Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy takich filmikach, gdzie moc podawana w katalogach jest mocą szczytową uzyskiwaną przez bardzo krótki czas przypomniała mi się moc PMPO podawana swego czasu w wieżach i innych sprzętach audio. 6000W PMPO z głośnikow 10cm :E 

No ale podobne wnioski były też w autowizji, że samochód dziwnie oddaje moc w pewnych warunkach aż do całkowitego, brutalnego odcięcia całej mocy.

• Upvote 2
Opublikowano

Bardzo bezpieczne auta, myślisz że masz 300KM, ale przekroczyłeś o pół sekundy algorytm i soft obcina do 250KM xD 

U Autowizji natomiast przeraziło mnie zachowanie na mokrym i odcięcie mocy... Boże jak to mogło dostać homologację?! 

• Upvote 1
Opublikowano

Obym nie był czarnowidzem i nie okazało się, że oszukiwanie volkswagena na testach homologacyjnych to był pikuś w porównaniu z chińskimi markami :D

Mnie jeszcze ciekawi inna rzecz - skoro takie zachowania są w nowych samochodach, gdzie każdy komponent jest sprawny to jak sterownik będzie zachowywał się jak poszczególne komponenty będą odstawać od idealnej pracy?

W europejskich zawsze były zabezpieczenia, które umożliwiały jako takie poruszanie się. Np. notlaufy, tryb awaryjny gdy zawiódł pedał gazu etc.

• Upvote 3
Opublikowano
1 godzinę temu, trepek napisał(a):

Przy takich filmikach, gdzie moc podawana w katalogach jest mocą szczytową uzyskiwaną przez bardzo krótki czas przypomniała mi się moc PMPO podawana swego czasu w wieżach i innych sprzętach audio. 6000W PMPO z głośnikow 10cm :E 

No ale podobne wnioski były też w autowizji, że samochód dziwnie oddaje moc w pewnych warunkach aż do całkowitego, brutalnego odcięcia całej mocy.

Chińczyki zawsze mieli inną miarę podawania mocy.:rotfl2:, tępy lud to kupi.

Opublikowano

W sumie to jest coś jak podawanie prędkości współczesnych procesorów - up to 5.2ghz ale co z tego,  że tą prędkość osiągnię przez bardzo krótki czas,  ale osiągnię.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, jarux napisał(a):

W sumie to jest coś jak podawanie prędkości współczesnych procesorów - up to 5.2ghz ale co z tego,  że tą prędkość osiągnię przez bardzo krótki czas,  ale osiągnię.

Nawet w tradycyjnych silnikach spalinowych moc maksymalna występuje w pewnym zakresie obrotów, a nie jest stała(liniowa).

W każdej hybrydzie moc max. wystepuje w określonych warunkach. Inną moc ma hybryda z pełną baterią  inną z wyładowaną baterią, to też zależy od temperatury otoczenia. 

To normalne u każdego producenta, ale i tak będą posty na zasadzie "nie wiem, ale się wypowiem" 

18 minut temu, Gret napisał(a):

Zawsze myślałem że turbo jedzie na max zegarach cały czas do póki trzymasz temperatury a nie na chwilę 

Źle myślałeś. 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano

Panowie, z innej beczki - polecacie jakieś produkty oszczędnościowe dla dzieci? Szukam czegoś sensownego na ulokowanie 800+ dla małej. 

Te rodzinne obligacje skarbowe okazują się dość kiepskim produktem - trzeba samodzielnie co miesiąc składać dyspozycje i chciałbym chyba coś bardziej zautomatyzowanego. 

Jakieś pomysły? :) 

Opublikowano
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Nawet w tradycyjnych silnikach spalinowych moc maksymalna występuje w pewnym zakresie obrotów, a nie jest stała(liniowa).

W każdej hybrydzie moc max. wystepuje w określonych warunkach. Inną moc ma hybryda z pełną baterią  inną z wyładowaną baterią, to też zależy od temperatury otoczenia. 

To normalne u każdego producenta, ale i tak będą posty na zasadzie "nie wiem, ale się wypowiem" 

Źle myślałeś. 

to jak to działa 

Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Panowie, z innej beczki - polecacie jakieś produkty oszczędnościowe dla dzieci? Szukam czegoś sensownego na ulokowanie 800+ dla małej. 

Te rodzinne obligacje skarbowe okazują się dość kiepskim produktem - trzeba samodzielnie co miesiąc składać dyspozycje i chciałbym chyba coś bardziej zautomatyzowanego. 

Jakieś pomysły? :) 

Zarabiajnabankach miało kiedyś dobry ranking kont oszcz i lokat.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Gret napisał(a):

Zawsze myślałem że turbo jedzie na max zegarach cały czas do póki trzymasz temperatury a nie na chwilę 

Do tego jeszcze dochodzą power limit do ustawienia, także jak zdławisz procka w ten sposób to nigdy nie poleci po całości;
Także temperatura to jedna z wypadkowych obecnie;

Ja u siebie power limit mam ustawione w komos, napięcia jak to chipset B średnio do ustawienia, bios stary, mikrokod zły i okrutny ale póki co po 2 latach+ 13600K zdegradować się nie chce :E 

Opublikowano (edytowane)

Byłem właśnie umyć auto pierwszy raz od kilku tygodni i jakieś parówy udekorowały mi auto od ostatniego mycia a przez brud nie widziałem. Głęboka rysa na drzwiach pasażera, poletka tego nie ściągnie za diabły. Drzwi kierowcy to samo, jakby ktoś przyje*al otwierając inne auto. Klapa bagażnika jakby ktoś celowo zygzak zrobił.. zaraz wyjdę z siebie..

Człowiek dba o to co ma i zawsze coś..

Edytowane przez larry.bigl
  • Sad 1
Opublikowano
7 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

A tam, czepiasz się! Ważne że tanie! :E 

Tylko tak naprawdę jakoś super tanie to one nie są... Moze patrząc na wyposażenie, ale ja 3/4 z tego i tak bym nie korzystał. Napęd jest słaby i nierówny, ta cena nie oddaje jakości moim zdaniem. 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 7.11.2025 o 12:16, GordonLameman napisał(a):

ten chleb jest tak dobry, 

Bardzo dobre chleby - jeszcze trzy dni po zakupie zachowują właściwości.

A skoro lubię "naturalne" chleby, postanowiłem sam się pobawić w pieczenie i uznałem, że zakupię jakiś sprzęt do pieczenia.

Na początek chciałem postawić na wysoko ocenianego Tefala/Moulinexa (Tefal obecnie w promocji, jego odpowiednik z Moulinexa w kolorze białym na Amazonie kilkadziesiąt zł więcej), ale po "doktoryzacji" wyszło, że najlepsze (z tych w normalnych pieniądzach) są Panasonici. Sporo czasu na to, czy iść w 2550 czy prostszego 2510 postawiłem na tańsze rozwiązanie.

Kupiłem na Amazonie, ale cena wszędzie taka sama (519zł) - nawet na Panasonicu, gdzie wyświetla się opcja rat 10x0% .

Zobaczymy czy domowy świeży chlebek rano jest w stanie powalczyć z tym z piekarni.

• Upvote 2