Katystopej 2 046 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca (edytowane) Cholibka, ubiegłeś mnie, ten sam szajs nam algorytm podsuwa Edytowane 27 Lipca przez Katystopej 1
bbandi 602 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca 2 godziny temu, galakty napisał(a): Tylko już nawet kolumny kierownicze w niektórych modelach nie są połączone z kołami, o czym my gadamy... Chyba Infiniti było pierwsze z elektrycznym skręcaniem kół, ale i tak w razie jakby to padło to był tam mechanizm który łączył kolumnę mechanicznie z kołami żeby skręcać, koszt takiego budowania nie mały - tylko po co to? Sztuka dla sztuki 1
MaxaM 1 979 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca (edytowane) Godzinę temu, bbandi napisał(a): tylko po co to? Sztuka dla sztuki To daje wiele możliwości zmiany charakterystyki skręcania kół w zależności od sytuacji. Do tego dochodzi maksymalny skręt kierownicy wynoszący raptem 180st i znacznie szybsza reakcja kierownicy niż w klasycznym rozwiązaniu. Popatrz jak ludzie chwalą te rozwiązanie w Cybertracku 3 godziny temu, galakty napisał(a): Tak się kończy pakowanie wszystkiego w elektrykę, a podstawowe mechanizmy powinny być mechaniczne. Aha, jak europejskie, to tylko jakieś tam pakowanie w elektrykę. Nie ma tematu. Ale jak w chińskim jest problem, to trzeba się pośmiać 4 godziny temu, GordonLameman napisał(a): muszę iść w ten biznes zatem Tylko uważaj, bo ostatnio czytałem, że w jakimś BMW (nie pamiętam modelu) odcięcie akumulatora (gdyby ktoś np. chciał wymienić) często kończy się uszkodzonym sterownikiem silnika Edytowane 27 Lipca przez MaxaM 1
SuLac0 695 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca 4 godziny temu, bleidd napisał(a): Po 1: .... Po 5: no coz...faktycznie, smutne to troche... 4 godziny temu, bleidd napisał(a): Pytanie 'po co ci to' w przypadku funkcji, która jest rynkowym standardem w oprogramowaniu samochodów od 30 lat, to zwykłe pudrowanie niedoróbki jezeli uwazasz, ze jest to funkcja niezbedna do normalnego uzytkowania auta, ok. jestem w tej komfortowej sytuacji, ze w jednym aucie ja mam, a w drugim nie i kompletnie nie widze jakies tragedii w tym drugim przypadku. jest, to dobrze, nie ma, tez jest ok. mi wystarczy wskazanie ile zostalo i ile na tym przejade. tylko, ze ja nie bawie sie eco-drivingi, jade jak zawsze, "zapinam" tempomat i nie rozliczam znajomych. a kontrolowanie stanu tech pojazdu, pozostawiam systemom auta (bo chyba od tego sa, tak? TAK?). na pewno nie bede tego robil za auto liczac ile spalil (sic!) . ok w ubieglym stuleciu tak robilem. w lanosie
Katystopej 2 046 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) Katalogowo to ma 7,9s do 100 przy 225KM łącznej mocy, dostał pewnie Tiguana z 1.5 etsi 131KM który ma 10,5s do 100. Ci ludzie przesiadają się chyba z jakichś starych passatów B5 i takie auto dla nich to jak lot w kosmos. Można tylko przytaknąć i po cichu współczuć. Edytowane 28 Lipca przez Katystopej 2 1
lesiu155 430 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) W temacie auta do ślubu - wiele można powiedzieć o chińskiej motoryzacji ale nie to, że jest brzydka. No to jest jedna z zalet. Wczoraj widziałem nowe RAV4. Nie będę się pastwił Edytowane 28 Lipca przez lesiu155
trepek 1 947 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) 14 godzin temu, GordonLameman napisał(a): Musi mieć na ratkę #wallec 14 godzin temu, bbandi napisał(a): tylko po co to? Oddzielenie wibracji przednich kół od kierownicy. Edytowane 28 Lipca przez trepek 1
galakty 5 169 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca 52 minuty temu, trepek napisał(a): Oddzielenie wibracji przednich kół od kierownicy. WTF? Jakie wibracje? Ja sobie nie wyobrażam NIE CZUĆ nawierzchni, czy są dziury, koleiny, śliska nawierzchnia...
trepek 1 947 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca 24 minuty temu, galakty napisał(a): WTF? Jakie wibracje? Z oficjalnej strony Lexusa
Kyle 541 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca ... to w tradycyjnych układach kierowniczych są jakieś "opóźnienia"?
Katystopej 2 046 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca To samo mnie wyszukuje i komentarze: Wiem wiem, ełropejskie tesz tak majom. 1
MaxaM 1 979 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca (edytowane) 3 godziny temu, Katystopej napisał(a): Wiem wiem, ełropejskie tesz tak majom. Pierwsze 3 linki z pierwszej strony googla. Pozostałe pominąłem, bo tylko 'problemy' z zaciekającymi reflektorami https://cupra-klub.pl/viewtopic.php?t=4038 https://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=87&t=70348 https://www.facebook.com/reel/1412911620290293 Ale tylko z chińskich można się śmiać Zacznij chodzić po grupach marek A, B, C, to też będą Cię takie posty same wyszukiwać Edytowane 29 Lipca przez MaxaM 1
SylwesterI. 1 345 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca (edytowane) https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1414912233765316&id=100057396590506 https://www.instagram.com/reel/DaelwAHMYa2/ https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1208580051298435&id=100064393553650 Doble bo z jeułropy Edytowane 29 Lipca przez SylwesterI. 1
Cappucino 487 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca (edytowane) No ale co tu producent ma do tego? To sprzedawca wciska ludziom jakieś "leżaki" czy odpady. Tak samo może wciskać chińczyka, markę możesz sobie wybrać. W przypadku ostatniego Tiguana, pamiętam ten odcinek, tam zdaje się było coś z tylną kamerą czy coś w ten deseń, czego serwis nie potrafił zdiagnozować. Niestety, takie mamy serwisy, dotyczy to wszystkich marek a nie tylko europejskich. Jakim autem nie podjedziesz możesz zostać tak samo potraktowany. 1 godzinę temu, MaxaM napisał(a): Pierwsze 3 linki z pierwszej strony googla. Pozostałe pominąłem, bo tylko 'problemy' z zaciekającymi reflektorami https://cupra-klub.pl/viewtopic.php?t=4038 https://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=87&t=70348 https://www.facebook.com/reel/1412911620290293 Ale tylko z chińskich można się śmiać Zacznij chodzić po grupach marek A, B, C, to też będą Cię takie posty same wyszukiwać Ale wiesz, że te marki sprzedają u nas samochody w milionach sztuk od kilkudziesięciu lat więc wpadki zawsze mogą się trafić, co ciekawe, jakość spadła wraz z dostawami podzespołów z ...chin. A wywlekasz to dla porównania z markami które dopiero raczkują na naszym rynku a już widać buble i niedopracowania. Edytowane 29 Lipca przez Cappucino 2
SuLac0 695 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 20 minut temu, Cappucino napisał(a): Ale wiesz, że te marki sprzedają u nas samochody w milionach sztuk od kilkudziesięciu lat więc wpadki zawsze mogą się trafić, ale sugerujesz, ze jak zaczynali je sprzedawac te kilkadziesiat lat temu, to ich produkty byly "idealne"? bo nie wiem czego oczekujesz po autach chinskich? chyba nie "idealu" i jakosci europejskiej"? pamiec krotka i wybiorcza 20 minut temu, Cappucino napisał(a): co ciekawe, jakość spadła wraz z dostawami podzespołów z ...chin. i w glupiej eu o tym wiedzieli (? ) i bardzo chetnie za to placicli nie wpadles na to, ze cena idzie przewaznie w parze z jakoscia? wiec jak eu chcialo tanio kupowac/produkowac w chinach, to tanio to dostali. przeciez mogli dalej produkowac czesci w europie, idealne jakosciowo i w odpowiedniej cenie (wysokiej). no ciekawe dlaczego tak nie zrobili. bardzo ciekawe co takiego im nie pyklo, ze teraz zamykaja fabryki, albo sprzedaja sie chnczykom btw. chiny tez potrafia produkowac produkty jakosciowo b.dobre. to jest wlasnie glowna przewaga chin - elastycznosc w wolumenie produkcji roznej jakosci wg wymagan klienta - dlatego tylu ich maja. bo to klient wymaga i placi, i nie wiem jak trzeba byc naiwnym, aby sadzic, ze chinczyk "kaze" mu kupowac, to co wlasnie wyprodukowal. skrajnie naiwne rozumownie. 1
MaxaM 1 979 Opublikowano 30 Lipca Opublikowano 30 Lipca (edytowane) W dniu 29.07.2026 o 19:55, Cappucino napisał(a): Ale wiesz, że te marki sprzedają u nas samochody w milionach sztuk od kilkudziesięciu lat więc wpadki zawsze mogą się trafić, co ciekawe, jakość spadła wraz z dostawami podzespołów z ...chin. A wywlekasz to dla porównania z markami które dopiero raczkują na naszym rynku a już widać buble i niedopracowania. Porównuję do marek, 'które sprzedają u nas samochody w milionach sztuk od kilkudziesięciu lat', a jak wypuszczają nowy model/generację, to ciągle są wpadki To raczej europejskie 'dojrzałe' marki stawia w złym świetle, a nie chińskie jako 'początkujące'. Z tymi światami, to jest dobry przykład. Wspominałem, że śledziłem kiedyś fanpage Formentora. Widziałem tam wielokrotnie popękaną belkę łączącą tylne światła. I co? Dojrzała marka, to nie śmiejemy się, ale chińczyk początkujący to śmiech? Chińczyki obecnie przeszły przez pierwszy etap entuzjastów/dla jaj/z ciekawości/bo ma kasę. Teraz weszły pod strzechy. Umówmy się. Półtora roku jest wystarczające aby 'Kowalscy' wyrobili o nich zdanie. Obecnie już każdy zna kogoś kto posiada chińczyka i może podpytać. Czy to rodzina, znajomi, znajomi znajomych, ktoś w pracy, sąsiad. Gdyby te samochody byłyby bublem na kółkach tak jak je opisujecie, to właśnie teraz obserwowalibyśmy spadek sprzedaży po pierwszej fali sprzedażowej i do łask wracałyby auta używane w tej cenie. A tak nie jest. Jest przeciwnie do tego stopnia, że już firmy w to wchodzą. To się nazywa błąd poznawczy. Oglądasz na FB wrzutki bubli i co? A no to, że Ci FB dalej będzie podrzucać buble tej marki Zacznij oglądać buble w Mercedesach i nagle się okaże, że będziesz widzieć same buble w mercach, a w chińczykach sporadycznie. Powiesz wówczas, ze merc jest gorszy od chińczyka? W dniu 29.07.2026 o 19:55, Cappucino napisał(a): Niestety, takie mamy serwisy, dotyczy to wszystkich marek a nie tylko europejskich. Jakim autem nie podjedziesz możesz zostać tak samo potraktowany. Dokładnie. Tylko czemu znowu jest śmiech, jak jest jakaś wtopa chińczyka w ASO/salonie? A jak się zdarzy dla europejskiej marki (internet tonie w opowieściach), to już tylko 'no może się zdarzyć' W dniu 29.07.2026 o 19:55, Cappucino napisał(a): spadła wraz z dostawami podzespołów z ...chin. Tak jak wyżej. Pochodzenie podzespołu nie ma znaczenia. Chińczyk potrafi zrobić najwyższej jakości towar jak i największy chłam. Ile zapłacisz, to na tyle dostaniesz. To marki europejskie same decydują jakiej jakości chcą mieć podzespoły. Imho jeszcze większym problemem jest to jak są projektowane części. Często jak na coś się spojrzy, to od razu myślisz 'to nie ma prawa wytrzymać dużo km', co ponownie sprowadza się do oszczędzania kasy. Wrzutka podglądowa, nic śmiesznego, bo europejskie Edytowane 30 Lipca przez MaxaM 1
Cappucino 487 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 13 godzin temu, MaxaM napisał(a): Chińczyki obecnie przeszły przez pierwszy etap entuzjastów/dla jaj/z ciekawości/bo ma kasę. Teraz weszły pod strzechy. Umówmy się. Półtora roku jest wystarczające aby 'Kowalscy' wyrobili o nich zdanie. Żartujesz? Raz, że to jeszcze za krótko by wyszły pierwsze poważne usterki, dwa, że jest tego zbyt mało na rynku by skala usterek jakiejś chińskiej marki była brana na poważnie. Przypominam, tylko jedna skoda sprzedała więcej samochodów niż kilkadziesiąt chińskich marek razem wziętych. Grupa klientów skody będzie więc dużo większa niż jakakolwiek grupa jednej chińskiej marki. Dodatkowo ta pierwsza jest obarczona bagażem doświadczeń, wpadek itd. z kilku dekad wstecz. Co my w ogóle porównujemy? Cytat Z tymi światami, to jest dobry przykład. Wspominałem, że śledziłem kiedyś fanpage Formentora. A śledziłeś jakieś fanpage chińskiej marki? Nie, bo liczba klientów to ledwo promil(albo jakaś farma trolli) i o czym maja pisać, skoro co dwa lata jest zmiana modelu. Cytat To raczej europejskie 'dojrzałe' marki stawia w złym świetle, a nie chińskie jako 'początkujące'. Czy ja wiem czy te chińskie takie "początkujące" Jest kilka marek siedzących w branży od dekad, tylko jak lata temu klepali wyroby samochodopodobne,(były próby wejścia na rynek europejski nie raz) to dalej klepią niedopracowane auta. 1
dannykay 1 099 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca roleta na taśmę, producent wszystko przewidział 4
GordonLameman 10 200 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Ej no, to jest auto za 220k i nei ma rolety? Czego jeszcze nie ma? Osłon przeciwsłonecznych? Schowków w drzwiach?
MaxaM 1 979 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 17 minut temu, Cappucino napisał(a): Żartujesz? Raz, że to jeszcze za krótko by wyszły pierwsze poważne usterki, dwa, że jest tego zbyt mało na rynku by skala usterek jakiejś chińskiej marki była brana na poważnie. Przypominam, tylko jedna skoda sprzedała więcej samochodów niż kilkadziesiąt chińskich marek razem wziętych. Grupa klientów skody będzie więc dużo większa niż jakakolwiek grupa jednej chińskiej marki. Dodatkowo ta pierwsza jest obarczona bagażem doświadczeń, wpadek itd. z kilku dekad wstecz. Co my w ogóle porównujemy? 17 minut temu, Cappucino napisał(a): A śledziłeś jakieś fanpage chińskiej marki? Nie, bo liczba klientów to ledwo promil(albo jakaś farma trolli) i o czym maja pisać, skoro co dwa lata jest zmiana modelu. 15% nowego rynku, i Ty to nazywasz promilem? Co to za cherry peaking ze Skodą? A MG, BYD i Omoda sprzedali więcej aut niż Peugeot, Mazda, Ford, Cupra, Lexus i Nissana i co? Gdyby te auta się jednak sypały, to mielibyśmy spadek sprzedaży, a nie wzrost. Jasne, że za krótko aby powiedzieć czy w dłuższym czasie nie będzie poważnych usterek. Ale wiesz co? Dla przeciętnego klienta nowego auta wisi co będzie się z nim dziać po 5 latach Nie zapominaj ile mamy też falernych aut zachodnich, typu PureTechy i jakoś to się kręci
Cappucino 487 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca (edytowane) Godzinę temu, MaxaM napisał(a): 15% nowego rynku, i Ty to nazywasz promilem? Czytasz ze zrozumieniem? Te 15% to cały chiński desant na który składa się kilkadziesiąt nierozpoznawalnych marek a to mniej niż jedna skoda z ledwo kilkoma wiodącymi modelami. Cytat Co to za cherry peaking ze Skodą? A MG, BYD i Omoda sprzedali więcej aut niż Peugeot, Mazda, Ford, Cupra, Lexus i Nissana i co? No i co z tego? Wymieniłeś trzy chińskie marki które razem sprzedały więcej niż te pojedyncze europejskie, no wyczyn. Pług, mazda czy lex to z reguły na naszym rynku były zawsze marki niszowe, więc co tu porównujesz? Cytat Gdyby te auta się jednak sypały, to mielibyśmy spadek sprzedaży, a nie wzrost Za wcześnie jeszcze na takie wnioski, zbyt wiele modeli i zbyt mała, wręcz symboliczna liczba sprzedanych konkretnych modeli by ktoś zrobił zbiorowe nagłośnienie wad. A i tak mamy na grupach ściany płaczu. Wzrost sprzedaży głównie dzięki klientom którzy do tej pory brali używki bo ceny tych ostatnich tez odleciały z lekka. Dokładnie ten sam temat już tu był poruszany wcześniej i te same wnioski, po co kolejny raz to samo? Cytat Nie zapominaj ile mamy też falernych aut zachodnich, typu PureTechy i jakoś to się kręci Wiem, wpadek jest znacznie więcej, ale skąd wiesz, co będzie z chińskimi silnikami, jak nie teraz to za kilka lat? Nie ma aut idealnych, ale z dwojga złego, wole europejską czy japońską konstrukcję, która jest w produkcji te 7-9 lat , jest dostęp do części zamiennych, zamienników, która ma swoje fora na których społeczność dzieli się doświadczeniami, poradami napraw, uwagami niż bezpłciowe, nierozpoznawalne auto które w razie kłopotów... Edytowane 31 Lipca przez Cappucino 1
MaxaM 1 979 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca (edytowane) 26 minut temu, Cappucino napisał(a): Czytasz ze zrozumieniem? Te 15% to cały chiński desant na który składa się kilkadziesiąt nierozpoznawalnych marek a to mniej niż jedna skoda z ledwo kilkoma wiodącymi modelami. 26 minut temu, Cappucino napisał(a): No i co z tego? Wymieniłeś trzy chińskie marki które razem sprzedały więcej niż te pojedyncze europejskie, no wyczyn. Pług, mazda czy lex to z reguły na naszym rynku były zawsze marki niszowe, więc co tu porównujesz? No właśnie, czytasz ze zrozumieniem? Oraz firmowe: 26 minut temu, Cappucino napisał(a): zbyt wiele modeli Jak zbyt wiele modeli? Cały chiński rynek, to w zasadzie parę modeli, a reszta to plankton w formie ciekawostki na obecny moment, którego nie ma co nawet brać w rozważaniach. Edytowane 31 Lipca przez MaxaM
Cappucino 487 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 1 minutę temu, MaxaM napisał(a): No właśnie, czytasz ze zrozumieniem? Jak zbyt wiele modeli? Cały chiński rynek, to w zasadzie parę modeli, a reszta to plankton w formie ciekawostki na obecny moment, którego nie ma co nawet brać w rozważaniach. No i? byd 1/5 tego co skoda mg mniej niz 1/4 i to tyle chińszczyzny w pierwszej 20. Cytat Cały chiński rynek, to w zasadzie parę modeli, a reszta to plankton Parę? MG, Omoda, BYD, Jaeco, Baic, X peng, Jac, Leapmotor, Cherry, Jetour, Bestune, Maxus, Gac...to te najbardzie widoczne na drogach.
MaxaM 1 979 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca (edytowane) 9 minut temu, Cappucino napisał(a): Baic, X peng, Jac, Leapmotor, Cherry, Jetour, Bestune, Maxus, Gac Tak widoczne na drogach, że nawet w tabelce się nie zmieściły 9 minut temu, Cappucino napisał(a): No i? byd 1/5 tego co skoda mg mniej niz 1/4 i to tyle chińszczyzny w pierwszej 20. Ale cherry peaking... A ile znanych marek jest pod MG, Omodą i BYD w tabelce? No ale tak, co tam jakiś Ford czy Volvo... Zapoznaj się z tabelkami i ogółem z danymi sprzedażowymi i odnoś się do nich. Szkoda mi czasu na prostowanie tego co mówisz. Jakbyś się zatrzymał na chińczykach 2 lata temu Edytowane 31 Lipca przez MaxaM
Cappucino 487 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 3 minuty temu, MaxaM napisał(a): Tak widoczne na drogach, że nawet w tabelce się nie zmieściły Może czas wyjść na powietrze? 1
Rekomendowane odpowiedzi