Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Dimazz napisał(a):

ile paliwo może jeszcze pójść w górę bo znowu rafinerie zniszczyli.

9 zł za rope jest chyba realne?

Bardzo realne. Trochę nam pomaga słaby dolar ale nadal będzie bolało. W piątek wieczorem zapakowałem 5k zł po 92$ za baryłkę, liczę na 100$ o 1 w poniedziałek i szybka sprzedaż. Wtedy będę już zabezpieczony na dwa miesiące do przodu, niezależnie od ceny. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano (edytowane)

Cały luty z żoną przejeździliśmy na energii z paneli PV.
Marzec zapowiada się podobnie ;) 

IMG_6661.png

PS w planach pojawił się zakup Durango RT z HEMi więc cena paliwa może zaboleć :E

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ile masz paneli? Jaki region Polski?

Jedyna opcja, to taka, że masz co najmniej 2,5x tyle paneli co ja + nie zużywasz np na pompę ciepła. W takim układzie ok. U mnie cała produkcja poszła w ogrzewanie domu + zużycie bieżące. Raptem 21,5kWh poszło na zmarnowanie w sieć.

Edit. Dopiero zauważyłem, że dałeś dane za rok. No to u mnie w tym roku jest 463 produkcji z czego 92 do sieci oddane (które potencjalnie miałbym na elektryka gdybym go miał).

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano
W dniu 5.03.2026 o 23:16, Louzen napisał(a):

Jakie firmy robią dobre i przystępne cenowo elementy zawieszenia do cytryn? Monroe? MeyleHD?

Pacjent to C4 picasso mk2 2016, a muszę wymienić drążki stabilizatora. Po raz kolejny za mojej kadencji, a to niecałe 40 kkm minęło.

Podbiję pytanie o polecaną firmę elementów zawieszenia do Citroena?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, larry.bigl napisał(a):

Ile masz paneli? Jaki region Polski?

Jedyna opcja, to taka, że masz co najmniej 2,5x tyle paneli co ja + nie zużywasz np na pompę ciepła. W takim układzie ok. U mnie cała produkcja poszła w ogrzewanie domu + zużycie bieżące. Raptem 21,5kWh poszło na zmarnowanie w sieć.

Edit. Dopiero zauważyłem, że dałeś dane za rok. No to u mnie w tym roku jest 463 produkcji z czego 92 do sieci oddane (które potencjalnie miałbym na elektryka gdybym go miał).

Mam instalacje o mocy 10.77kwp. Centralna Polska. Dom również ogrzewany pompą ale auta są ładowane wtedy gdy jest spora nadprodukcja względem zapotrzebowania domu.  W lutym było już sporo słonecznych dni i to wystarczyło na cały miesiąc „jazdy ze słońca”. 

Wszystkie peaki produkcji poniżej to ładowanie auta czy to jednego czy drugiego bo zawsze, któreś jest podpięte.

IMG_6671.png

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jakim cudem wyszło Ci tyle słońca w lutym z raptem 30% większej mocy paneli. Może dlatego że ja nie wchodziłem na dach je odśnieżyć bo za dużo zachodu i za mało miejsca żeby zrobić to bezpiecznie. Z drugiej strony nie były mocno zaśnieżone.

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano
11 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Nie wiem jakim cudem wyszło Ci tyle słońca w lutym z raptem 30% większej mocy paneli. 

Luty 2025 był nawet lepszy o te 40kWh ;)

IMG_6672.thumb.png.7af58b68bbdf67ef698702919421302a.png

11 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Może dlatego że ja nie wchodziłem na dach je odśnieżyć bo za dużo zachodu i za mało miejsca żeby zrobić to bezpiecznie. Z drugiej strony nie były mocno zaśnieżone.

Ja instalacje mam na gruncie. W tą zimę tylko 2x je odśnieżyłem co zajęło mi 5min.  W sumie to od ponad 4 lat pierwszy raz je odśnieżałem :E 

Opublikowano
W dniu 7.03.2026 o 14:17, Katystopej napisał(a):

zaro się zacznie - "Toś przepod"

Kuga? Dacia? Hąda? BMW?

W dniu 7.03.2026 o 16:05, wallec napisał(a):

Czemu z tego się leje?

Jest nowy, jak patrzę jak auto chodzi na luzie to nic się nie wylewa. Zachlapanie podczas wymiany?

Popsikaj break cleanerem i zobacz czy dalej będzie się pojawiało paliwo.

21 godzin temu, Dimazz napisał(a):

ile paliwo może jeszcze pójść w górę bo znowu rafinerie zniszczyli.

9 zł za rope jest chyba realne?

Myślę, że nawet więcej aż do całkowitej reglamentacji.

Opublikowano

IMG20260309125436.thumb.jpg.5e3e02c64371bf6e25cf11f949f268a3.jpg

Mam taki problem. Zbudowałem sobie stolik z silnika po kosztach. Silnik 1.8 VW plus szyba hartowana z Jelcza. Problem mam taki, że chciałbym połączyć jakoś szybę z tłokami ale w taki sposób by estetycznie to wyglądało. Wcześniej miałem takie gumeczki amortyzujące do drzwiczek szafy z pepko. Dawało rade w miarę ale nadal trzeba było uwazać by nie zapchnac szyby. 

Macie jakieś pomysły jak ustabilizować ale trochę estetyczniej niż po majstrowemu ;D

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

@Katystopej
no pisz jakie to auto!

Już szukałem po otomoto aut w budżecie z końcówką xx950 zł, ale nie znalazło przy tych kryteriach nic pasującego :E 

Heh jak wrzuciłem wszystkie diesle z przebiegiem 175-177 z Wrocka i tez nic. :E

• Haha 4
Opublikowano
24 minuty temu, trepek napisał(a):

@Totek

Ładny czerwony Prolimatech Megahalems w tle, unikat.

A wracając do tego stolika to przeźroczysty klej: https://ataszek.pl/872-klej-do-szkla-i-metalu-gesty-atk-uv22.html?srsltid=AfmBOopP5WyCEtFsEgkOGlre7ONJ3OWiM7qF8FpTz7pw7A27MZnU6480

Albo jakieś przyssawki. Zawsze możesz w tłokach nawiercić otwory i zakotwić przyssawki.

Poluje jeszcze na niebieskiego w idealnym stanie i będę miał całą rodzinkę Megahalemsów :D

Taki klej to już coś, może zdałby egzamin.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

@Katystopej
no pisz jakie to auto!

Już szukałem po otomoto aut w budżecie z końcówką xx950 zł, ale nie znalazło przy tych kryteriach nic pasującego :E 

Chwilę temu fakture dostałem, ksef ją długo akceptował, lżejszy o 38k.

Pamiętacie jak wiele razy pisałem, że nie kupię Opla a tym bardziej Astry K?

No to kupiłem Astrę K 1.6cdti 136KM z końcówki 19r. w MMcars we Wrocku  xD 

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Katystopej napisał(a):

Chwilę temu fakture dostałem, ksef ją długo akceptował, lżejszy o 38k.

Pamiętacie jak wiele razy pisałem, że nie kupię Opla a tym bardziej Astry K?

No to kupiłem Astrę K 1.6cdti 136KM z końcówki 19r. xD 

KURŁA!

Właśnie ją znalazłem!

https://mmcars.pl/oferta/opel-astra-2019-39892

Chwilę przed tym jak napisałeś :E 

Gratki!

Dynamic fajne wyposażenie, też takie miałem, tylko ja miałem 17' rok. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1