Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV ) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, huudyy napisał(a):

Ja w sumie nie wiem o co się kłócicie - do jego stylu życia widocznie pasuje bev i nie ma co się spierać ¯\_(ツ)_/¯ robi mało kilometrów, ładuje w domu

tez nie wiem o co ta klotnia. napisalem tylko co mi przeszkadzalo w ICE i dlaczego wybralem tylko BEV. z mojej perpektywy nie napisalem niczego co odbiega od prawdy, a ze perspektywa innych jest z lekka ograniczona tylko do ICE, no to efekt byl do przewidzenia. prymitywny hejt

czy robie malo km. nie wiem. ponad 20kkm rocznie to dla jednych malo, a dla innych wystarczy na 10lat. nie mam problemu, aby BEV jechac 2km, jak i 2000km, tak sam jak i z cala rodzina

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, some1 napisał(a):

Chyba nie jest tak różowo z tymi dotacjami.

Bo patrzysz na starą edycję, w starym programie zostały wstrzymane dla firm (nadal są prywatnie).

W obecnych zakupach chodzi o kolejną edycję dotacji i zasady zostały już potwierdzone - dotacja rośnie do 30000 netto, maks cena pojazdu też rośnie do 225000 netto, dodatkowo jak masz co złomować to dotacja rośnie do 40000 netto.

Ale co najważniejsze - kwalifikują się zakupy od lipca 2024, dlatego najpewniej teraz znajdziesz trochę lepszy deal niż jak program ruszy za 2tyg.

https://www.gov.pl/web/nfosigw/zmiany-w-programie-doplat-do-samochodow-elektrycznych

Edytowane przez Wu70
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Zasada jest prosta - jeździsz w zasięgu swojej domowej ładowarki = jeździsz tanio ~15zl/100km przy obecnych cenach. PV to dalej zbija ale nie jest konieczna. No i parkujesz bez biletów ;-)

no ladownie w domu nawet z byle gniazdka 230V/10A, na pewno wyjdzie najtaniej - 15-20zl/100km, .  na trasie roznie. jezeli jade czesto, to wykupuje abo np Ionity i laduje za ok 2zl/1kWh. czyli na trasie jakies 40-60zl/100km. czy to duzo/malo? imo porownywalnie do suv ICE spalajacego ok 7-10l/100km. dla sporadycznych wypadow w jakies okolice, albo lidl za 2zl/100km bez abo, albo jakis inne. nigdy nie placilem wiecej niz 2,5zl, bez abo,

parkowanie i bus pasy niestety do konca roku ;) ciekawe czy wprowadza tutaj jakies zmiany.

a czy ME program ma sens? jezeli daje jakis efekt, to raczej ma sens. mozna dyskutowac o jego "poprawnosci", ale ogolnie jak ktos planuje zakup BEV to te 30-40 tys piechata nie chodzi

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, SuLac0 napisał(a):

trudno oczekiwac klimy w autku z 45 konnym silniczkiem, ktore ledwo samo sie napedza ;) ale juz za te ok 40k+wspomniana dotacja, masz full wypasik nowe elektryczne wozidelko :E

a chetnie poznam. szczegolnie jezeli masz zdanie wyrobione na podstawie wlasnych doswiadczen, a nie na podstawie clikbaitowych filmikow, wtedy odpusc, bo niczego konstruktywnego do tematu to nie wniesie. :gordon:

Jeździłem trochę BEV, bo testowałem różne opcje :) 

Nie zdecydowałem się na BEV, bo nie chciałem zmieniać jeszcze moich przyzwyczajeń w podróży, czyli dłuższego stawania w miejscach w ktorych niekoniecznie mi się to podoba.  Wybrałem coś pośredniego - auto z napędem całkowicie elektrycznym, ale pod maską mam też generator dla niego :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano

Jak dla mnie elektryki mają największy sens w autach o dobrych osiągach. Wszystko co ma <4s do setki jest drogie w utrzymaniu i naprawach. BMW serii M i tak nikt nie chce posiadać po okresie gwarancji. Te auta ludzie biorą najchętniej w najem albo leasing z opcją oddania dealerowi. Jeśli ma się użytkować auto 2-5 lat to trwałość baterii mało kogo obchodzi. To będzie zmartwienie kolejnego właściciela albo dealera. BMW M5 traci na wartości 5-9 tys zł miesięcznie. W tej kasie można mieć nie jednego elektryka, który na co dzień dostarczy podobnych wrażeń.

Opublikowano

Tak szczerze, to tak na szybko licząc,  ten Ioniq 5 za te 5 stów brutto, wyszedł by mi na plus w porównaniu do passata, gdyby moja żona tym jeździła do pracy :E Uwzględniając oczywiście te 5 stów/msc w kalkulacjach i ładowanie z gniazdka bez foto :E

Opublikowano (edytowane)

Uruchomił mi się kalkulator. Poprawcie jak coś źle policzyłem. Za 1,6mld zł zrobią prezenty ~50tys. osobom, które się tym pobawią w leasingach, a potem po prostu oddadzą. Dofinansowanie zwiększy udział BEV na polskich drogach o... 3 promile. Krótkoterminowo, bo jak wcześniej pisałem, ktoś to potem musi kupić. Czy kupi, to jest bardzo dobre pytanie. Średnia utrata wartości po 5-latach: ICE 39%, Hybrid 37%, BEV 49% (dane z rynku USA). Najważniejszym pytaniem pozostaje, czy po 1. BEV klient ponownie pójdzie i weźmie następne BEV bez dopłat. Bo to powinno być celem, a nie szybkie poprawienie statystyk. 

No jakby nie patrzeć, zabawka dla bogatych. Nawet jeśli 5stów miesięcznie za auto brzmi śmiesznie.

Kolejna ciekawa sprawa ze wczoraj, że USA wycofują się z porozumienia paryskiego. Może to też mocno wpłynąć na kolejne decyzje producentów samochodów.

Edytowane przez marko
Opublikowano
Godzinę temu, dannykay napisał(a):

ten Ioniq 5 za te 5 stów brutto, wyszedł by mi na plus w porównaniu do passata

470 brutto a to jeszcze obniża podatki to w zasadzie ciężko wyjść na minus :D w sumie nawet prywatnie to fajna oferta

Tego jest więcej ale ten ioniq 5 to top1 oferta jaką widziałem bo to 77kWh

Tutaj Opel co też był ostatnio:

https://samochodowy.pl/oferty/wynajem-dlugoterminowy/2873-opel-mokka-e

Opublikowano

Nie dla psa kiełbasa :P

Musisz niestety pozostać przy niehigienicznym tankowaniu. Ew. kup sobie gumiaki, żebyś przypadkiem nie wdepnął w jakąś plamę przed dystrybutorem ;)

Sprawdziłem, jak to wygląda z ładowarkami w takich Bieszczadach. Ot, zwykły urlop. No to jak właściciel domku nie ma wallboxa, to pozostaje dogadywać się czy można podłączyć auto przedłużaczem do zwykłego gniazdka. Bo ładowarek publicznych to garstka.

Opublikowano (edytowane)

Ja się zastanawiam nad drugim autem jako elektrykiem za jakiś czas. Zima gorzej bo panele nic nie generują praktycznie. Ale okres wiosna-wczesna jesień miałbym jazdę niemal za darmo.

Ale tylko i wyłącznie jako drugie auto.. Nigdy jako podstawowy wóz. 

Inna kwestią jaka mnie nurtuje to to, że można zauważyć jakiś ruch cenowy w dół miejscami nowych aut. A używki? Ceny w opór podbite ile się da. I wtedy człowiek sobie zadaje pytanie czy jest sens kupować kilkuletnie auto za 70-90k czy nie lepiej kupić coś półkę albo dwie niżej ale nowe..

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano
43 minuty temu, dannykay napisał(a):

Źle do tego podchodzicie. Większość z nas ma kilka samochodów w domu. Dla mnie byłoby to super rozwiązanie na drugi samochód właśnie.

to już ustaliliśmy. Drugie autko wokół komina jak najbardziej.

40 minut temu, Arczevski napisał(a):

Właśnie dokładnie jako drugie auto bym to traktował ale i tak nie widzę tego, że jadę 20km czy potrzebuję czy nie, żeby podładować.

to akurat jest problem, że o ile w  (dużych) miastach jako taka infrastruktura istnieje, tak mieszkaj kawałek poza i jak nie masz własnej ładowarki, to jesteś zgubiony.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dannykay napisał(a):

Źle do tego podchodzicie. Większość z nas ma kilka samochodów w domu. Dla mnie byłoby to super rozwiązanie na drugi samochód właśnie.

Większość? No nie powiedziałbym. Nawet jak są faktycznie 2 czy nawet 3 auta to raczej nie są to nówki salonowe, elektryka kupisz za 30-40k? No nie, a całkiem rozsądną miejską spalinówkę w tym budżecie tak. Zawłaszcza, że jak ktoś myśli o drugim czy trzecim aucie to raczej jako takie miejsce auto na dojazdy do pracy czy bujanie się po mieście i nie myśli wydawać na to 150k.

W Bieszczadach to nawet o stacje paliw ciężko jak zapuścisz się nieco dalej :P Raz jak mi zaświeciła rezerwa to miałem problem ze znalezieniem stacji w promieniu 80 km od miejsca gdzie byłem.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dannykay napisał(a):

Ale w domu w Polsce mieszka tylko nieco ponad połowa ludności Polski :-) 

Ci z mieszkań w połowie przypadków nie mają samochodu. 

Edytowane przez SweetDreams