KiloKush 925 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca 32 minuty temu, jarux napisał(a): 10 tatusiów znalazło jednocześnie czas i udało im się wyrwać z domu? Niemożliwe Może jeszcze piwo pili i mecz oglądali? Były w tej bajce smoki? 4
GordonLameman 10 200 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca Panowie, kolega - pod koniec roku zostanie tatą - szuka nowego auta. Ma Nissana Qashqaia (ten nowy przed liftem). Do wyboru teraz ma QQ po lifcie Tekna, Kia Sportage 1.6 tgdi albo Kugę ( ). Ze sportage są jakieś problemy, nie?
KiloKush 925 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca 27 minut temu, GordonLameman napisał(a): Panowie, kolega - pod koniec roku zostanie tatą - szuka nowego auta. Ma Nissana Qashqaia (ten nowy przed liftem). Do wyboru teraz ma QQ po lifcie Tekna, Kia Sportage 1.6 tgdi albo Kugę ( ). Ze sportage są jakieś problemy, nie? To nie wiele się u niego zmieniło jak już przed dzieckiem jeździł QQ A tak na poważnie to jestem na grupie Xceed bo myśleliśmy dla żony i sporo postów jest o nagarze, padających automatach. Na pewno dobrze trzeba tam zbadać temat jaki silnik i jakie skrzynie skreślić no chyba, że on nie zamierza zrobić tym autem 120-150 tys. Do tego reflektory też potrafią zbierać wodę niczym te w Omoda. 1
GordonLameman 10 200 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca Najem na 4 lata, ale jasna sprawa - wolałby bez przygód. On też robi tylko 15 kkm rocznie. Silnik to ten 150 KM w kijance. W QQ 158KM. Silnik zna i podobno się z nim polubił
larry.bigl 698 Opublikowano 1 Czerwca Opublikowano 1 Czerwca Godzinę temu, jarux napisał(a): 10 tatusiów znalazło jednocześnie czas i udało im się wyrwać z domu? Niemożliwe Mamy taki motyw że pieszo plażami chcemy Polski Bałtyk przejsc. Większość planowe jest dużo na przód ale da się. Następny etap we wrześniu 😎
galakty 5 169 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 13 godzin temu, GordonLameman napisał(a): Ze sportage są jakieś problemy, nie? Jakie? Rozdmuchany problem z GPF (ot się ikonka zapala i trzeba trochę wypalić poza miastem) i katalizatorem (który występował w GDI, nie T-GDI)? DCT jest mało żywotne, ale tak samo DQ200 w VW. A nic grubszego nie słyszałem żeby się działo?
trepek 1 947 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 13 godzin temu, GordonLameman napisał(a): Ze sportage są jakieś problemy, nie? Jakie są problemy? Tutaj jest podsumowanie jak sprawdza się Sportage: W filmie też jest wypowiedź Romiego, które katalizatory się sypią (dam spoiler, dotyczy to tylko wolnossaków). Motokomentator sprawdził też jak to jest z tym zapychaniem GPFa w jednostkach T-GDI i wg niego (uwaga spoiler) i jego pomiarów wychodzi, że GPF może się zapchać podczas dynamicznej jazdy na krótkich odcinkach, gdzie silnik produkuje dużo zanieczyszczeń w krótkim czasie i nie jest w stanie tego dopalić. Inaczej mówiąc - jak ktoś jeździ jak pojebus zero-jedynkowo na odcinkach 5-10km to zapcha GPF. Edytowane 2 Czerwca przez trepek 1
huudyy 3 445 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 12 godzin temu, KiloKush napisał(a): A tak na poważnie to jestem na grupie Xceed bo myśleliśmy dla żony i sporo postów jest o nagarze, padających automatach. Na pewno dobrze trzeba tam zbadać temat jaki silnik i jakie skrzynie skreślić no chyba, że on nie zamierza zrobić tym autem 120-150 tys. Do tego reflektory też potrafią zbierać wodę niczym te w Omoda. Z nagarem idzie walczyć, tyle, że to nie jest tania zabawa. Ojciec stwierdził, że zaryzykuje i kupił Xceeda wczoraj, 2024 z 1.5 manualem, jak coś będzie się działo to będę informował PS jakby ktoś chciał tanią Alfę 147, 2009 twin smark to priv XDD 1
galakty 5 169 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca Przecież nagar występuje w KAŻDYM wtrysku bezpośrednim, po 100-150k dać na orzeszkowanie i tyle. Albo jeździć MPI/hybrydą i nie szukać dziury w całym. 3
trepek 1 947 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 12 godzin temu, KiloKush napisał(a): sporo postów jest o nagarze Problem każdego silnika z wtryskiem bezpośrednim. Dziwne, że posiadacze diesli o to nie płaczą 12 godzin temu, KiloKush napisał(a): padających automatach DCT to złoooo... Klasyczny hydrokinektyk niedozajechania. Edytowane 2 Czerwca przez trepek 1
dannykay 1 099 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 1.5 tsi też miewa ten problem, ale coobcio ogarnie remont za 40k i gitówa 3
GordonLameman 10 200 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca No z Kia jest inny problem jeszcze - jest w wersji L z jednym pakietem technologicznym. A QQ jest w Teknie, czyli kamery 360, head up, panormaicnzy dach etc.
huudyy 3 445 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 3 minuty temu, GordonLameman napisał(a): No z Kia jest inny problem jeszcze - jest w wersji L z jednym pakietem technologicznym. A QQ jest w Teknie, czyli kamery 360, head up, panormaicnzy dach etc. Ja bym bardziej myślał pod kątem wstawiania fotelików, ilości miejsca z tyłu czy bagażnika - bajery to tylko bajery, są pewne rzeczy których się nie przeskoczy. Ode mnie głos na QQ (chociaż nie wiem czemu Kuga z miejsca nie była wzięta jako najlepsze auto świata) Edytowane 2 Czerwca przez huudyy 1
trepek 1 947 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca Odemnie głos na SantaFE A jaki silnik w tym QQ? E-pała? Do wożenia dzieci po mieście to brałbym e-pałę jak coś.
GordonLameman 10 200 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 4 minuty temu, trepek napisał(a): Odemnie głos na SantaFE A jaki silnik w tym QQ? E-pała? Do wożenia dzieci po mieście to brałbym e-pałę jak coś. Niestety nie - 1.3 158KM: https://www.ayvens.com/pl-pl/oferta-dla-firm/oferta/208463/nissan-qashqai/ vs: https://www.ayvens.com/pl-pl/oferta-dla-firm/oferta/208097/kia-sportage/ vs: https://www.ayvens.com/pl-pl/oferta-dla-firm/oferta/208111/ford-kuga/
galakty 5 169 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 1.6 T-GDI 150KM nie jest jakiś szałowy do takiej budy... W swoim Ceed mam 1.4 140 KM który fabrycznie miał 154KM i zrobiłem 184KM i wtedy to jedzie, a w takiej budzie i masie no nie wiem Do tego DCT lubią się np. latem zagotować w mieście w korku. Za to w trasie zdecydowanie lepiej od hybrydy. Więc ja bym brał pod uwagę przeznaczenie auta. Miasto, korki i sporadyczne wyjazdy - Kuga. Mało miasta za to dużo trasy - Sportage. Zanim się zepsują to będzie pewnie miał nowe auto skoro wynajem podajesz. Ale nie oceniam innych walorów, jak miejsce w środku, software itp.
bleidd 1 320 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca Nówka w najmie, 4 lata, to chyba większość nowych aut przejedzie bezawaryjnie. Więc tutaj bym się jakoś bardzo na mechanice nie skupiał. W nowych autach w większości to elektronika, asystenci, radary, kamery sprawiają problemy, trzeba by poczytać grupki i zobaczyć jak się to sprawuje. Kuga jest nieźle wyciszona, jeśli w grę wchodzą częste trasy to wolałbym niż Sportage.
GordonLameman 10 200 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca On raczej po mieście jeździ i bez dalekich wypadów, z tego co wiem to najdalsza trasa będzie po odbiór auta do Wawy (300km)
Dirian 940 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 10 minut temu, galakty napisał(a): W swoim Ceed mam 1.4 140 KM który fabrycznie miał 154KM i zrobiłem 184KM i wtedy to jedzie, a w takiej budzie i masie no nie wiem Jaki koszt takiej modyfikacji i jak to wpływa na spalanie?
trepek 1 947 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca Ja bym chyba tez się kierował w stronę Kugi. Hybryda, w mieście niskie spalanie, płynna jazda. Do tego ma door protector więc się drzwi nie poobija. 3
galakty 5 169 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 5 minut temu, bleidd napisał(a): Kuga jest nieźle wyciszona, jeśli w grę wchodzą częste trasy to wolałbym niż Sportage. Ale Kuga będzie się wkręcać na obroty, a Sportage dzięki turbo nie musi. U siebie to ja praktycznie 2500-3000 nie przekraczam bo nie ma powodu, tylko do ostrego wyprzedzania trzeba. 3 minuty temu, GordonLameman napisał(a): On raczej po mieście jeździ i bez dalekich wypadów, z tego co wiem to najdalsza trasa będzie po odbiór auta do Wawy (300km) To zdecydowanie Kuga, do miasta sam bym brał hybrydę, a mocy ma wystarczająco, to nie 1.8 z Toyoty. 3 minuty temu, Dirian napisał(a): Jaki koszt takiej modyfikacji i jak to wpływa na spalanie? 1500 zł dałem. Jak wpływa? Zależy jak jeździsz. 1
lesiu155 430 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 54 minuty temu, bleidd napisał(a): Nówka w najmie, 4 lata, to chyba większość nowych aut przejedzie bezawaryjnie. Powiedział każdy nabywca chińczyka 4
IceMan 194 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 14 godzin temu, GordonLameman napisał(a): Panowie, kolega - pod koniec roku zostanie tatą - szuka nowego auta. Ma Nissana Qashqaia (ten nowy przed liftem). Do wyboru teraz ma QQ po lifcie Tekna, Kia Sportage 1.6 tgdi albo Kugę ( ). Ze sportage są jakieś problemy, nie? zdecydowanie Nissan mam bezpośrednie porównanie tych aut Nissan przy Sportage w środku wygląda jak premium Z zewnątrz też ładniejszy. Jeśli chodzi o technikalia to DCT w Kia ssie ... Godzinę temu, bleidd napisał(a): Nówka w najmie, 4 lata, to chyba większość nowych aut przejedzie bezawaryjnie. ojjj mało masz do czynienia z nowoczesną motoryzacją 1
Cappucino 487 Opublikowano 2 Czerwca Opublikowano 2 Czerwca 1 godzinę temu, trepek napisał(a): Ja bym chyba tez się kierował w stronę Kugi. Hybryda, w mieście niskie spalanie, płynna jazda. Do tego ma door protector więc się drzwi nie poobija. Ty nie poobijasz, ale Tobie obije madka na parkingu.
Rekomendowane odpowiedzi