Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Ktoś miał tutaj do czynienia z Oplem Insignia 2 generacji benzyna- jakieś przemyślenia?

Jeśli 1.6 turbo to smiało można brać, bezproblemowe silniki z fajnym spalaniem. W Astrze K mają 200KM, spalanie przy 90km/h w okolicach 5,5-6L.

16 minut temu, SuLac0 napisał(a):

dacia duster, po uderzeniu w tyl

image.thumb.png.462744580ecd9c6d317796ac1270af93.png

prawie polowa auta, to strefa zgniotu...

image.thumb.png.d03a4f27a3db323977d8305e774e13e2.png

https://epoznan.pl/news-news-176905-tragiczny_final_wypadku_na_s11_w_regionie_kurier_wjechal_w_auto_stojace_na_pasie_awaryjnym

Bus jadący 100-120km/h ładujący się w zaparkowaną osobówkę. Zdecydowana większość kompaktów będzie wyglądała jak ta Dacia w tym scenariuszu, więc nie siej fermentu, jak masz to w zwyczaju.

• Thanks 1
  • Upvote 5
Opublikowano

i niby jaka to magiczna sila trzyma ta osobowke, ze cala energia poszla w tyl i "zatrzymala" sie w polowie auta? 

wiec nie pisz bzdur, ze "większość kompaktów" sie tak zachowuje, bo w to moga uwierzyc tylko twoi "upovotwcy i lajkacze"

Opublikowano
12 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

i niby jaka to magiczna sila trzyma ta osobowke

Zasada zachowania pędu połączona z energią kinetyczną, którą trzeba rozproszyć.

Skrajne przypadki - co się dzieje z samochodem jak wpadnie na niego rowerzysta z prędkością 50 km/h na godzinę a co się dzieje jak uderzy w taki samochód pociąg z tą samą prędkością.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Katystopej napisał(a):

W Astrze K mają 200KM, spalanie przy 90km/h w okolicach 5,5-6L.

W sumie to dość dużo :E Ale to raczej jeszcze "stare" silniki, bardziej żywotne lecz więcej paliły. 

Pany, poleci ktoś z Poznania/Wielkopolskie majsra/firmę od klimatyzacji? Chciałbym na razie konsultację żeby ocenili miejsce pod moje potrzeby. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, galakty napisał(a):

W sumie to dość dużo :E Ale to raczej jeszcze "stare" silniki, bardziej żywotne lecz więcej paliły. 

W tym wypadku spalanie nie ma znaczenia. Gdyby żarło z 15 to byłby problem ;)

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

1.5 TSI 150 KM przy stabilnych 90 km/h w A3 (~1390 kg) weźmie jakieś 4.5l więc tutaj 200 KM, silnik nie aż tak skomplikowany - wydaje się, że zupełnie normalne.

6 może już byłby kapkę dużo ale 5.5 spoko.

• Upvote 1
Opublikowano
23 godziny temu, trepek napisał(a):

Zasada zachowania pędu połączona z energią kinetyczną, którą trzeba rozproszyć.

Skrajne przypadki - co się dzieje z samochodem jak wpadnie na niego rowerzysta z prędkością 50 km/h na godzinę a co się dzieje jak uderzy w taki samochód pociąg z tą samą prędkością.

Po co wy z nim w ogóle dyskutujecie?

Opublikowano

Jak jesteś oversize jak ja, to większość nowych aut (z przodu) jest ciasna :E  Ot strefy bezpieczeństwa i rozbudowane konsole / boczki drzwi.
W najnowszym Superbie z przodu (jako pasażer) po całości na szerokość brakowało mi placu, no ale idealnym autem dla mnie byłby siakiś Continental / Lincoln z lat 70 z szeroką 3os kanapą zamiast fotela :E 

Opublikowano

Taka ciekawostka. 

Sąsiad właśnie zajechał na 600metrow płaskiej trawy 7. Kosiarkę. (5 spalinowych, 2 elektryczne parkside) Przez przez 6 lat. 

Ja od 6 lat mam jakiegoś Chińczyka z allegro za 300 zł spalinowego, gdzie tylko starter wymieniłem (pasował od jakieś Hondy ;] )

Ja mam wyjatkowe szczęście? Czy to kwestia że moja nie ma napędu a u sąsiada wszystkie z napędem {chyba oprócz tych parksidow)

Opublikowano (edytowane)

Panowie zainspirujcie człowieka i zaproponujcie jakieś auto żeby się za szybko nie posypało i nie było różowe ;)  50-60k w benzynie, max 10 letnie. Finalnie bardziej zależy mi na trwałości i niezawodności niż na względach estetycznych (czytaj >>> w tej kasie mógłbym kupić 8-9 letnią Kugę czy innego Qashqaia ale rozsądniejszym wyborem wydaje się 3 -4 letni Hyundai I 30, mimo że jest podobny zupełnie do niczego :E) Rozglądałem się za Insignią II ale w tych pieniądzach mają już po 200-250K przebiegu...Za wszystkie nawet najgłupsze propozycje z góry dzięki ;)

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
5 godzin temu, Gang napisał(a):

Taka ciekawostka. 

Sąsiad właśnie zajechał na 600metrow płaskiej trawy 7. Kosiarkę. (5 spalinowych, 2 elektryczne parkside) Przez przez 6 lat. 

Ja od 6 lat mam jakiegoś Chińczyka z allegro za 300 zł spalinowego, gdzie tylko starter wymieniłem (pasował od jakieś Hondy ;] )

Ja mam wyjatkowe szczęście? Czy to kwestia że moja nie ma napędu a u sąsiada wszystkie z napędem {chyba oprócz tych parksidow)

No o spalinowe to trzeba jednak trochę dbać. Ale żeby tak zajeżdżać to chyba trzeba mieć wywalone na jakiekolwiek serwisowanie/czyszczenie.

Opublikowano
8 godzin temu, Gang napisał(a):

Taka ciekawostka. 

... może gość myśli, że ma "z napędem" to się na niej "wiesza" i tym sposobem szlag trafia te kosiarki.

3 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Panowie zainspirujcie człowieka i zaproponujcie jakieś auto żeby się za szybko nie posypało i nie było różowe ;)  50-60k w benzynie, max 10 letnie. Finalnie bardziej zależy mi na trwałości i niezawodności 

Toyota. Dziękuję za uwagę, następny.

;) 

Opublikowano
3 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Panowie zainspirujcie człowieka i zaproponujcie jakieś auto żeby się za szybko nie posypało i nie było różowe ;)  50-60k w benzynie, max 10 letnie. Finalnie bardziej zależy mi na trwałości i niezawodności niż na względach estetycznych (czytaj >>> w tej kasie mógłbym kupić 8-9 letnią Kugę czy innego Qashqaia ale rozsądniejszym wyborem wydaje się 3 -4 letni Hyundai I 30, mimo że jest podobny zupełnie do niczego :E) Rozglądałem się za Insignią II ale w tych pieniądzach mają już po 200-250K przebiegu...Za wszystkie nawet najgłupsze propozycje z góry dzięki ;)

Mooooże udałoby się znaleźć Proceed'a z 1.4T, piękne auto :lovin:

• Upvote 1