Skocz do zawartości

Mój Garaż / moje Auto.... dodaj swoje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Nexen dopiero teraz się wyrabia, Hankook od kilkunastu lat jest rewelacyjną oponą.

Na scenicu miałem Ventus prime 3, a następnie 2 komplety nexenow n'blue HD. Ventusy sztywniejsze, mniej się leją w gorące dni. Nexeny bardzo dobrze kleją. Teraz z przodu założyłem kumho Eco wing i nie wiem,mam wrażenie że auto jest narowiste i dość często wkracza kontrola trakcji, gdzie na nexenach czy ventusach nigdy nie miało to miejsca. Mówimy o 110konnym dieslu. 

Opublikowano

245/40/r17 spasuje autu? (w średnicy 8mm różnicy vs 255);

Bo wtedy mam nowe Kumho Ecsta Sport 'PS72' - które nie są następcą PS71 a... PS91 :E 
Jak PS91 poza prowadzeniem nacisk położony na zwiększony przebieg;

Ew. w tym rozmiarze do dorwania Bridgestone Turanza 6;

W 255 to patrzyłbym na Conti ;
UltraContact

Opublikowano
7 godzin temu, dannykay napisał(a):

A v12 evo?

Miałem, fajna opona, ale trochę głośniejsza i dobrze klei jak jest ciepło bo to twardsza opona. Poniżej 10 stopni już było coraz gorzej. 

Potrzebujesz 255? Trochę przerost formy nad treścią ;) Jak nie masz felgi szerszej niż 8" to 235/45 w zupełności wystarczy. 

Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłem co w ogóle było wcześniej założone i okazuje się, że poprzednik jeździł na 225/45 przód i 235/45 tył, Heh. Sam już nie wiem :E wg kalkulatorów 9mm różnicy i oponeo dopuszcza taki zamiennik

Edytowane przez dannykay
Opublikowano
53 minuty temu, bergercs napisał(a):

Jest lekka zapaść na rynku używanych. Takie w budżecie 30-40k jeszcze jakoś schodzą, ale 60-70k prawie niesprzedawalne (ludzie wolą albo trochę dołożyć do jakiegoś Dustera, albo kredyt/leasing na droższe.

I się wcale nie dziwię. Używki strasznie podrożały. Za Jazza II potrafią wołać więcej niż ja dawałem za swojego w 2014r. Tak jak jeszcze 3 lata temu w kwocie do 50k można było dostać w miarę świeże i nie najbiedniejsze auto tak teraz dramat. 

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, bergercs napisał(a):

ludzie wolą albo trochę dołożyć do jakiegoś Dustera, albo kredyt/leasing na droższe.

W moim przypadku nałożyło się kilka czynników:

- ludzie boją się, że Seat zniknie z rynku

- CUPRA wywaliła potężne rabaty w wyprzedaży rocznika

- sprzedawałem na umowę k/s

- w podobnym budżecie można dostać nowe auto z Chin

- Leon nie był SUVem, ani nawet kombi. Mało kto chce hatchback’a

- co ciekawe, kilka telefonów miałem z pytaniem o silnik i finalnie słyszałem „a chyba kupię coś z 1.5, bo się BOJĘ MOCY 2.0” %-)

Odwieczna prawda to, że człowiek się cieszy dwa razy w przypadku samochodu. Pierwszy jak kupuje i drugi kiedy sprzedaje. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, bergercs napisał(a):

Jest lekka zapaść na rynku używanych. Takie w budżecie 30-40k jeszcze jakoś schodzą, ale 60-70k prawie niesprzedawalne (ludzie wolą albo trochę dołożyć do jakiegoś Dustera, albo kredyt/leasing na droższe.

Siostra 4 letnią C3 wystawioną za 69500 w automacie sprzedała w jeden dzień miesiąc temu za 69000 :P

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano
W dniu 4.04.2025 o 07:58, Seeba03 napisał(a):

Odwieczna prawda to, że człowiek się cieszy dwa razy w przypadku samochodu. Pierwszy jak kupuje i drugi kiedy sprzedaje. 

No nie, ja teraz się ze sprzedaży nie cieszę, cały okres użytkowania było dobrze. Poprzednie było ok, ale poszło jako "wkład własny" w obecne. Więc nie odwieczna :E

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Miały być borbety a okazyjnie zakupiłem fabryczne felgi Renault serdat w 18calach z prawie nowymi oponami 225/40/18. Pochodzą z Megane 3 GT w 2 litrowym dieslu. 

Były w takim stanie :

IMG_20250512_075654.thumb.jpg.7f14bce4d72bd577ee41981c43068b55.jpg

A teraz wyglądają tak. 20 godzin pracy, i tak nie jest idealnie, ale jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolony. Dużo szlifowania, 2 warstwy podkładu, 3 farby i trzy warstwy bezbarwnego. 

IMG_20250517_173708.thumb.jpg.fc8a2e51d76f3e1e3d8cfb06b804bf9f.jpg

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 28.05.2025 o 15:30, Arczevski napisał(a):

O i teraz mogę pokazać swoje wozidełko :D

Też mam to, ale felgi standard. :D

Nie mam aktualnych fotek. xD

Dzień po kupnie:

bDM0NKx-1.thumb.jpeg.c1ccd1c979b94e187aa819a44d9c7a63.jpeg

Potem:

FDzGNAa.thumb.jpeg.d316bd2ca1b3238edbe684bc07315220.jpegZYM4eDQ.thumb.jpeg.9a97e04043e33a647aa6b025aec27ae2.jpeg

A to poprzednia bestia (zdjęcie sprzedażowe):

oGnqIF5.thumb.jpeg.8b3265816694b9247c3445a39a4e1425.jpeg

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, Arczevski napisał(a):

Ten kolorek w insigni to bardzo mi się podoba. Widzę, że też jasne wnętrze jak u mnie :thumbup:

Kolor spoko i jasna skóra pasuje ogólnie, ale wiadomo jak to z jasną skórą jest, na fotelu kierowcy są przebarwienia. Z drugiej strony kilosów ma nalatane, więc siłą rzeczy się pojawiły.

Poprzednie auta, jakoś tak wypadało, że były zawsze w kolorze Meganki i brudu widać nie było za bardzo (chyba, że już konkretnie ufajdane). A ciemny, jak ciemny, byle kurz i już. :lol2:

Samo auto nieźle się prowadzi, fotele wygodne i jeszcze nigdy nie miałem żadnych znanych problemów z silnikiem. Wiem, że opinie są niezbyt przychylne, choć większość pewnie jest powielana przez osoby, które nigdy nie miały z autem styczności. Sam się z takimi spotkałem.

Tak czy tak, jakoś w przyszłym roku będę sprzedawać, trochę mocy już brakuje, a i to autko do najdynamiczniejszych nie należy (jakby było trochę lżejsze). Sprzedałbym już, ale kontuzja ręki mnie ogranicza. Będzie coś ok. 200 KM+ i skrzynia automat (by ręki nie nadwyrężać).xD I chyba pójdę w Fordy. :hmm:

• Upvote 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
9 godzin temu, Klima napisał(a):

Cześć ludziska z PCLab. 

3 miesiące oczekiwania i jest. 

Na razie 400km przejechane. IMG20250629000027.thumb.jpg.d9af4bbc97f4fa38468c3b455e17a465.jpg

Gratki i ... powodzenia w utrzymaniu lakieru w dobrym stanie :E