Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, voltq napisał(a):

Według mnie standardem powinno byc 50-60 fps i 1400p+ natywna +upscaler na konsoli w dzisiejszych czasach , na telewizorze 4k taka rozdzielczość nie powoduje efektu mydła a fps jak spada do 50 to z VRR nie czuć przycinek itd

Po tym jak przyszła PS5 Pro, to ograłem sobie demko Onimushy i Pragmaty i te gry właśnie reprezentują mniej więcej taki standard o którym piszesz. Chyba nawet > 60 fps wyciągają i wyglądają dla mnie super, a grałem na monitorze (starym jeszcze, bo na nowy czekam). 

No tylko one nie są na UE5 :E Chociaż to też kwestia tego że to są gry zamknięte, a Dawnwalker to openworld. Potrafię wskazać openworldy z dobrą optymalizacją, więc da się. Tylko trzeba chcieć i postawić sobie to jako cel do spełnienia przed premierą, a nie do łatania przez nieokreślony czas po premierze. Zobaczcie sobie testy Dragon's Dogma 2. Jaki skok fps jest po nowym patchu. A kiedy ta gierka miała premierę? :)

Mi brak pojedynczych krzaczorów nie będzie jakoś mocno przeszkadzał, o ile nie będę co chwilę oglądał jakichś porównań. Ale warto o takich rzeczach mówić, bo to nie jest coś co developerzy powinni olewać. A jak czytałem to na PC też są srogie wymagania i nawet na mocarnych kartach, gra potrafi je przycisnąć w 1440p. I mam nadzieję że jednak będzie ciśnienie żeby to poprawili. Sam nie wiem jeszcze jaki tryb wybiorę - pewnie sobie to zbadam. 30 fps raczej już ciężko mi przeboleć bo jestem przyzwyczajony do ~100. W sumie to od zawsze miałem problem z 30, więc raczej ten tryb u mnie odpada. Zostaje 40/60.

Edytowane przez Isharoth
  • Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Isharoth napisał(a):

Nigdy nie zgadzam się z tym argumentem.

Spójrzmy wstecz przy premierze PS4 (8GB RAM choć na GDDR5, to i tak było moim zdaniem mało w dobie popularnych już 16 GB). Spójrzmy prawdzie w oczy technologicznie to był średniak. PS4 uratowały tylko gry u schyłku generacji. Mogę zgodzić się z tym że Devsy mogli by bardziej optymalizować gry i więcej przy tym dłubać. Tylko ja to widzę też tak że ktoś musi napędzać rynek sprzętu. Jeśli gra działała by na starym GTX 970 to gracze nie kupowali by RTX 5090. W każdym posunięciu jest metoda. 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Strilok napisał(a):

Tylko ja to widzę też tak że ktoś musi napędzać rynek sprzętu.

Tylko czemu miałoby służyć napędzanie rynku sprzętu, tym bardziej w tak sztuczny sposób jak obecnie się to dzieje? :hmm: Niektóre gry potrafią wyglądać jakby wyszły 10 lat temu, ale wymagania mają współczesne. Dlaczego? Bo optymalizacja gier nie jest głównym celem wydawniczym. Ma być tak żeby było znośnie pod aktualny sprzęt na rynku, a nie żeby było uczciwie. Jako gracz nie jestem w stanie zaakceptować takiego podejścia, nie mają z niego żadnych korzyści, to też je krytykuję.

Dlatego nie ma dla mnie czegoś jak za słaby sprzęt. GTA VI można usprawiedliwiać że będzie tylko 30 fps, bo tam przynajmniej widać że coś za tym idzie, o tyle przy grach takich jak Dawnwalker, wymagania są wzięte z kosmosu. A i przy GTA VI sądzę że Rockstar trochę przeszarżował.

Jestem w stanie podać gry które mają spadki i stutter na PC z mojej sygnaturki w 3440x1440, które i tak raczej spowodowane CPU a nie GPU. Czy 9850X3D jest za słaby? To gdzie znajdę lepszy? :E  

Tak w ogóle to wbrew pozorom obecne podwyżki cen i kryzys związany z AI, mogę mieć pozytywny wpływ na portfel przeciętnego gracza, o ile nie zepsuje mu się sprzęt :). Bo nie będzie już takiego ciśnienia na ciągłe upgrade. A twórcy będą musieli tworzyć cały czas pod ten sam sprzęt i szybko zacznie wychodzić które studio poważnie traktuje aspekt optymalizacji, a które tłumaczy się za słabym sprzętem. :E 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, raziel88 napisał(a):

Cdkeys jeszcze nie rozesłało kodów, chyba nie będzie grania o 24:00 :(

O północy to się śpi. 

Jak położysz się do łóżka teraz, to o 04:00 rano będziesz wyspany i odpalisz grę o świcie 🌄 🌅 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Isharoth napisał(a):

Niektóre gry potrafią wyglądać jakby wyszły 10 lat temu, ale wymagania mają współczesne. Dlaczego? Bo optymalizacja gier nie jest głównym celem wydawniczym

Taka sytuacja ma miejsce od bardzo dawna, ale o tym się tak często nie mówi, nie tak często jak choćby o "tabletowych" konsolach. A to jest zwykła patologia, którą zazwyczaj "tuszuje" skalowanie, które stanowi już niemal podstawę pecetowego gamingu. Nie jest to równocześnie nic zaskakującego, zwłaszcza w przypadku trochę mniejszych produkcji, gdzie z czegoś trzeba zrezygnować, na czymś trzeba oszczędzić. Optymalizacjs to rzadko kiedy cel nadrzędny, najczęściej większość związanej z nią pracy odbywa się już po premierze. 

Edytowane przez Vulc
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
10 minut temu, copyname napisał(a):

Poczekam na większą ilość opinii po premierze gierki. Póki co lepiej wstrzymać się z wydawaniem $$$ :E 

Najlepsze są opinie ludzi tutaj na forum , na tej podstawie można potem zdecydować 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, voltq napisał(a):

Najlepsze są opinie ludzi tutaj na forum , na tej podstawie można potem zdecydować 

17 minut temu, CavieZ napisał(a):

No jak ktoś lubi powtarzalność jak w AC czy Far Cry to będzie się cudownie bawił. Fabuła bardzo ok ale jednak powtarzalność na mapie boooooli. 

15 minut temu, copyname napisał(a):

Poczekam na większą ilość opinii po premierze gierki. Póki co lepiej wstrzymać się z wydawaniem $$$ :E 

I tyle w temacie 😁