Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja w sumie mógłbym kampera od szefa pożyczyć, kupił z 7 lat temu nowego i zrobił nim może 10k km :E 

Ogólnie mu nie siadło, myślał później o wynajmie ale to trzaby pilnować tego (terminy etc) i tez odpuścił, także stoi na hali nie ruszany od 2 lat.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@galakty

Zamknęli temat to napiszę tutaj. Gwoli uzupełnienia jak działają hybrydy bo widzę, że w dziale motoryzacyjnym pojawiają się jakieś niestworzone mity i historie o tym jak działają i zachowują się samochody. Zwykłe, pełne hybrydy mają wyświetlany ekonomizer, jest on realizowany w różny sposób. W tym samym ekonomizerze jest też pole charge, które określa ładowanie baterii z rekuperacji. Puszczenie pedału gazu czy lekkie hamowanie jest realizowane całkowicie poprzez rekuperację. Dopiero jak wskazów ekonomizera dojdzie do granicy pola charge - rekuperacja zaczyna być wspomagana przez klasyczny układ hamulcowy (albo i silnik, w trybie B w Toyotach/Lexach). Dlatego napisałem, że jak miałeś Toyotę to jeździłeś na rekuperacji bo ona zawsze pierwsza działa. Dopiero jak jest wymagana siła hamowania większa niż to, co zapewnia rekuperacja, to zostaje dołączony klasyczny układ hamulcowy (przy stale działającej rekuperacji).

Są też rozwiązania jeszcze bardziej zaawansowane, jak e-pedal w Nissanie czy sterowanie siłą rekuperacji za pomocą manetek w Renault. W Toyotach i Hyundajach siłą rekuperacji steruje się za pomocą hamulca.

• Like 1
Opublikowano

Kurde. Przez te całe wojenki ICE BEV + trochę szukałem info o sytuacji na S7 i zaczęło mi wywalać nadmiar jakichś influencerów. No ale sobie trochę tego poprzeglądałem, czy i jak bardzo ludzie są odklejeni no i... Są. Potężnie. 

Jak można pisać, że po śnieżycy babeczka sobie pojechała na 2% (!) baterii do jakieś ładowarki greenway i naładowała auto za darmo (bo była promocja!), a po drodze mijała pozamykane stacje benzynowe.

Albo drugi tekst, że BEV zużywają bardzo mało prądu na postoju, a w ICE może zasypać rurę wydechową śniegiem. Serio.

Ktoś jeszcze wspominał, że Tesla na bardzo niskim poziomie baterii odcina ogrzewanie wewnętrzne. Prawda to?

Opublikowano
4 minuty temu, marko napisał(a):

Ktoś jeszcze wspominał, że Tesla na bardzo niskim poziomie baterii odcina ogrzewanie wewnętrzne. Prawda to?

Nie wiem jak w trybie Kempingowym bo do tylu nie zjechałem ale podczas jazdy miałem 3% baterii i ogrzewanie normalnie działało (21C) więc zapewne fake tak samo jak te pozamykane stacje benzynowe i zapchane rury wydechowe. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, marko napisał(a):

Albo drugi tekst, że BEV zużywają bardzo mało prądu na postoju, a w ICE może zasypać rurę wydechową śniegiem. Serio.

Nadworny ekoświr Jakub Wiech popełnił wpis na X dzień po tej masakrze śnieżnej, że BEV zużywa 1-2kW energi na grzanie na godzinę na postoju, więc przy średniej baterii 60kWh mając jej 5% będą mogły wiele godzin pracować xD 

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Ja należę do tych drugich, jazda mi sprawia dużą przyjemność, często wybieram nawet dłuższe ale bardziej malownicze trasy żeby już coś podczas podróży zobaczyć.

Właśnie dlatego zamiast lotu do Rzymu o którym żona marzyła by go zwiedzić zrobiliśmy eurotrip autem przez Czechy, Austrię, Słowenię, Włochy aż do Rzymu. Pełną wolność na trasie i wszędzie tam gdzie były piękne widoki i możliwość zatrzymania się nic Nas nie ograniczało. W 11 dni zwiedziliśmy tyle miejsc i atrakcji, że pod koniec to nie pamiętaliśmy gdzie byliśmy i gdzie nocowaliśmy :E 

Od siebie polecam autem zwiedzić Słowenię. Zrobiła na Nas ogromne wrażenia. Przepiękny kraj od północy do południa! 

A jezioro Bled i widok z Małej Osojnicy (685m) zrobiło na Nas największe pozytywne wrażenie! Najpiękniejsze miejsce z całego wyjazdu. No jeszcze Dolomity robią WoW ;)

Jeziorko obeszliśmy dookoła + wejście na górę i nocleg w aucie na kempingu nad jeziorem.

IMG_4707.thumb.jpeg.68e9401ae63665f561c0c83ffe4886c6.jpeg

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marko napisał(a):

Jak można pisać, że po śnieżycy babeczka sobie pojechała na 2% (!) baterii do jakieś ładowarki greenway i naładowała auto za darmo (bo była promocja!), a po drodze mijała pozamykane stacje benzynowe.

przypadek nie niemozliwy. 

- 2% energii to jakies 1.5 kWh, starczy na 5-10km jazdy. zima ;) drugie tyle w rezerwie 0%, wiec jak akurat miala jakas ladowarke 

- na GW trwa promocja na "pierwsze" darmowe ladowanie.  chyba do 11.1

- a ze stacje paliw pozamykane i poblokowane przez np,. zjezdzajace tiry i inne auta, tez mozliwe. na ladowarke nie zjada, bo nie maja po co ;)

wiec dla posiadacza elektryka, ten wpis akurat ma jakis sens

bo zuzywaja, ale z ta zasypana rura eee...jednakze :E

image.png.7a1dcbc20a72bd533207ed5e7aade4fb.pngimage.png.fe5edefab94de7e8d7798379ff929786.png

tylko "tryb kampingowy" ma ograniczenie zdaje sie do 20%. 

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano

Słowenia, a dokładniej rejony (prawie) przygraniczne Włochy - Słowenia to mój cel na tegoroczny długi urlop:
image.thumb.png.ac94ae80f78f06b76646bd54f6319a93.png

Słowenię przejeżdżaliśmy 'tranzytem' w poprzek od Węgier do włoskiego Triestu w 2015 i już wtedy mnie zauroczyła;

Plan zakład 1. lajtowy dzień z noclegiem w okolicach Znojma, następnego dnia przejeżdżając Austrią dostać się do właściwego noclegu (strona włoska lub chorwacka, póki co ciekawsze oferty mam po stronie Włoch);
Tu spędzić 10-12 dni, a powrót do domu odwrotnie do 2015 - w poprzek od Słowenii do Węgier (1-3 noclegi) i po 13-15 dniach wrócić do domu.

Standardowo - navi z wyłączonymi drogami płatnymi i autostradami/ekspresówkami;
Urlopu nie spędzam na autostradach - a jeśli już to głównie w PL (i od granicy przełączyć się na drogi lokalne) i/lub jak już nie ma innego wyjścia.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Właśnie dlatego zamiast lotu do Rzymu o którym żona marzyła by go zwiedzić zrobiliśmy eurotrip autem przez Czechy, Austrię, Słowenię, Włochy aż do Rzymu. Pełną wolność na trasie i wszędzie tam gdzie były piękne widoki i możliwość zatrzymania się nic Nas nie ograniczało. W 11 dni zwiedziliśmy tyle miejsc i atrakcji, że pod koniec to nie pamiętaliśmy gdzie byliśmy i gdzie nocowaliśmy :E 

Od siebie polecam autem zwiedzić Słowenię. Zrobiła na Nas ogromne wrażenia. Przepiękny kraj od północy do południa! 

A jezioro Bled i widok z Małej Osojnicy (685m) zrobiło na Nas największe pozytywne wrażenie! Najpiękniejsze miejsce z całego wyjazdu. No jeszcze Dolomity robią WoW ;)

Jeziorko obeszliśmy dookoła + wejście na górę i nocleg w aucie na kempingu nad jeziorem.

IMG_4707.thumb.jpeg.68e9401ae63665f561c0c83ffe4886c6.jpeg

Też polecam Słowenię, dość drogo, ale pięknie :D Mam nadzieję, że zwiedziliście Wąwóz Vintgar? 

W maju skakałem z pomostu do jeziora Bled. 

20220508_123323.jpg

20220510_121218.jpg

20220510_122656.jpg

20220512_204232.jpg

IMG_8003.jpg

Edytowane przez LYCONE
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@serwal4

My jedyne co mieliśmy zaplanowane to nocleg w Austrii i zwiedzanie Wiednia.
Wszystko od 2 dnia to zwiedzanie i noclegi w ciemno. Były dni, że o 20:00 nie mieliśmy jeszcze noclegu ale w trakcie obiadów ustalaliśmy następny kierunek trasy i coś po drodze do nocowania.

Co dziennie jechaliśmy z rana dalej. Zwiedziliśmy jezioro Bled, jezioro Bohijskie, doline Logarska, Lublane, doline Soczi, most napoleoński, zamek predjan i finalnie zamiast Triestu wybraliśmy mały ale przepiękny Piran. 
Z Doliny Soczi ruszyliśmy do Włoch i tu piękne malownicze trasy. We Włoszech po 15-20km od granicy zanocowaliśmy w miasteczku gdzie u tubylców elektryk wzbudził sensacje a znowu u mnie sensacje wzbudziły stare 30-40 letnie małe Fiaty, których nigdy w życiu na oczy nie widziałem. Do tego CPN tylko z benzyną :D 

Dalej ruszyliśmy do Wenecji i tu nocleg zaplanowaliśmy w drodze na kemping z widokiem na Wenecję. W Wenecji spędziliśmy 1 dzień i dalej trasa do Florencji. Od Florencji ruszyliśmy drogą toskańską, która jechaliśmy cały dzień. Oczywiście zwiedzone miejsca gdzie był kręcony „Gladiator”. Przepiękna sceneria :D Nocleg nad jeziorem Bolsena i dalej już Rzym czyli 2 całe dni. Z Rzymu trasa Zachodnia nad Morzem Tyrenskim aż do Pizy. 
Dalej zwiedzanie La Spezia i Vernazza i tu nocleg w domku. 
Kolejny dzień to trasa nad jezioro Garda i zwiedzenie jeziorka. Tu już nawet nie pamiętam czy nocleg w hotelu czy gdzieś na kempingu 😂. Kolejne 3 dni to już Trydent i zwiedzanie Dolomitów. 
Generalnie 11 dni i 4800km. Najdłuższa jazda ze zwiedzaniem była przez drogę Toskańską bo wolno i co chwilę postoje z widokami :)

Wyjazd coś pięknego ale już pod koniec chodzenia po górach byliśmy totalnie zmęczeni. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

Ja w tym roku z planowych tylko Mielno bo muszę wykorzystać na szczęście ostatni voucher w Holiday, później pewnie jakieś Mazury u rodzinki. Przyszły rok znów Grecja autem, tyle że teraz niżej, w zeszłym roku byliśmy w Katerini i zwiedziliśmy całą okolicę (poza plażingiem).

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano

Po za wyjazdem urlopowym to 2x Duszniki Zdrój u rodzinki. Wypad weekendowy do Sopotu, wypad do Gdyni na maraton, wypad do Kołobrzegu na Sunrise Festival, wypad do Białegostoku, do Kazimierza Dolnego i we wrześniu Mazury z Giżyckiem i Mrągowem. 
W tym roku wyjazdy ograniczone ze względu na narodziny „syna”. Może w maju na rocznicę Ślubu gdzieś ruszymy ale tak z dala od ludzi w ciche miejsce ;) 

• Upvote 1