Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, MJRegul napisał(a):

I teraz ja nie wiem o co chodzi, czy na 13C na dworze (czyli chłodno dość to kilka KM więcej zawsze) i wcześniej rozgrzanych oponach można aż tak odbiec w dół od deklarowanych wartości?

Producenci używają generatora liczb losowych przy 0-100. Często to są totalne bzdury i w testach wychodzą spore różnice. Deklarują 9, robi 8.3 i się ludzie cieszą że lepiej niż fabryka podała :E 

I swoją drogą dopóki to nie jest jakieś DRAGY czy coś, to możesz pomiar mieć tylko jako ciekawostkę. Wystarczy nachylenie jezdni i już nie ma to sensu. 

Opublikowano
5 godzin temu, galakty napisał(a):

Producenci używają generatora liczb losowych przy 0-100. Często to są totalne bzdury i w testach wychodzą spore różnice. Deklarują 9, robi 8.3 i się ludzie cieszą że lepiej niż fabryka podała :E 

I swoją drogą dopóki to nie jest jakieś DRAGY czy coś, to możesz pomiar mieć tylko jako ciekawostkę. Wystarczy nachylenie jezdni i już nie ma to sensu. 

a mierzenie przez OBD po kablu? 

Opublikowano (edytowane)

Standardowe 3 szybowe drzwi, koszt między 500 a 1000, mam znajomego szklarza. Dobrze, że przypomniał mi, że istnieje coś takiego jak ubezpieczenie, które mam :E 

59 minut temu, dannykay napisał(a):

To nie wkręt był za długi, tylko profil okienny za wąski.

Czy za wąski, nie wiem, przykręcałem tak, żeby chwytać od strony szyby więc kręciłem tak, żeby wewnętrzna ramka i podstawa uchwytu się licowała. W jednych drzwiach normalnie bez problemu przykręciłem, w drugich na samym końcu jak dociągałem pierwszego wkręta to zgrzyt i brzdęk, pękło. Jakby był ciut krótszy, pewnie jak napisałem te pół milimetra to by nic się nie stało. A wkręt ile od krawędzi ramki - nie więcej jak centymetr. Ale długości nie sprawdziłem bo tak to bym sam koniec wkręta kombinerkami uwalił. Jakbym ręcznie robił, a nie wkrętarką to też pewnie nic by się nie stało... No trudno. Tylko jak teraz Żonie powiedzieć bo ostatnio mówiła - a jak coś uszkodzisz? :E 

Edytowane przez lesiu155
  • Haha 1
Opublikowano
53 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Tylko jak teraz Żonie powiedzieć bo ostatnio mówiła - a jak coś uszkodzisz? :E 

Powiedz jej prawdę: dali za długie wkręty w zestawie i wkręt przy wkręcaniu uszkodził szybę.

Opublikowano (edytowane)

A powiedziała już "a nie mówiłam?!" ? :E 

Służbowe auto było dzisiaj na serwisie olejowym i zmienili od razu opony. Godzina 14:00, śliczna pogoda, ciepełko i telefon "Auto gotowe". Podjeżdżam krótko po 15:00, wysiadam z auta, nagle ciemne chmury, wiatr, deszcz z pojedyńczymi płatkami śniegu ... :E

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, lesiu155 napisał(a):

Kur*a, montowałem uchwyt do drzwi balkonowych i wkręt pół milimetra za długi, szyba poszła...

Nam nie musisz tłumaczyć ale jak o tym żonie powiedzieć. :E

Edytowane przez KiloKush
  • Haha 3
Opublikowano
22 godziny temu, MJRegul napisał(a):

Jako ciekawostka względem deklarowanych przez producenta 8,6s do 100km/h dziś pobawiłem się trochę kilkoma programikami na androida co robią 0-100 wg GPSu a nawet jednym po OBD. 

I teraz ja nie wiem o co chodzi, czy na 13C na dworze (czyli chłodno dość to kilka KM więcej zawsze) i wcześniej rozgrzanych oponach można aż tak odbiec w dół od deklarowanych wartości?
W jedną stronę "pasa testowego" od 7,7s do 7,85s i w drugą od 7,95s do 8,1s, zrobiłem 5 czy 6 przejazdów wcześniej chłodząc dolot oczywiście.

Screenshot_20260324-190906.jpg

Żadna apka na androida nie zmierzy Ci tego dokładnie. GPS w telefonie jest odświeżany zwykle 1 raz na sekundę, to normalne że uzyskujesz dobre czasy w ten sposób. Nie twierdzę, że Twoje auto nie może osiągnąć lepszych czasów, tylko że mierzenie w ten sposób nie działa poprawnie.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, marko napisał(a):

Jeszcze nie :E nie wiem w ogóle jakim cudem nie widziała tego, kilka razy patrzyła przez to okno :D a jak tak się patrzy w kierunku placu zabaw to widać jak cholera... Albo widziała ale nic nie powiedziała... Jeszcze :D

Opublikowano
4 godziny temu, marko napisał(a):

Służbowe auto było dzisiaj na serwisie olejowym i zmienili od razu opony. Godzina 14:00, śliczna pogoda, ciepełko i telefon "Auto gotowe". Podjeżdżam krótko po 15:00, wysiadam z auta, nagle ciemne chmury, wiatr, deszcz z pojedyńczymi płatkami śniegu ... :E

Ja wczoraj letnie dałem do wyważenia i sprawdzenia i wrzuciłem na auto. A ma przyjść lekki mróz. Trudno

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Żadna apka na androida nie zmierzy Ci tego dokładnie. GPS w telefonie jest odświeżany zwykle 1 raz na sekundę, to normalne że uzyskujesz dobre czasy w ten sposób. Nie twierdzę, że Twoje auto nie może osiągnąć lepszych czasów, tylko że mierzenie w ten sposób nie działa poprawnie

Dlatego najlepiej sprawdzić przy jakich obrotach na budziku mamy 100 wg GPS. Potem kamerka na zegary i dzida. Resztę wyliczycie po klatkach w pierwszym lepszym edytorze. 

Dla mnie fajniejsze są pomiary 100-150 bo pokazują z jakiej gliny ulepione jest auto. 

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Kyle napisał(a):

... czyli błąd pomiaru do +- niemal 1s ;) 

To już lepiej z OBD wziąć i czujników auta, ale to wciąż nie będzie rzeczywista prędkość :E 

W sumie niektóre auta też odświeżają prędkość baaaardzo rzadko... 

Opublikowano
16 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

Standardowe 3 szybowe drzwi, koszt między 500 a 1000, mam znajomego szklarza.

A taki szklarz też daje, jak są, ciepłe ramki i napełnia przestrzeń międzyszybową innym gazem niż powietrze? Z ciekawości pytam jak to wygląda.

Opublikowano
Teraz, trepek napisał(a):

A taki szklarz też daje, jak są, ciepłe ramki i napełnia przestrzeń międzyszybową innym gazem niż powietrze? Z ciekawości pytam jak to wygląda.

Szczerze mówiąc to nie pytałem. Ale skoro ma w ofercie wymianę to zgaduję, że raczej ma sprzęt albo jakiegoś podwykonawcę.

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, galakty napisał(a):

To już lepiej z OBD wziąć i czujników auta, ale to wciąż nie będzie rzeczywista prędkość :E 

W sumie niektóre auta też odświeżają prędkość baaaardzo rzadko... 

To co widzisz na zegarach, a to co lata po szynie can to dwa różne światy ;)

Swego czasu w lagunie znalazłem ramkę przechowują prędkość auta z ABSu oraz uwaga, 8 bitowy licznik przechowujący ilość przejść zębów koronki ABSu pod czujnikiem. Licznik się resetował co przepełnione. Była ona słana naprawdę często. 

Opublikowano (edytowane)

Szczecin przegłosowal SCT - diesle od Euro4, benzyny poniżej ćwierć wieku... osoby niespełniające wymagań max 30 dni w roku.

https://infoludek.pl/szczecin/jest-decyzja-o-wprowadzeniu-w-szczecinie-strefy-czystego-transportu-sct/

No i najważniejsze - zasięg SCT:

image.png.5d4ef3ed76b8cdb8f5a666129c01768d.png

Takie SCT to może powinno być w każdym mieście :E 

Edytowane przez huudyy