Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będąc nad morzem, opisywałem tu na forum zresztą, uszkodziłem / mi uszkodzili (nvm) zderzak tył; 
Opadł, nie potrafiłem go zamontować.
Podjechałem do lokalnego zakładu, bez umawiania się, jak typowy janusz wakacyjny w potrzebie.
Mechanik przez ~godzinę walczył z montażem zderzaka, finalnie musiał go lekko opuścić, poprawiać belkę itd.

W tym przypadku ja byłem osobą łamiącą prawo, bo usłyszałem że koszty to 50 złotych i, czy życzę sobie fakturę na firmę, czy paragon fiskalny wystarczy;
Wcisnąłem na siłę nominał o wyższej wartości, skwitowałem że nie chcę rachunku i... prawie nie zostałem za bramę wypuszczony.

Opublikowano (edytowane)

Kupując ośmioletnie auto z przebiegiem 180000zl za 55000zl będziesz jego ostatnim właścicielem albo oddasz po kosztach.

Za 4 lata będzie miało 12 lat i prawie 300000 przebiegu -> nikt tego nie odkupi 

Odkładasz 15k i jest nowe Clio z salonu 

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, bergercs napisał(a):

Auto pięknie wygląda na tych zdjęciach z aukcji. Jednak taka dygresja i moje zdanie: kupowanie opon do SUV o relatywnie niskim profilu, to trochę jak kupować świni siodło ;) Widziałem takiego terenowego Jeep wczoraj, na oponach niemal nisko profilowych - no bezsens. No ale taka moda widzę (opony tyle co nic, nie ważne czy niski sedan, czy SUV).

27 minut temu, wallec napisał(a):

Za 4 lata będzie miało 12 lat i prawie 300000 przebiegu -> nikt tego nie odkupi 

Odkupi, odkupi ... szczególnie jak będzie należycie serwisowany (co jest w Polsce raczej rzadziej spotykane, skoro używki to czasem niezłe pole minowe, a używka z jakiejś zachodniej części kontynentu, potrafi mieć 20 lat i nowe części zawieszenia)

W dniu 2.10.2025 o 12:38, galakty napisał(a):

Żadne wynalazki z małymi pojemnościami i turbo, chyba że lubią zostawiać tysiące w serwisach. 

To zależy od użytkowania i serwisowania. Mało kto wie, że olej może być do wymiany po 2500 kilometrach, jak ktoś jeździ na bardzo krótkich odcinkach (odsyłam do pomiarów olejów), a dodatkowo wiele aut z turbo nie ma pompy, która pompowała by olej po wyłączeniu silnika by schłodzić to turbo (czyli jedziesz do biedronki, to powinieneś tak z minutę czekać przed wyłączeniem silnika, a jak zjedziesz na stację przy autostradzie, to 5 minut). Także jak z turbo silnikiem 1 lir będziesz obchodził jak z jajkiem, to wiele wytrzyma - ale realia jakie są, to wiadomo.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Te "suvy" kupuje się ze względu na wygodę wsiadania i modę, a nie do "jazdy terenowej". Chociaż do miejskiej faktycznie niski profil słabo - w Renacie mam 225/45/17 i na większe krawężniki nawet nie próbuję podjeżdżać, natomiast w Shreku jest balon 195/60/16 i "wjedzie wszędzie" - co nie znaczy, że tym na niskim nie da się jeździć.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano
1 minutę temu, bergercs napisał(a):

Te "suvy" kupuje się ze względu na wygodę wsiadania i modę, a nie do "jazdy terenowej".

Nawet nie mam na myśli jazdy stricte terenowej, ale nawet wjeżdżając na krawężnik takim SUV z niskim profilem miałbym obawy, a z optymalnym wysokim dla tego typu aut profilem, to jednak inna bajka.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Są silniki które są wadliwie zaprojektowane i wymiana oleju codziennie nie pomoże.

Mam na myśli oczywiście te poprawnie zaprojektowane, a nie z wadą konstrukcyjną.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galakty napisał(a):

To daj te super małolitrażowe z turbo i powiedz że wyjdą lepiej od Mazdy 2.0 do jazdy wokół komina ;) 

Bez sensu. Czy JA powiedziałem, że do "jazdy wokół komina" optymalnie jest kupować auto z turbo? ... i teraz mam udowadniać, że to byłby dobry pomysł? WTF?

Powiem więcej: jak ktoś jeździ tylko i wyłącznie wokół komina i ma gdzie swobodnie ładować, to powinien kupić elektryka, a nie "mazdę z dwulitrowym silnikiem" :)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
19 minut temu, galakty napisał(a):

To daj te super małolitrażowe z turbo i powiedz że wyjdą lepiej od Mazdy 2.0 do jazdy wokół komina ;) 

0,9TCE w Renault - w wypożyczalniach, gdzie dostają wycisk na maxa, zdarzają się egzemplarze po 400k km.  2.0 Mazda też jest ewenementem w obecnych czasach, jeśli chodzi o trwałośc.

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, Kyle napisał(a):

Powiem więcej: jak ktoś jeździ tylko i wyłącznie wokół komina i ma gdzie swobodnie ładować, to powinien kupić elektryka, a nie "mazdę z dwulitrowym silnikiem" :)

Pytanie co budżetem 20k, 30k. Jakiego elektryka polecisz? ;)

Opublikowano
32 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Wow! Aleś mi ćwieka zabił. Czyli są bateriaki w takich cenach. ;)

Dobra, to ja rozbijam bank: kup nowego elektryka z salonu za 35 kPLN (Dacia Spring z dofinansowaniem nasze auto 40 kPLN - tylko musisz odszukać słupa, który wygeneruje tą max zniżkę) :banana:

Opublikowano

Ja na początek polecam na 2 lata w formie wynajmu, wychodzą wtedy grosze i auto 1-2 klasy wyżej z dofinansowaniem.

Jak się nie spodoba to później łatwo wrócić, jak się spodoba to za 2 lata będą lepsze modele na dłuższy zakup. ;)

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Ja na początek polecam na 2 lata w formie wynajmu, wychodzą wtedy grosze i auto 1-2 klasy wyżej z dofinansowaniem.

Jak się nie spodoba to później łatwo wrócić, jak się spodoba to za 2 lata będą lepsze modele na dłuższy zakup. ;)

Możesz pokazać przykład takiej oferty na 2 lata najmu?
Brzmi ciekawie.

Opublikowano

Tu taki szybki pogląd na kilka aktualnych ofert (bez ich pośrednictwa jest taniej ale można zerknąć):

https://samochodowy.pl/wynajem-dlugoterminowy?subject=company&fuelTypes=5&sortBy=cheapest&catalogPriceMax=2250000&installmentPrice=0&initialPaymentPercentLimit=45

Na pepperze czasami ludzie wrzucają zestawienia:

https://www.pepper.pl/promocje/wynajem-dlugoterminowy-citroen-ec3-fiat-grande-panda-opel-frontera-czy-jeep-avenger-nawet-za-5-zl-na-miesiac-z-dofinansowaniem-naszeauto-1049267

https://www.pepper.pl/promocje/ix2-edrive20-najem-w-racie-od-261plnmc-wplata-8599-naszeauto-1009449

A z bardziej "premium" to ostatnio widziałem Audi A6 i Q6 e-Tron po 1119zł netto, nowy (premiera we wrześniu) CLA EQ 840zł netto.

Najbardziej aktualne oferty to niestety trzeba wchodzić na gruby fb.

Polecam też obserwować zbliżający się koniec roku, może pojawić się wiele nowych dobrych ofert na wyprzedażach :)

Opublikowano

Czyli dobrze rozumiem, że np za taką pandę muszę najpierw wyłożyć:

- ~40000zł na pieniądze z NaszeAuto

- ~4925zł opłaty wstępnej

- 527zł co miesiąc przez 24 miesiące -> 12648 zł

I co się dzieje później?
Kto płaci oc + ac, przeglądy oraz co po 24 miesiącach?

image.thumb.png.764760bcbbd5fccc1eec63afca704f68.png

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, wallec napisał(a):

Czyli dobrze rozumiem, że np za taką pandę muszę najpierw wyłożyć:

- ~40000zł na pieniądze z NaszeAuto

- ~4925zł opłaty wstępnej

- 527zł co miesiąc przez 24 miesiące -> 12648 zł

I co się dzieje później?
Kto płaci oc + ac, przeglądy oraz co po 24 miesiącach?

image.thumb.png.764760bcbbd5fccc1eec63afca704f68.png

Po 24 miesiącach oddajesz lub wykupujesz. Przez te 24 miesiące spłacasz utratę wartości + obsługę. 

OC AC masz w cenie raty co miesiac, lejesz tylko paliwo. Po wykupie masz auto po prostu i wsystsko co z nim związane na głowie.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)

E to bez sensu. Opcja dla za biednych na nowe auto i zbyt "bogatych" (tj. z dochodem ale bez pieniędzy) na używkę.

Jak nie wykupisz to jesteś w plecy 20000zl + producent dostaje jeszcze 40000zl od państwa i następnie wynajmuje używkę kolejnej osobie a jak wykupisz to lepiej od razu brać za gotówkę i odzyskiwać dotacje bo wyjdzie taniej.

Ogólnie jakiś bezsens 45000zl na start musisz dać żeby móc się wplątać w długi na 24msc...

Edytowane przez wallec
  • Upvote 1