wtedy człowiek denerwuje się.

Opublikowano
6 minut temu, Totek napisał(a):

Tyle że to forum to skrajny przypadek. Ta sama ankieta wrzucona na forum rolników da zupełnie inny wynik. 

tekst ktory przytoczyles, dotyczyl sprzedazy nowych aut osobowych. ankieta tez dotyczyla osobowych nowych i/lub uzywanych. tendecja jest taka, ze sprzedaz diesli spada od wielu lat, czesc producntow nawet w ogole  ich juz nie oferuje. 

image.thumb.png.13c387ac92647aec505576ce14c62412.png

diesle tez nie sa wieczne. jezeli cos "wymiera" na rynku, a w jego miejsce wchodzi cos innego, to z biegiem lat, uzywki staja sie z tym napedem coraz bardziej ryzykowne/kosztowne, to tego nagonka "eko" i spada zainteresowanie nimi tez na rynku wtornym - to tez czesciowo pokazuje zapewne wspomniana ankieta. efekt kuli sniegowej i normalny proces. 

Opublikowano
Teraz, trepek napisał(a):

@Tomasz Niechaj

MotoPRawda mowi, ze MHEV sa doliczane do statystyk czystych benzyn wiec wnioskuje, ze w dieslach tak samo. FHEV to FHEV. Ale znowu nic nie wiadomo gdzie trafia MHEV plus :E

Obejrzałem cały film (to ten sam człowiek przecież) i nie wiem do czego odnosił sie jego komentarz, ale jak wspomniałem: SAMAR liczy MHEV osobno, zarówno względem HEV, jak i ICE, jak liczy PZPM, to musiałbym sprawdzić jeszcze. Na 100% w przypadku ACEA jest jak piszę. A dane odnośnie rynku europejskiego Paweł/Interia mogą mieć tylko z ACEA.

Opublikowano (edytowane)

CLA EQ RWD 272km

327km przejechane ze średnią 136km/h i zostało 26% baterii na kolejne 147km. 

IMG_6515.thumb.jpeg.350932acb8d7397e72476a4e2a8dab07.jpeg

466km przejechane ze średnią 110km/h i zostało 12% baterii na kolejne 85km

IMG_6516.thumb.jpeg.415ae44dde81be1ffead94bc5cfbf13e.jpeg

W ~18min uzupełnia zasięg 10-80% i jedziesz kolejne 300-350km

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
12 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

tekst ktory przytoczyles, dotyczyl sprzedazy nowych aut osobowych. ankieta tez dotyczyla osobowych nowych i/lub uzywanych. tendecja jest taka, ze sprzedaz diesli spada od wielu lat, czesc producntow nawet w ogole  ich juz nie oferuje. 

No i patrząc na choćby polski rynek, jeśli technologia która się "kończy", produkcja została ograniczona lub zakończona  przez wielu producentów, opłacalność wobec benzyny jest słaba a mimo to jest na poziomie dotowanej tzw. "nowej technologii" to jest sukces czy porażka tej ostatniej? Nie muszę chyba przypominać, że ta nowa technologia jest już u nas dobrych "kilka" lat.

Opublikowano

Jest jeszcze coś takiego jak przyzwyczajenie i strach przed nieznanym. Bo skoro mój dziadek jeździl dieslem, mój ojciec jeździ dieslem to i ja jeżdżę dieslem.

Konie na wsiach jeszcze utrzymywały się przez dziesięciolecia zanim wieś w pełni przeszła na traktory.

Opublikowano
1 godzinę temu, trepek napisał(a):

Konie na wsiach jeszcze utrzymywały się przez dziesięciolecia zanim wieś w pełni przeszła na traktory.

Raczej to ze względu na to, że wieś była biedna ;) Traktory to pierwsze w PGRach się pojawiły, mało kogo było stać prywatnie. 

Opublikowano
41 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Raczej to ze względu na to, że wieś była biedna

Też był opór mentalny :) Z resztą, jak woźnica popije to koń do domu wróci a traktor nie. Wiesz, pochodzę ze wsi, wiem co tata i dziadek opowiadał :E Oczywiście kwestie finansowe też odgrywały pewne role chociaż co bardzo ciekawe - kto chciał ten esioka czy papajka skombinował.

To się wszystko powtarza. Też ludzie gadali - kto Ci traktor naprawi? A paliwo skąd weźmiesz? A części skąd? Każdy kowal na wsi podkowy zmieni itd.

Hehe. Aż mi się przypomniało, co ludzie gadali jak elektryfikowali wieś :D A to kury przestaną nieść, a to krowy będą dawać mleko zsiadłe, a to prąd zabija. A jak nie będzie prądu to sobie nie poświecisz a nafty zawsze dolejesz.

A gaz? O matko! A to domy wybuchają, a to ludzi truje! Kto mieszka na wsi ten się w cyrku nie śmieje :D 

Opublikowano
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

No i patrząc na choćby polski rynek, jeśli technologia która się "kończy", produkcja została ograniczona lub zakończona  przez wielu producentów, opłacalność wobec benzyny jest słaba a mimo to jest na poziomie dotowanej tzw. "nowej technologii" to jest sukces czy porażka tej ostatniej? Nie muszę chyba przypominać, że ta nowa technologia jest już u nas dobrych "kilka" lat.

Odpowiedź jest banalnie prosta - przyzwyczajenie do starych już sprawdzonych rozwiązań i strach przed nowym czymś co jest całkowicie nieznane i wzbudza mieszane uczucia. Dodatkowo na przestrzeni ostatnich lat rozrosła się fala „hejtu” w sieci i rozpowszechnianie „fejk newsów”, które u wielu jeszcze bardziej wzbudzają obawy w większości niczym nie uzasadnione. 
Sam przejawiasz takie oznaki bo ciągle przytaczasz argument strachu w kontekście jazdy autem elektrycznym na niskim stanie baterii. 
Jeszcze parę lat temu przy bardzo słabej dostępności punktów ładowania można było mówić o strachu podczas jazdy ale nie dzisiaj. Dzisiaj doświadczony użytkownik, który zna doskonale swoje auto wie na co sobie może pozwolić i jazda na niskimi stanie jak ktoś chce podgonić trasę to całkiem normalne zjawisko czego nie zrozumie kierowca auta spalinowego. 

Opublikowano
12 minut temu, trepek napisał(a):

Też był opór mentalny :) Z resztą, jak woźnica popije to koń do domu wróci a traktor nie. Wiesz, pochodzę ze wsi, wiem co tata i dziadek opowiadał :E Oczywiście kwestie finansowe też odgrywały pewne role chociaż co bardzo ciekawe - kto chciał ten esioka czy papajka skombinował.

To się wszystko powtarza. Też ludzie gadali - kto Ci traktor naprawi? A paliwo skąd weźmiesz? A części skąd? Każdy kowal na wsi podkowy zmieni itd.

Hehe. Aż mi się przypomniało, co ludzie gadali jak elektryfikowali wieś :D A to kury przestaną nieść, a to krowy będą dawać mleko zsiadłe, a to prąd zabija. A jak nie będzie prądu to sobie nie poświecisz a nafty zawsze dolejesz.

A gaz? O matko! A to domy wybuchają, a to ludzi truje! Kto mieszka na wsi ten się w cyrku nie śmieje :D 

Absolutnie tego nie neguję ;) 

Opublikowano
25 minut temu, trepek napisał(a):

Jest dokładnie tak w przypadku strzelam 70-80% ludzi, którzy negują elektryki. Mój znajomy wyszydza elektryki chociaż sam jeździ do miasta i z powrotem, w życiu chyba nie zrobił trasy dłuższej niż 100 km, ma dom, garaż ale elektryk jest zły bo jest elektrykiem a nie spalinowym i to jest jedyny powód.