Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Odpoczywajcie :)

Pamięta ktoś jak mówiłem na pclab, że pierwszy raz Idę spróbować oddać krew ? :E

Dziś przekroczyłem 12 litrów, a przez niską hemoglobinę 1-2 donacje w roku mi zawsze wypadają ;p

Edytowane przez Gang
  • Like 4
Opublikowano
3 godziny temu, LYCONE napisał(a):

My w tym roku po dobrych 10 latach marzenia o Tajlandii w końcu stwierdziliśmy, że trzeba je spełnić :D Mała jest już na tyle duża (5 lat niedługo), że czerpała pełnymi garściami, łącznie ze snorkelingiem z małymi rekinami i dużym żółwiami :E

Mieliśmy trochę obaw przed czy nie jest za mała na tak daleką podróż, ale totalnie niepotrzebnie. Do tego tak nam się spodobało, że wracamy jeszcze raz w tym roku. 

My pierwszą podróż samolotem z młodymi mieliśmy na te Rodos, 3 latka i roczniak i... Nie było tragedii ale momentami było ciężko żeby siedziały na dupie gdy trzeba było. Tak to luz.

Świetna wiadomość przy okazji wyjazdu, żonka znalazła nową, świetną robotę :) zadzwonili z feedback dziś:) 

• Upvote 7
Opublikowano
17 godzin temu, trepek napisał(a):

Oj tam biedujecie za granicą. Ja wziąłem kredyt i stać mnie aby pojechać na 4 dni nad polskie morze :E 

Nieźle! Ja po kredycie to tylko Włochy albo Turcja, polskie morze poza zasięgiem... :E 

• Haha 1
Opublikowano
49 minut temu, dannykay napisał(a):

Co polecicie na typowy wypoczynek w terminie październik/listopad z dzieckiem 2,5 roku? Nigdy nie byłem na żadnym olkluzif :D 

listopad-grudzień Egipt i obowiązkowo basen z podgrzewaną wodą, bardzo przyjemnie wtedy jest, 25-30°.

Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie organizuję sobie Czarnogórę na przełom sierpnia i września.

Budżetowo w tym roku, bo zaczynam zbierać się do papierologii - pozwolenie na budowę :) 

Niemniej, wygląda to zaskakująco dobrze - Wizzair z 2x20kg, samochód na 9 dni (na cały wyjazd, żeby nie bawić się w transfery lotniskowe, czy taxi), hotel blisko plaży z śniadaniami zamknie się w okolicy 4,5k za 2 osoby.

Alle, czy hotele z basenami odrzucamy z zasady - jak gdzieś wyjeżdżamy, to spędzamy 50/50 czasu na plaży i całodziennych wyjazdach na zwiedzanie.

Edytowane przez baQus
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, dannykay napisał(a):

Co polecicie na typowy wypoczynek w terminie październik/listopad z dzieckiem 2,5 roku? Nigdy nie byłem na żadnym olkluzif :D 

Turcja, ale tylko hotele z podgrzewanymi basenami Delphin np. Egipt trochę mniej bezpiecznie (zemsty faraona i inne dziwne jelitowe rzeczy) :E

Edytowane przez LYCONE
Opublikowano

Szukam obecnie auta dla mamy do 20 tys. zł. Prosta benzyna, najlepiej segment B. To co widzę w ogłoszeniach i oglądam na żywo to masakra. Grube, nieprofesjonalne naprawy blacharskie, wyłazi rdza, z silnika się leje, opony nadające się tylko na śmietnik. A ceny kosmos. 15-20 tys. zł za Fiestę czy Clio z ~2010 roku z podstawowym wyposażeniem. A na jakiekolwiek zastrzeżenia "czego Pan oczekuje? To auto ma już 15 lat."... 

Opublikowano
3 godziny temu, LYCONE napisał(a):

Turcja, ale tylko hotele z podgrzewanymi basenami Delphin np. Egipt trochę mniej bezpiecznie (zemsty faraona i inne dziwne jelitowe rzeczy) :E

Wystarczy nie doić wody z kranu jak wielbłąd i nie pić nic z lodem. Tylko tyle i aż tyle :P

27 minut temu, kapcer napisał(a):

Szukam obecnie auta dla mamy do 20 tys. zł. Prosta benzyna, najlepiej segment B. To co widzę w ogłoszeniach i oglądam na żywo to masakra. Grube, nieprofesjonalne naprawy blacharskie, wyłazi rdza, z silnika się leje, opony nadające się tylko na śmietnik. A ceny kosmos. 15-20 tys. zł za Fiestę czy Clio z ~2010 roku z podstawowym wyposażeniem. A na jakiekolwiek zastrzeżenia "czego Pan oczekuje? To auto ma już 15 lat."... 

Opie, ja już się chyba wyleczyłem z Outlandera 3gen, za 2015r 2.2 chcą 60 koła, abstrakcja za 10 letnie, wysłużone auto.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, kapcer napisał(a):

Mój ojciec rok temu Punto Evo z 2011 sprzedał za 16k, zero rdzy, żadnych stłuczek ani obcierek. 1.4 77 KM mułowaty ale ultra tani w naprawach.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, KiloKush napisał(a):

https://www.facebook.com/share/v/16wggdCY5E/

jak czytam komentarze pod takimi filmami to stwierdzam, że nasze społeczeństwo jest wyjątkowo głupie

Ja jebe, to ja miałem prawie identyczną sytuację tylko ja musiałem na pas zieleni przez debila spier.... to cud, że akurat tam był, bo parę kilometrów dalej już musiałbym walić w gościa albo bandy. Filmik z kamery mam na płytce nagrany ale jak na policję to zaniosłem to usłyszałem, że muszę z tym do centrum wawy jechać bo tam jest wydział drogowy. I już odpuściłem, minęły prawie dwa lata od tego wydarzenia, pewnie przedawnione.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
1 minutę temu, lesiu155 napisał(a):

Ja jebe, to ja miałem prawie identyczną sytuację tylko ja musiałem na pas zieleni przez debila spier.... to cud, że akurat tam był. Filmik z kamery mam na płytce nagrany ale jak na policję to zaniosłem to usłyszałem, że muszę z tym do centrum wawy jechać bo tam jest wydział drogowy. I już odpuściłem, minęły prawie dwa lata od tego wydarzenia, pewnie przedawnione.

To jest masakra w w tym kraju. Jedziesz 140 kmh, wyprzedzasz tira jadącego 90 kmh. Janusz oburzony bo musi użyć hamulca, ale ma czas żeby bawić się w szeryfa. Policja nie ma czasu, sądy mają to w dupie. A ludzie przez takich zjebów giną. 

• Upvote 1
Opublikowano
29 minut temu, bleidd napisał(a):

Mój ojciec rok temu Punto Evo z 2011 sprzedał za 16k, zero rdzy, żadnych stłuczek ani obcierek. 1.4 77 KM mułowaty ale ultra tani w naprawach.

Z bólem cebulowego serca, ale bym tyle zapłacił gdyby trafił się podobny egzemplarz w okolicy, bo auto potrzebne "na wczoraj". Niestety to co oglądam w okolicy w dużej mierze zardzewiałe albo za chwilę zardzewieje. A bynajmniej nie sortuję "od najtańszych".

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, KiloKush napisał(a):

To jest masakra w w tym kraju. Jedziesz 140 kmh, wyprzedzasz tira jadącego 90 kmh. 

Problem w tym, że ten kierowca nie jechał 140km/h a ~120km/h z włączonym tempomatem co widać na nagraniu z kamery. 
Często jest tak że kierowca na autostradzie jedzie na tempomacie 110-120km/h i wyprzedza z taką prędkością sznur tirów blokując lewy pas. Mógł by jechać 140 ale jedzie 120 bo eco driving i mniejsze spalanie :E

Sam jak jadę na tempomacie 140km/h i widzę jak ktoś się do mnie zbliża to albo zjeżdżam albo zwyczajnie przyspieszam aby szybciej się schować 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

@marko 

Ja napisałem jak ja to robię i tyczy to się sytuacji nie tylko gdy jadę z maksymalną prędkością ale również wtedy gdy jadę wolniej np 120, 130km/h na dozwolonych 140km/h. Widząc że ktoś jedzie szybciej przyspieszam i wykonuje manewr wyprzedzania szybciej tak by nie blokować lewego pasa. 

Po zjechaniu włączam tempomat ponownie. 

30 minut temu, Katystopej napisał(a):

Ale 140 to maksymalna dopuszczalna prędkość na autostradzie, nie NAKAZ jazdy z prędkością 140. Może sobie wyprzedzać jadąc 120 i nic nikomu do tego. 

Zgadza się. Może jechać tylko zwyczajnie blokuje tych którzy chcą jechać 140km/h. 
Na drodze można zastosować kulturę jazdy i zwyczajnie przepuścić tych, którzy chcą jechać szybciej. Ja tak robię. 

Ostanio wjeżdżając w Grodzisku Mazowieki na A2 w stronę Warszawy na lewym pasie wyjechał mi Pan w VW Tiguan  z Krakowa i jechał 107km/h. Miał możliwość kilka razy zjechać na prawy pas bo odstęp po między autami na prawym pasie był duży to jechał cały czas lewym. Kulturalnie jechałem za nim i w miejscu gdzie mógł zjechać na prawy pas bo było sporo miejsca ja go wyprzedziłem i dalej jechałem już lewym pasem 140km/h. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
10 minut temu, DjXbeat napisał(a):

@marko 

Zgadza się. Może jechać tylko zwyczajnie blokuje tych którzy chcą jechać 140km/h

I tu dochodzimy do sedna Polakowatości na drogach. We Włoszech ludzie często się wbijają na rondo, pas przed inne auto a inni ich wpuszczają i nie powoduje to u niech oburzenia niezgodności z przepisami, trąbienia czy road rageu bo ktoś raczył się jaśniepanowi wytoczyć gdy on jechał. Zwyczajnie ludzie uważają na innych i nie zachowują się egoistycznie jakby byli jedynym autem na drodze. Tymczasem Polak w BMW/Mercu to metafizyka, on jedzie rozumiesz ON jedzie jak mu śmiesz wjechać na jego pas!?