Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Zajmij się swoją "matematyką"

1. Masz dokładnie napisane "dodatkowe opłaty brutto"

2.ok odejmij te 3000 to wyjdzie ci rsso roczne na poziomie 7-7.1%

3. Ubezpieczenie nie jest obowiązkowe ale z tym brakiem obowiązku, wniosek zostanie odrzucony.

4. Fajnie ze liczysz inflację tylko w wypadku zakupu za gotówkę, ale już od wkładu własnego ktory musisz wnieść I od rat + dodatkowych kosztów ubezpieczenia nie.

gotówką wpłacasz 135300, na raty 146680 , a inflację musisz liczyć od jednej i drugiej kwoty 

No właśnie to ty zajmij się matematyką bo wyliczasz całościowy koszt spłaty, odejmujesz kwotę auta i wyliczasz RRSO z różnicy - to tak nie działa (być może rozszyfrowanie akronimu RRSO a zwłaszcza zawarte tam słowo "roczna" coś ci da do myślenia).

NIe wiadomo czy GAP i CPI są obowiązkowe - jeśli są to RRSO wyniesie 5.9% - 60 × 1430, jeśli nie jest ok. 2.3% - 60 × 1315. Przy 2.3% wygląda to nieźle, przy 5.9% ok ale pod warunkiem, że twoja kasa, która mogłaby być wydana na zakup gotówką w tym momencie na siebie pracuje.

No i na deser pozostaje fakt, że kupując za gotówkę będziesz miał możliwość kupna tego auta za 135k czy jednak to cena tylko dla finansowania a za gotówkę rabaty są mniejsze - nie wiem jak jest ale w kwestii roztrzygnięcia opłaca się vs nie opłaca to też jest kluczowe.

Edytowane przez bleidd
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Tym sposobem Corsa D w kiepskim automacie, czy tam Toyota Yaris z e-CVT, przy jeździe łagodnej (takiej, że CVT NIE wyje ... jest wręcz niesłyszalne), przyśpiesza w praktyce, przy standardowej jeździe kierowców manuali szybciej do tych 20 km/h, niż robi to większość aut i ich kierowców w PL (z manualami).

A jak z lagiem przy samym ruszaniu? Użytkowałem Focusa II 1,6 tdci z CVT i samo ruszanie było mulaste. Jak już ruszył, to owszem, przyspieszał lepiej, niż auta z manualem. Nigdy nie dawałem gazu do podłogi (bo wtedy wył na wysokich obrotach), przy przyspieszaniu dodawałem gaz stopniowo, odpuszczałem i znowu dodawałem gaz. Wtedy przyspieszenie nadal było przyzwoite, a w porównaniu do manuala nie traciłem czasu na zmianę biegu.

Opublikowano
28 minut temu, bleidd napisał(a):

No właśnie to ty zajmij się matematyką bo wyliczasz całościowy koszt spłaty, odejmujesz kwotę auta i wyliczasz RRSO z różnicy - to tak nie działa (być może rozszyfrowanie akronimu RRSO a zwłaszcza zawarte tam słowo "roczna" coś ci da do myślenia).

NIe wiadomo czy GAP i CPI są obowiązkowe - jeśli są to RRSO wyniesie 5.9% - 60 × 1430, jeśli nie jest ok. 2.3% - 60 × 1315. Przy 2.3% wygląda to nieźle, przy 5.9% ok ale pod warunkiem, że twoja kasa, która mogłaby być wydana na zakup gotówką w tym momencie na siebie pracuje.

No i na deser pozostaje fakt, że kupując za gotówkę będziesz miał możliwość kupna tego auta za 135k czy jednak to cena tylko dla finansowania a za gotówkę rabaty są mniejsze - nie wiem jak jest ale w kwestii roztrzygnięcia opłaca się vs nie opłaca to też jest kluczowe.

Kolejny który myśli że banki dokładają do interesu :hahaha:

Czemu odejmujesz kwotę auta? 

Przecież wpłacasz 60885zl kredyt masz nie na całe auto, tylko na pozostałą część.

Więc od kwoty którą spłacasz realnie odliczasz 60885pln a nie 135300 :cool:

Jak ubezpieczenia musisz dopłacić wtedy rrso masz 7%

Jak nie masz ponad 5%

Tak czy siak bank zarabia.

Przychodzisz z gotówką też dostaniesz zniżki, dla dealera liczy się sprzedaż, nie od kogo kasę dostanie, bo dealer jest pracownikiem salonu nie banku, pewnie,  mają wytyczne: pchać jak najwięcej kredytów, ale jak widzi że klient nie chce kredytu, to i za gotówkę da rabat, bo dla niego podstawą jest walka o klienta.

Odnośnie ubezpieczeń jest tak że jak zrezygnujesz z ubezpieczenia kredytu to masz dużo większe ryzyko kredytowe, I dużo większą szansę na odrzucenie wniosku, ta sama zasada jak kiedyś z frankowiczami, jak chcieli kredyt w PLN to nagle brak zdolności, jak we frankach to samo mieszkanie , cyk i jest zdolność, naciąganie ludzi na koszta.

I koronny argument kredytobiorców , wezmę raty,  gotówkę zainwestuje, to po co nowe auto? Brać byle wozidło a kasę inwestować %-)

Opublikowano

Widzę bardzo zazdrościsz wallcowi jego ładnej żółtej etykietki.

Zanim kolejny raz pouczysz mnie o odejmowaniu:

Cena auta: 135 300 zł
Wpłata własna: 60 885 zł
Finansowana część ceny: 135 300 - 60 885 = 74 415 zł
Suma rat: 60 x 1315 = 78 900 zł
Różnica: 78 900 - 74 415 = 4485 zł

A teraz w drugą stronę: wpłata + raty - cena auta:
60 885 + 78 900 - 135 300 = 4485 zł

Ten sam wynik.

Skąd zatem Twoje "ponad 5%" bez ubezpieczeń? Przy finansowaniu 74 415 zł i 60 miesięcznych ratach po 1315 zł efektywny koszt roczny wynosi około 2,35%. Jeśli dodatkowo co miesiąc płacisz 68 zł GAP i 47 zł CPI to daje około 5,90% rocznie.

Cytat

Przychodzisz z gotówką też dostaniesz zniżki, dla dealera liczy się sprzedaż, nie od kogo kasę dostanie, bo dealer jest pracownikiem salonu nie banku, pewnie,  mają wytyczne: pchać jak najwięcej kredytów, ale jak widzi że klient nie chce kredytu, to i za gotówkę da rabat, bo dla niego podstawą jest walka o klienta.

To są tylko twoje własne założenia niepoparte dowodami. Ja napisałem, że to kwestia do zweryfikowania a ty zakładasz konkretne scenariusze. Pracownik salonu ma określone pole manewru, jakie narzuca centrala. Jeśli na finansowaniu może dać rabat X, a dla gotówki Y to tego nie przeskoczy nawet jeśli potencjalny klient się rozpłacze, padnie na kolana i będzie go błagać o większy rabat.

13 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Kolejny który myśli że banki dokładają do interesu :hahaha:

W tym momencie stoisz na środku cyrku umalowany i w stroju klauna i wmawiasz mi ze to ja bym chciał tam być. Odpuść, ochłoń, wytrzeźwiej.

• Upvote 1
Opublikowano

Mam oficjalną odpowiedź z salonu z Krakowa (pozdrawiam Panią z działu finansów z salonu Auto Krak) odnośnie tej pożyczki 0%.

- GAP i CPI są dobrowolne,

- zawsze jest doliczane 13zł miesięcznie za prowadzenie pożyczki,

- opłata przygotowawcza pożyczki jest zmienna i wynosi ona: 0% dla dla 24 miesięcy, 2.5% dla 36 miesięcy i 5% dla większego okresu kredytowania (procent liczony od kwoty pożyczkowej).

Więc jak ktoś bierze samochód z koncernu Stellantis w pożyczce 0% na 24 miesiące to jedyny dodatkowy koszt jaki ponosi, wynosi 13zł na miesiąc. Jak dla mnie warunki bomba. Działa to też na auta używane, szwagier 2-3 miesiące temu wziął tak Peugeota 408, rocznego z przebiegiem 2 tys km.

@Klakier1984 namawiasz już żonę? :D 

image.thumb.png.14389e17d4a4019e884e1006fc22601f.png

• Thanks 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wamak napisał(a):

A jak z lagiem przy samym ruszaniu? Użytkowałem Focusa II 1,6 tdci z CVT

W Tiggo 4 nie zauważyłem, więc albo nie ma, albo w praktyce nie ma :) .  LAG to był w Opel Corsa D EasyTronic, jak chciałeś szybko uciec np. ze skrzyżowania (czyli nietypowo mocne wciśnięcie gazu, albo standardowe ruszenie ale po chwili mocne dociśnięcie gazu), to czasem się musiał zastanowić, albo wbił jakiś bieg i doszedł do wniosku, że jednak woli inny, albo się na sekundę zamyślił 8:E W Tiggo 4 jak dociśniesz, to on po prostu pogna szybciej bez zastanawiania się.

2 godziny temu, wamak napisał(a):

przy przyspieszaniu dodawałem gaz stopniowo, odpuszczałem i znowu dodawałem gaz.

Ja nie odpuszczam. Po prostu naciskam tyle ile sobie życzę przyśpieszenia.

56 minut temu, trepek napisał(a):

Mam oficjalną odpowiedź z salonu z Krakowa (pozdrawiam Panią z działu finansów z salonu Auto Krak) odnośnie tej pożyczki 0%.

- opłata przygotowawcza pożyczki jest zmienna i wynosi ona: 0% dla dla 24 miesięcy, 2

Więc jak ktoś bierze samochód z koncernu Stellantis w pożyczce 0% na 24 miesiące to jedyny dodatkowy koszt jaki ponosi, wynosi 13zł

Dzięki za rozeznanie. Czyli nisko wyceniają swoje ryzyko ... znak obecnych czasów i jestem ciekaw jak długo to potrwa :) 

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, trepek napisał(a):

- opłata przygotowawcza pożyczki jest zmienna i wynosi ona: 0% dla dla 24 miesięcy, 2.5% dla 36 miesięcy i 5% dla większego okresu kredytowania (procent liczony od kwoty pożyczkowej).

Więc jak ktoś bierze samochód z koncernu Stellantis w pożyczce 0% na 24 miesiące to jedyny dodatkowy koszt jaki ponosi, wynosi 13zł na miesiąc. Jak dla mnie warunki bomba. Działa to też na auta używane, szwagier 2-3 miesiące temu wziął tak Peugeota 408, rocznego z przebiegiem 2 tys km.

Heh :)no muszę jej to pokazać, bo po przesiadce do służbowego z automatem nagle manual w domowym zaczął jej przeszkadzać, wybredna baba:E 

Zero to nie jest dalej ale powiedzmy, że dąży do zera ;)

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
Teraz, Klakier1984 napisał(a):

po przesiadce do służbowego z automatem nagle manual w domowym zaczął jej przeszkadzać, wybredna baba:E

... akurat tutaj to bym jej wybaczył i darował nazywanie "wybredną" :)

Opublikowano
11 minut temu, galakty napisał(a):

e-CVT nie ma laga bo nie ma pasków i nie czeka na silnik spalinowy, rusza prądem.

Jesteś pewien że nie ma lagów w ogole? Poniżej dwa przykłady z hybryd toyoty/lexusa z e-CVT. Pierwsze cięcie to uderzenie w pedał przyspieszenia, a każde kolejne wraz z podniesieniem klocka to równo 1 km/h szybciej. Wychodzi 36-40/60 części sekundy żeby w ogóle przyspieszyć o 1 km/h. Ten Lexus realnie zaczął przyspieszać po równo jednej sekundzie (zaczęły się krótkie klocki), a yaris potrzebował raczej 1,75 sekundy, żeby klocki zaczęły być wyraźnie krótsze

toyota_e-cvt_yaris_cross.jpg

toyota_e-cvt_ux.jpg

Opublikowano
38 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Jeden Porter miesięcznie mniej i będzie jak zero :)

52 minuty temu, Kyle napisał(a):

Czyli nisko wyceniają swoje ryzyko ... znak obecnych czasów i jestem ciekaw jak długo to potrwa :) 

Walka z Chinami dopiero się rozkręca. Mam nadzieję, że z czasem będą jeszcze lepsze promocje na nowe samochody :) W przyszłym roku chce zmienić swój.

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Jesteś pewien że nie ma lagów w ogole?

e-CVT nie ma, ale cały napęd ma (komputer musi pomysleć co chce zrobić i jakiego napędu użyć itp itd).

CVT natomiast ma laga ze względu na koła i pas/łańcuch. O to mi chodziło. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, trepek napisał(a):

To jest inna oferta niż ta wcześniejsza, tu wpłacasz 2/3 auta a bierzesz w kredycie 1/3 i tylko na 2 lata, wygląda ładnie, problem jest tylko taki:

Screenshot_20260911-165449.thumb.png.3c197487299607cbd7e98f062e5fb5af.png

Już nie masz na start zniżki ponad 10% 

Jak miałeś w tamtej opcji "0%" 

Kupujesz tak jak stoi w salonie.

W tamtej opcji nic nie pisało o dodatkowych 5% opłaty przygotowawczej za okres ponad 36 miesięcy , a tu w dokładnym rozeznaniu cyk i wpada, ile jeszcze takich ukrytych kosztów wpadnie?(Chodzi o tamtą propozycję)

A 0% na 24 miesiące to też żadna super rewelacja, w euroagd za 32k dostaniesz tv na 50 rat 0% , a czasem nawet z tego odpuszczą 1 albo 2 raty, albo dostaniesz rabat 40% na inny produkt

1 godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

Dąży do zera od ceny z salonu, poprosisz o rabat, moze dostaniesz, a moze usłyszysz "ale dajemy kredyt 0%"

1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

Dzięki za rozeznanie. Czyli nisko wyceniają swoje ryzyko ... znak obecnych czasów i jestem ciekaw jak długo to potrwa :) 

A jakie tu mają ryzyko? Kupujący wpłaca 2/3 ceny, bank daje tylko 1/3 , daje nie na 60 miesięcy, tylko na 24miesiace, nie masz zniżek na start, tylko bulisz cenę salonową, a na koniec masz wbite w dowód współwłaściciela bank i nawet tego auta nie sprzedasz, bez ich zgody.

A wybierając opcję bez ubezpieczeń kredytu, możesz usłyszeć "brak zgody na finansowanie" bo to tylko propozycja umowy, a nie finalna decyzja o przyznaniu kredytu.

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

e-CVT nie ma, ale cały napęd ma (komputer musi pomysleć co chce zrobić i jakiego napędu użyć itp itd).

CVT natomiast ma laga ze względu na koła i pas/łańcuch. O to mi chodziło. 

Hmmmm, no niekoniecznie. Symbolicznie ponad połowę tej pierwszej belki zajmuje uruchomienie silnika spalinowego (normalne, Audi też chwali się tego typu czasem). Z całą pewnością nie jest to "instant". Tutaj komputer z pewnością nie rozmyśla (dostał kickdown), a jak już to nie trwa to raczej dłużej niż ~20-70 ms, a tutaj rozmawiamy o tym, że wzrost prędkości o 1 km/h następuje w ~600 ms. Dla porównania w BMW z klasycznym hydrokinetykiem wzrost prędkości o 1 km/h kiedy NIE trzeba było uruchamiać silnika spalinowego wynosił ~230 ms, podczas gdy TRZEBA było włączyć silnik spalinowy nieco ponad 600 ms, czyli o ~50 ms wolniej niż w Lexusie UX (moim zdaniem na granicy mojej niepewności pomiarowej).

Opublikowano

Co do przyspieszania i teorii że to każdy automat jest szybszy niż manual itd itp

Zmartwie Was ;) sprawność przyspieszania w mieście zależy w 99 procentach od kierowcy :) tylko tyle i aż tyle. Nm, KM. Fwd, Rwd, diesel, benzyna. Kompresor, NA, Turbo. Itd itp jest pomijalne ;). I to nie od jego umiejętności czy doświadczenia od po prostu od stylu / upodobań / dnia jaki ma ;)

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.09.2026 o 20:49, Gang napisał(a):

Zmartwie Was ;) sprawność przyspieszania w mieście zależy w 99 procentach od kierowcy :) 

... no i w 99% przypadków jeżdżą jak napisałem. :) To tak jak hamulce - bez ABS "się da" zahamować lepiej niż z ABS, ale w codziennej jeździe, przez typowego kierowcę, w awaryjnej sytuacji, przy ABS będzie o niebo lepiej.

Z innej beczki, polecam zobaczyć od początku do końca (najlepsze z tymi cenami panewek i ich jakością):

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Widziałem te Dacie Striker, dziwnie wygląda - ciągnie za sobą taki "odwłok" ten tył ... czy oni nie mogą niczego innego wymyśleć niż to zwężenie z tyłu? to już każdy chyba robi

image.thumb.png.db4bb625f063687c075ccffac6ac3cd6.png

Opublikowano (edytowane)

Jakie zdanie macie o olejach firmy Petronas? Zwrócił moją uwagę olej Petronas Syntium Hybrid 0w20, bo spełnia normę ILSAC GF-7A.

Teraz jeszcze jakieś testy znalazłem i np. Petronas Syntium 7000 0w20 wypada znacznie lepiej od np. Liqui Moly Tec V 0w20 (397 wiersz z Petronas i 26 wiersz z Liqui Moly)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fbb9qtL-yWlzDPLzvxzpF01gRRtH8fKxeVtXt6HPpgg/edit?gid=0#gid=0

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
W dniu 10.09.2026 o 23:22, SylwesterI. napisał(a):

Jak by mi ktoś dał ofertę na auto, powiedzmy 50% wkładu i dokładnie 50% w 60 ratach, nie zastanawiał bym się długo, ale takich cudów nie ma.

Na firmę są takie cuda.