Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo dużo osób zostawia auto w rozliczeniu w salonie albo po prostu sprzedaje w ASO żeby nie bujać się że sprzedażą. 

Po zmiananie TV na 75" i braku miejsca na kolumny podstawowe, szukałem ładnych podstawek pod kolumny. Żona stwierdziła że standy są bez sensu i lepiej kupić kolumny podłogowe. Warunek - mają się jej podobać. Nie żebym od dłuższego czasu przeglądał olx... :E

Opublikowano
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

To już jest silnik Forda, nie PSA. Mamy w firmie Rangera z 2020r z tym 190KM, już go raz tu opisywałem. W skrócie - obecnie ma 180kkm i jest bez adblue które na gwarancji w CAŁOŚCI było wymieniane 2 razy, dpf raz, chyba 2 razy wtryski. Od 50kkm jest spokój po ostatnich wymianach i usunięciu adblue.

Dokładnie...psa w ogóle z tego co kojarzę po 2020 zrezygnowało z 2.0bhdi.

Niby coś tam się słyszy o powrocie, ale nie śledzę ostatnio więc nie wiem czy zaczęli znów oferować go.

Opublikowano
9 godzin temu, Klima napisał(a):

Po zmiananie TV na 75" i braku miejsca na kolumny podstawowe, szukałem ładnych podstawek pod kolumny. Żona stwierdziła że standy są bez sensu i lepiej kupić kolumny podłogowe. Warunek - mają się jej podobać. Nie żebym od dłuższego czasu przeglądał olx... :E

Za mną chodzi zrobienie Atmosa, jeszcze nie przeglądam ampli, ale jak zacznę to będzie szybki szpil i trochę roboty xD 

Opublikowano
34 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Za mną chodzi zrobienie Atmosa, jeszcze nie przeglądam ampli, ale jak zacznę to będzie szybki szpil i trochę roboty xD 

A mnie zastanawia jak można tanio zrobić fajne nagłośnienie pod TV. Przecież kiedyś wystarczył soundblaster który dobrze ogarniał 5.1. A teraz przecież mamy te chińskie małe urządzenia, HDMI itd

Opublikowano
36 minut temu, Katystopej napisał(a):

Robiłem u siebie. 2 głośniki bo więcej nie ma jak, ale robi robotę. Trochę pracy było jednak, bo kable w ścianie i suficie prowadziłem, ale efekt finalny zadowalający. 

Opublikowano

Co do fotoradarów to wczoraj przejechałem sie starą trasą czyli 17 od

Kurowa, a potem odbicie na Puławy. Przed zrobieniem Ski na tym odcinku były 3 fotoradary. Aktualnie po tym jak został tam tylko ruch lokalny nie ma ani jednego. Bije się trochę z myślami jak to interpretować:

- zrobiły swoją robotę i jest już bezpiecznie więc nie są potrzebne.

- przestały być opłacalne. 

Opublikowano
25 minut temu, KiloKush napisał(a):

A mnie zastanawia jak można tanio zrobić fajne nagłośnienie pod TV. Przecież kiedyś wystarczył soundblaster który dobrze ogarniał 5.1. A teraz przecież mamy te chińskie małe urządzenia, HDMI itd

Grajbelka nigdy nie będzie fajnym nagłośnieniem, przetworniki wielkości nakrętek z przecieru pomidorowego fizycznie nie mogą dobrze przetworzyć prądu na ciśnienie akustyczne :E

24 minuty temu, LYCONE napisał(a):

Robiłem u siebie. 2 głośniki bo więcej nie ma jak, ale robi robotę. Trochę pracy było jednak, bo kable w ścianie i suficie prowadziłem, ale efekt finalny zadowalający. 

Tak właśnie chce zrobić, prawilne 5.1.2 mi wystarczy :red:

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Pany, podchodziliście już do tematu autek elektrycznych dla małych dzieci? 

Bo zaczynam myśleć nad czymś takim dla młodej:) 

No. Brat kupił córce. Pojeździła 2x po 5minut i poszło w kąt. Ot, zabawka bardziej dla tatusiów. W przypadku syna pewnie by to lepiej wyglądało.

Najprościej daj się dziecku przejechać w sklepie i będziesz widział reakcję. 

Co do kina domowego, ja mam dedykowaną belkę do LG C3 z tylnymi satelitami. Tyłka nie urywa, ale na warunki mieszkania wystarczające. Jakoś nie mam potrzeby wkurzania sąsiadów :) Przy następnym TV trzeba się przeprosić z SONY, bo jakoś bardziej byłem zadowolony 

Edytowane przez marko
Opublikowano
5 minut temu, marko napisał(a):

No. Brat kupił córce. Pojeździła 2x po 5minut i poszło w kąt. Ot, zabawka bardziej dla tatusiów. W przypadku syna pewnie by to lepiej wyglądało.

Najprościej daj się dziecku przejechać w sklepie i będziesz widział reakcję. 

image.gif.d61024c08800c86668e85c5b864ea4ad.gif

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, marko napisał(a):

Co do kina domowego, ja mam dedykowaną belkę do LG C3 z tylnymi satelitami. Tyłka nie urywa, ale na warunki mieszkania wystarczające. Jakoś nie mam potrzeby wkurzania sąsiadów :) 

Ale tu nikt nie pisze o wkurzaniu sąsiadów, nie pamiętam kiedy ponad połowę skali wyjechałem z głośnością, a poprawnego efektu surround nie zbudujesz byle czym, tak samo z zejściem suba. Normalnej wielkości sub wystarczy że będzie miał głośność na 1/3 i odcięcie przed 100hz ustawione, wystarczy do fajnyego tąpnięcia w filmach :)

Opublikowano

Z basem jest akurat tak perfidnie, że nie musi być głośno, a będzie się niosło po betonie jak wściekłe. 

Poza tym jak patrzę na jakość tych usług streamingowych, to większą różnicę zauważysz jak sobie kupisz Blu-ray UHD. Nawet te tanie zestawy do telewizorów grają wtedy całkiem inaczej, tak zduszony jest dźwięk. 

Oczywiście nie neguję, że lepiej zbudować sobie samemu fajny zestaw i będzie to o niebo lepsze od gotowców do telewizorów. Jednak nie zawsze widzę sens , szczególnie jak potem i tak się tego nie wykorzystuje. Coś jak mam gamingowy komputer, ale gram w stare gierki :E

Opublikowano
17 minut temu, dannykay napisał(a):

Kuszą mnie monitor audio Bronze 500 :red:

Łatwe do napędzenia, jeśli pomieszczenie ich nie zdusi to bym się nie zastanawiał :E

Wczoraj spojrzałem na wydech wujkowej Rav4 z 20r 60kkm, kurde pordzewiały w diabli :o

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, marko napisał(a):

Z basem jest akurat tak perfidnie, że nie musi być głośno, a będzie się niosło po betonie jak wściekłe. 

Prawdopodobnie (teraz skontrolowałem wychodząc poza drzwi) ogarnąłem to, przez eliminację rezonansów przez sprzętową kalibrację (czyli mikrofon, pomiary i przyciszanie podbić/gór do średniego SPL). Alternatywa to adaptacja z rezonatorami Helmholtza itp. - ale też bez pomiarów się nie obejdzie jak ma to być dobrze zrobione ... no i zje to nieco miejsca w pomieszczeniu, ale za to rozkład ciśnienia w całej objętości pomieszczenia się lepiej wyrówna.

9 minut temu, Katystopej napisał(a):

Wczoraj spojrzałem na wydech wujkowej Rav4 z 20r 60kkm, kurde pordzewiały w diabli :o

W dzisiejszych czasach, z tego co oglądałem, to tak się często produkuje auta. Nie pozostaje nic innego, jak konserwacja (są specjalne srebrzanki/lakiery przeznaczone specjalnie do wydechów, które wytrzymują tak wysokie temperatury). ... czyli do czyszczenia i do konserwacji.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
9 minut temu, KiloKush napisał(a):

Ford sprzedany. Pierwsza osoba co przyjechała wczoraj, dziś kupiła. Koleś co się umawiał ale później zmienił zdanie bo jechał oglądać jakaś Mazdę za 8,5 tys. Dziś znów dzwonił hehe 

Co teraz będzie w zamian?

Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Brat swojemu Synowi takie coś sprezentował (w ciemno) - wyszło na to że synek panicznie się tego boi i nie chce wsiąść... za to ciut starsza córa porwała to i miała z tego mega radochę :lol2:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

tak. Jak już miała ponad rok to jeździła w takim i jej się podoba do dzisiaj. Teraz ma ponad 2 lata.

Akumulator trochę siadł i trzeba by szukać nowego

455502253.jpg

Edytowane przez Dimazz
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Ale tu nikt nie pisze o wkurzaniu sąsiadów, nie pamiętam kiedy ponad połowę skali wyjechałem z głośnością, a poprawnego efektu surround nie zbudujesz byle czym, tak samo z zejściem suba. Normalnej wielkości sub wystarczy że będzie miał głośność na 1/3 i odcięcie przed 100hz ustawione, wystarczy do fajnyego tąpnięcia w filmach :)

Dokładnie. Miałem topową belkę od Samsunga z logiem Harman Kordon z subem i satelitami. Jak na belkę było spoko, ale do nawet małego kina jakie mam teraz to różnica klas jest olbrzymia, po dołożeniu Atmosa to już kompletna przepaść. Ta belka też miała Atmos poprzez odbicia, ale efekty dźwiękowe tego to jakieś 1% obecnego systemu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

W dzisiejszych czasach, z tego co oglądałem, to tak się często produkuje auta. Nie pozostaje nic innego, jak konserwacja (są specjalne srebrzanki/lakiery przeznaczone specjalnie do wydechów, które wytrzymują tak wysokie temperatury). ... czyli do czyszczenia i do konserwacji.

No nie bardzo, Astre mam dosłownie pół roku starszą niż ta Ravka a wydech wygląda jak nówka, prędzej upatrywałbym tu winy skośnego pochodzenia.

56 minut temu, KiloKush napisał(a):

Ford sprzedany. Pierwsza osoba co przyjechała wczoraj, dziś kupiła. Koleś co się umawiał ale później zmienił zdanie bo jechał oglądać jakaś Mazdę za 8,5 tys. Dziś znów dzwonił hehe 

Mazda za średnią krajową to musiał być wspaniały okaz utleniania się żelaza, taki niemal jako przykład z Wikipedii, coś jak mój poprzedni Outlander xD