Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, jarux napisał(a):

Mam skrzynie będącą pochodną powershifta :E

@Katystopej gratki :) Oby służyło. 

Dzięki!

A powershifty w mondełach podobno po 19r są bardzo dobrymi skrzyniami i już się tak nie sypią. Sąsiad ma takiego w 4x4 już drugi rok, w zasadzie tylko leje i jeździ zadowolony. Ciekawe czy Ty masz tą już po modernizacji czy przed :E 

Opublikowano

Ja tam propsuje wybór @Katystopej!

Mnie się świetnie jeździło tym autem i niewiele mogłem mu zarzucić. Dynamika była naprawdę okej, prowadzenie super, multimedia na poziomie, wyposażenie naprawdę fajne (kamery, radar, asystent pasa ruchu, rozpoznawanie znaków, ja miałem jeszcze matrycowe ledy i te lepsze fotele).

Jak się mechanicznie nie boi tego auta to nic tylko gratulować :) 

Serwala w pechu do Opla nie przebije :E 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Dzięki!

A powershifty w mondełach podobno po 19r są bardzo dobrymi skrzyniami i już się tak nie sypią. Sąsiad ma takiego w 4x4 już drugi rok, w zasadzie tylko leje i jeździ zadowolony. Ciekawe czy Ty masz tą już po modernizacji czy przed :E 

To jest bardzo dobre pytanie.  Modernizacja (przynajmniej w renault) to inne ułożyskowanie sprzęgieł. Ogólnie z moich wrażeń to jejcglownym problemem jest soft. Mam wrażenie,  ze ktoś chciał napisać soft który będzie na bieżąco adoptował pracę sprzęgieł ale mam wrażenie, że przeregulowuje. Ogólnie skrzynia mechaniczne jest bardzo prosta, a najlepszy jest plastikowy korek od przelewu oleju :E

Opublikowano (edytowane)

To fakt, jeździ się tym bardzo przyjemnie, zawias taki dosyć twardawy ale fajnie się trzyma drogi, z resztą po Outlanderze to wszystko plaskate będzie dla mnie twardawe i dobrze się trzymało xD Fotel AGR świetny, nie taki kanapowiec jak w miśku ale równie wygodny przez swoje trzymanie i ta wysuwana poducha pod nogi. Duży plus na mechaniczny ręczny bo sam ogarne, a jeszcze softowo się pogrzebie i licznik rozszerzy :E

Zawsze mogłem kupić kAudi z 2.0tfsi za 40k i szykować 25 na remont :E

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Na Ciebie farbowany lisie zawsze można było liczyć xD 

Jak mi kolegę biją, to przynajmniej nie biję razem z nimi!

Najpierw się przyglądam, czy boli :E 

Chłopak się pochwalił, zażartował że hipokryta z niego, a dostał tylko niepotrzebną krytykę. A wystarczyło wyśmiać :) 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Katystopej napisał(a):

A powershifty w mondełach podobno po 19r są bardzo dobrymi skrzyniami i już się tak nie sypią. 

Z tego co kojarzę to od 19 w Mondeo nie ma powershifta a jest skrzynia A8 ;) 

Ja miałem z 18r z Powerhiftem 2 gen i skrzynia działała perfekcyjnie 

1 generacja była dość mocno wadliwa. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
7 minut temu, dannykay napisał(a):

Dziś o 13 przyszedł na świat mój syn :) 

Gratulacje! Niech rośnie zdrowy, żeby mógł dobrze świecić latarką w przyszłości, jak będziecie razem grzebać przy aucie. ;)

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, bergercs napisał(a):

Zachowujesz się sześciolatak, której starzy chcą odebrać pilot do telewizora. 

Ja to już sam nie wiem co lepsze. Z jednej strony kupił auto za pieniądze, za które ja nie mogłem dwa lata temu za nic znaleźć nic takiego - w ogóle nawet nie było szans. Z drugiej strony wydatki, które ta Astra projektuje to u mnie nic takiego nie było i się nie szykuje.  No ale też jak wiesz dokładnie co i jak w tym konkretnym modelu, to można się przygotować. 

Te 1.5HDi / EcoBlue gdy to kupić, z robótką góry za 5.000zł nagle nie wydaje się takie złe. 

Edytowane przez NotQuite
Opublikowano (edytowane)

Po 150k km w  1.5 trzeba się liczyć z turbo, wtryskami (tanie) oraz dpf (drogi). Większość z 220 samochodów z tymi silnikami u nas to była jedna wielka tragedia - na szczęście w większości wtopy zdarzyły się podczas rozszerzonej gwarancji (ogólnie ubezpieczyciel, który za to odpowiadał to pewnie na samo myśl o tych silnikach to ma ochotę strzelić sobie w łeb).

Dla zainteresowanych japońcami - w Mazdach 3 wadliwe przednie piasty - kto jeździ dużo to ma szczęście i załapie się na wymianę w czasie gwarancji, kto mało to ma pecha: przeciętnie 45-50 tys km i łożysko do wymiany

Edytowane przez bergercs
  • Upvote 1
Opublikowano

Gdybym znalazł Puga 308 poleasingowego z fajnym wyposażeniem i zwykłymi zegarami nie cyfrowymi to bylby Pug z 1.5hdi, górę wymieniłbym sam w kilka dni luzackiej roboty. Też byłby hejt bo to i tamto :E

A tak trafiła się Astra której w ogole nie szukałem, w zasadzie nie byłem na kupnie auta. Mechanicznie jestem spokojny, nic mnie tam nie zaskoczy, wizualnie podoba mi się bardziej niż Pug, standardowe przyciski do klimy, świetne fotele, czarne wnętrze i bardzo fajne białe, ledowe podświetlenie. Ja się tam cieszę, a że nie wszystkim moja mała radość pasuje, cóż, muszą z tym żyć :E

Opublikowano
1 godzinę temu, marko napisał(a):

Chłopak się pochwalił, zażartował że hipokryta z niego, a dostał tylko niepotrzebną krytykę. A wystarczyło wyśmiać :) 

Jeden widzi krytykę, drugi się dowie co w trawie piszczy.