Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@LYCONE

Dobra, poszperałem. Wychodzi że i ja mam rację i Ty masz rację. Faktycznie VZ5 była (od 2021, produkcja limitowana) ale później znikła i w 2026r znowu powróciła. Ja Cuprą interesuję się od końca 2024 a wtedy już VZ5 nie było.

Edytowane przez trepek
Opublikowano

Cupra zaczęła robić bardzo ładne auta - zarówno na zewnątrz jak i w środku.

Podoba mi się ich cała gama EV a Tavascan jest ohhh i ahhh ;) Aż zacząłem oglądać oferty używek na rynku DE i wygląda to obiecująco.

Szkoda że inni producenci (szczególnie koreańscy) nie potrafią stworzyć nic ładnego tylko jakieś kosmiczne dziwactwa. Ostatnie lata to mam wrażenie że producenci ścigają się kto zrobi coś bardziej dziwnego, aby tylko było głośno na rynku i ludzie o tym mówili.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, trepek napisał(a):

@LYCONE

Dobra, poszperałem. Wychodzi że i ja mam rację i Ty masz rację. Faktycznie VZ5 była (od 2021, produkcja limitowana) ale później znikła i w 2026r znowu powróciła. Ja Cuprą interesuję się od końca 2024 a wtedy już VZ5 nie było.

Napisałeś jakby to jakaś nowość była... W każdym razie interesowałem się tym autem i dużo recenzentów ma mieszane uczucia. Taki VZ lepiej się prowadzi, mniej pali, nie ma przepaści w osiągach. Cenowo duża dopłata. 

Wiadomo, że dźwięk, potencjał na tuning itd. to plusy, ale sam myślę teraz ponownie o VZ. 

Edytowane przez LYCONE
Opublikowano

R5 to tylko dźwięk, bo kompletnie nie ma sensu przy dzisiejszej technologii gdzie R4 robią duże moce. Niby wciąż mniej skomplikowania niż pakować V6, ale z perspektywy klienta nowej Cupry na gwarancji to wolałbym V6 niż R5 :E 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

R5 to tylko dźwięk, bo kompletnie nie ma sensu przy dzisiejszej technologii gdzie R4 robią duże moce. Niby wciąż mniej skomplikowania niż pakować V6, ale z perspektywy klienta nowej Cupry na gwarancji to wolałbym V6 niż R5 :E 

R5 zawsze ma sens. W USA jest taki silnik Atlas występujący w R4, R5 i R6. Ta sama konstrukcja. No i jak tam wladowali ten sam osprzęt i turbinę nie ograniczająca mocy to R5 i R4 robią proporcjonalnie mniej mocy od R6. W VAGu to raczej ta kwestia, że zarówno R4 jak i R5 dojdzie do limitu turbiny.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano

Dziś mi mijają 4 lata gdzie robię minimum 10 000 kroków. (Średnia ponad 13k) Ważę z dobre 20-25 kilo mniej. 

Kiedyś nie byłem w stanie przebiec 100 metrów. A wczoraj trening z 5x sprintem w okolicach 2:40 ( prawie się pożygałem ;d)

• Upvote 1
Opublikowano
23 godziny temu, galakty napisał(a):

Moc na papierze to nie wszystko. Jest jeszcze to jak jest generowana moc zanim turbo wstanie i tu R5 2.5L będzie się lepiej zachowywać od R4 2.0L

Opublikowano (edytowane)

@galakty Związek z wątkiem "motoryzacyjnym"?

W dniu 4.06.2026 o 05:46, Gang napisał(a):

Dziś mi mijają 4 lata gdzie robię minimum 10 000 kroków. (Średnia ponad 13k) Ważę z dobre 20-25 kilo mniej. 

Kiedyś nie byłem w stanie przebiec 100 metrów. A wczoraj trening z 5x sprintem w okolicach 2:40 ( prawie się pożygałem ;d)

Związek z wątkiem "motoryzacyjnym"?

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Haha 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nie wie. Objaśnisz?

Na luźnych męskich rozmowach o autach, motoryzacji, ale również remontach, rowerach, fotografii, piłce czy o grillu (u Gordona :E

Poczytaj ostatnie 10 stron, może złapiesz. 

Edytowane przez huudyy