Gang 344 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Co za czasy, że uważamy 150-200k za zacny przebieg... Dawno dawno temu każde auto miało 180kkm (Od 2 do 5 razy :d)
Totek 784 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Żyjemy w różnych rzczywistościach. Mając przebieg 500k w 20 letnim aucie, pojechalem na program i dołożylem w opór koksu. A ostatnio kupiłem prawie pełnoletnie auto z 320k przebiegu i pierwszym DSG i po wymianach olejów chodzi jak złoto. Brat kupił Passata 2.5L benzyna, 5 garów z USA, przebieg 250k mil, dołożył LPG i lata dalej. Ja nawet nie wnikam jaki realny przebieg mają nasze gruzy, ale zawsze wolałem wydać dużo więcej na auto z silnikiem który jest "pewniejszy".
Petru23 251 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października (edytowane) 8 godzin temu, Totek napisał(a): Żyjemy w różnych rzczywistościach. Mając przebieg 500k w 20 letnim aucie, pojechalem na program i dołożylem w opór koksu. A ostatnio kupiłem prawie pełnoletnie auto z 320k przebiegu i pierwszym DSG i po wymianach olejów chodzi jak złoto. Brat kupił Passata 2.5L benzyna, 5 garów z USA, przebieg 250k mil, dołożył LPG i lata dalej. Ja nawet nie wnikam jaki realny przebieg mają nasze gruzy, ale zawsze wolałem wydać dużo więcej na auto z silnikiem który jest "pewniejszy". Auto nie musi być padlina, żeby dołożyć do niego. Wystarczy rozrząd z napędem osprzętu, płyny z filtrami, coś w zawiasie, hamulcach, jakiś czujnik, przewód, poduszka pod silnikiem, może za jakiś czas sprzęgło. 250tys km wypadałoby.... A to koszty srogie być mogą w szczególności przy relatywnie niedrogim aucie. Sama robota kosztuje. Za sprzęgło wołają u mnie 800-1000 sama wymiana, rozrząd, luzy podobnie. Itp itd Edytowane 14 Października przez Petru23
Totek 784 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października @Petru23 w sumie też racja https://ithardware.pl/aktualnosci/samochody_producent_wadliwa_aktualizacja-45899.html "Analitycy technologiczni podkreślają, że tempo publikowania poprawek w branży automotive wymaga nowych standardów testowania" Paradoksalnie może trzeba wrócić właśnie do "starych metod" testowania produktu. Kurcze, w branży gier zrobiono z ludzi betatesterów, teraz w autach to samo. Tyle pierdzielą o bezpieczeństwie a sami traktują je po macoszemu. Obecnie wystarczy takie oprogramowanie przetestować pod kątem wszystkich możliwych kombinacji czynników/sygnałów i monitorować rezultaty. Tu nie trzeba wsadzać kierowcy i wysyłać na tor. Zawsze może wyjść fackup no ale nie powinien krytyczny 1
GordonLameman 8 481 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października Standardowo - IT nic nie ogarnia. I jak zwykle nie wezmą za to odpowiedzialności. Ale fakturki muszą być wystawione
Petru23 251 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października 2 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Standardowo - IT nic nie ogarnia. I jak zwykle nie wezmą za to odpowiedzialności. Ale fakturki muszą być wystawione A to nie dział prawny odpowiada za certyfikacje, homologację i pozostałe -cje dot. wprowadzenia nowych rozwiązań? Bo coś mi się wydaje, że bez klepnięcia prawnika pisma i zgłoszenia nie wychodzą z firmy
galakty 3 346 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października W ogóle soft w autach to jakiś żart. Płacisz 150-200k za samochód, a responsywność ekranu i multimediów na poziomie Xiaomi za 600 zł. Serio? Ja wiem że chipów niby brakuje, ale na litość boską. 2
bleidd 485 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października 1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Standardowo - IT nic nie ogarnia. I jak zwykle nie wezmą za to odpowiedzialności. Ale fakturki muszą być wystawione Standardowo biznes dostaje info, że trzeba to jeszcze doszlifować ale ma to w dupce i każde wydawać bo się trzeba pochwalić przełożonym, że dowiezione w założonym terminie. 1
Petru23 251 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października (edytowane) 43 minuty temu, galakty napisał(a): W ogóle soft w autach to jakiś żart. Płacisz 150-200k za samochód, a responsywność ekranu i multimediów na poziomie Xiaomi za 600 zł. Serio? Ja wiem że chipów niby brakuje, ale na litość boską. Oj tam, posiadacze wieku telefonów z górnej półki są już przyzwyczajeni. Dla nich taki ekran w aucie to przeskok technologiczny O dziwo ja nie narzekam na resonsywnosc ale znów nie klikam jak szalony w ekran. Bo po co? Edytowane 14 Października przez Petru23
GordonLameman 8 481 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października 2 godziny temu, Petru23 napisał(a): A to nie dział prawny odpowiada za certyfikacje, homologację i pozostałe -cje dot. wprowadzenia nowych rozwiązań? Bo coś mi się wydaje, że bez klepnięcia prawnika pisma i zgłoszenia nie wychodzą z firmy A co ma dział prawny do wersji softu? Nic. IT to burdel na kółkach. Od zawsze. Ale teraz wkurza, bo chcą +300 zł za godzinę takiego "konsultanta IT". Godzinę temu, bleidd napisał(a): Standardowo biznes dostaje info, że trzeba to jeszcze doszlifować ale ma to w dupce i każde wydawać bo się trzeba pochwalić przełożonym, że dowiezione w założonym terminie. Standardowo IT powiedziało, że zrobi w 3 tygodnie, po 6 tygodniach dalej niezrobione
galakty 3 346 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października 46 minut temu, Petru23 napisał(a): O dziwo ja nie narzekam na resonsywnosc ale znów nie klikam jak szalony w ekran. Bo po co? Może w 2025 to poprawili, ale jak oglądałem testy to zanim przełączy jakiś moduł na inny trwa wieki, kilkuletni flagowiec na Android działa 10x szybciej. 12 minut temu, GordonLameman napisał(a): Standardowo IT powiedziało, że zrobi w 3 tygodnie, po 6 tygodniach dalej niezrobione IT nikt nie pyta ile im zajmie, a nawet jeśli to tyle nie dają.
GordonLameman 8 481 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października 9 minut temu, galakty napisał(a): IT nikt nie pyta ile im zajmie, a nawet jeśli to tyle nie dają. Bo i tak wszyscy wiedzą, że większość godzin IT przepala na pierdoły i googlowanie rozwiazań
SuLac0 354 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października teraz to "AI-owanie", nie googlowanie reszta sie zgadza 1
galakty 3 346 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października 22 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Bo i tak wszyscy wiedzą, że większość godzin IT przepala na pierdoły i googlowanie rozwiazań Tu się zgodzę, za dużo ludzi siedzi w IT w takim sensie że pełno noobów. Jak pracuję w zespole 10-15 osobowym to spokojnie połowę można by wywalić i nic by się nie zmieniło. Albo ja robię coś w 2h, a kolega obok mówi że dwa dni potrzeba. No ludzie.
GordonLameman 8 481 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października IT to rak aktualnie. A najgorsze są te firemki, które oferują wdrożenie gotowego programu. Licencja 100k, ale samo wdrożenie 300k, bo wszystko trzeba dostosować, a to takie trudne. IT to największa ściema naszych czasów
galakty 3 346 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października Dlatego mam bekę jak płaczą że będą zwalniać. Tak, bo jest za dużo klepaczy i niepotrzebnych osób. Ja się o robotę nie boję, raczej pracodawca się boi żebym nie uciekł. 1
marko 731 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października Korpo się rozepchały. Sztucznie tworzone stanowiska z krzykliwymi nazwami; programiści, którzy w zasadzie często sami nie mają pojęcia, co właśnie wkleili do swojego kodu, ale program do kodowania naniósł sam kilka poprawek i jakoś to ruszyło. Dlatego nie cierpię korpo.
dannykay 626 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października (edytowane) Kiedyś pracowałem z takim typem, co u nas w firmie zajmował się głównie wiertarką i wkrętarką. Zrobił jakiś kurs kilkutygodniowy i poszedł pracować jako tester oprogramowania(?) do Warszawy. To wiele mówi o IT Edytowane 14 Października przez dannykay
marko 731 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października (edytowane) ISTQB - multum ludzi robiło to w trakcie korony Żeby nie było. IT to trudna dziedzina, z tym że prawdziwych specjalistów to ze świecą szukać. Edytowane 14 Października przez marko
Petru23 251 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października 8 minut temu, marko napisał(a): Korpo się rozepchały. Sztucznie tworzone stanowiska z krzykliwymi nazwami; programiści, którzy w zasadzie często sami nie mają pojęcia, co właśnie wkleili do swojego kodu, ale program do kodowania naniósł sam kilka poprawek i jakoś to ruszyło. Dlatego nie cierpię korpo. Poczekaj chwilę... AI zastąpi wielu klepaczy. Już to robi
larry.bigl 465 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października W każdej branży są rakowe twory. Ale zgadzam się, w kropki wiele się przepala. Z drugiej strony podobnie jak z mechanikami - za wiedzę się płaci (mówię o kontraktach na np wdrożenie), za przerzucenie odpowiedzialności itd.
bleidd 485 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października 27 minut temu, dannykay napisał(a): Kiedyś pracowałem z takim typem, co u nas w firmie głównie zajmował się głównie wiertarką i wkrętarką. Zrobił jakiś kurs kilkutygodniowy i poszedł pracować jako tester oprogramowania(?) do Warszawy. To wiele mówi o IT Ale co mówi? Że ludzie mogą się przekwalifikować? Że w IT nie można zacząć bez doświadczenia? To jak wszyscy zaczynali? Zwłaszcza, że do testera manualnego nie trzeba żadnych kwalifikacji na start, poza głową na karku i ogarnianiem kąkutera ogólnie. A to przecież mógł umieć. Godzinę temu, GordonLameman napisał(a): IT to największa ściema naszych czasów Zaraz po prawnikach
GordonLameman 8 481 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października 10 minut temu, bleidd napisał(a): Zaraz po prawnikach Aktualnie to przed. My to robimy przynajmniej coś co zapewnia zgodność z PRAWEM. Informatycy z ich korpo na czele wymyślają totalne kocopoły. Serio, mam nat negatywne doświadczenia z IT. Firma potrafi wydać 2-3 miliony zł na wdrożenie i nic z tego nei wychodzi. Ale godziny przepalone. Bo IT nie umie przynieść wartości A przynajmniej nie zawsze.
bleidd 485 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października Moi rodzice mają sprawę spadkową, pierwszy prawnik to totalny nieogar, nic o niczym nie wie, spóźnia się albo wcale nie przyjeźdża na spotkania, zapomina że miał gdzieś zadzwonić i coś ustalić ale ego ma wywalone tak bardzo, że nie mieści się razem z nim w pokoju, cały czas podkreśla jaki on elitarny i jaki elitarny zawód wykonuje Po 2 miesiącach bezskutecznych konsultacji rodzice zmienili prawnika na podobnego, niby z polecenia ale gość na każde pytanie musi sobie wygooglować odpowiedź, na większość pytań ostatecznie odpowiada, że się nie da ale jak mu się zwróci uwagę, że czytaliśmy, że to i tamto to "aa tak tak, jest taka możliwość". Za każdą wizytę kasuje jak za zboże ale nic z tego nie wynika, bo on się musi rozeznać w sprawie. Następna wizyta i on się musi rozeznać w sprawie. W zasadzie nie wiem jak wy zdobywacie te uprawnienia. Zapewne akurat pech chciał i trafiliśmy tak a nie inaczej no ale jak widać każda branża ma swoje za uszami.
GordonLameman 8 481 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października 12 minut temu, bleidd napisał(a): Moi rodzice mają sprawę spadkową, pierwszy prawnik to totalny nieogar, nic o niczym nie wie, spóźnia się albo wcale nie przyjeźdża na spotkania, zapomina że miał gdzieś zadzwonić i coś ustalić ale ego ma wywalone tak bardzo, że nie mieści się razem z nim w pokoju, cały czas podkreśla jaki on elitarny i jaki elitarny zawód wykonuje Po 2 miesiącach bezskutecznych konsultacji rodzice zmienili prawnika na podobnego, niby z polecenia ale gość na każde pytanie musi sobie wygooglować odpowiedź, na większość pytań ostatecznie odpowiada, że się nie da ale jak mu się zwróci uwagę, że czytaliśmy, że to i tamto to "aa tak tak, jest taka możliwość". Za każdą wizytę kasuje jak za zboże ale nic z tego nie wynika, bo on się musi rozeznać w sprawie. Następna wizyta i on się musi rozeznać w sprawie. W zasadzie nie wiem jak wy zdobywacie te uprawnienia. Zapewne akurat pech chciał i trafiliśmy tak a nie inaczej no ale jak widać każda branża ma swoje za uszami. To jakieś powiatowe ćwoki są Ja robię dla korpo bo nie mam ochoty się zajmować spadkami i sprawami rozwodowymi Karyn. Ale tak, pełno idiotów wśród prawników. Ale za to się przynajmniej myją I ubrać potrafią! 1
Rekomendowane odpowiedzi