Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bleidd napisał(a):

Prąd też będzie tylko rósł. U mnie jest 1.22 zł / 1kWh.

Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

poszukaj u innego dostawcy. operatora/dystrybutora nie zmienisz, ale mozesz zmienic samego dostawce/producenta energii

nie ma powodow, aby rosla cena energii - za duzy udzial OZE w jej produkcji. 

1,22 zł / 1 kWh to standardowa cena w taryfie G11 Pomyłka. Energa ma 1,10 zł / 1 kWh. W innych częściach Polski nawet poniżej 1 zł. Można próbować zmianą taryfy na G12w, ale to nie każdemu będzie pasowało. U mnie G12w obniżyło średnią cenę za 1 kWh do ~0,96 zł / 1 kWh, ale tutaj bardzo dużo zależy od profilu zużycia.

Edytowane przez kapcer
Opublikowano
1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

A do tego metoda osiągnięcia w tym kompakcie benzynowym tych niutów to też przepis na sukces: silnik o pojemności Jacka Danielsa z turbawką 2x większą od niego samego. Do tego jebitna skrzynia i wsysanie 1l oliwy na 1000 km xD no ideolo.

Tak bo diesle dużych turbo nie mają, widziałeś kiedyś 1.6 HDI? 

I kto Ci broni kupić 2.0 turbo? 

Z diesla się wyrasta, spokojnie :P 

• Like 1
Opublikowano

Tak, jeździłem takim 112 konnym przez 4 lata w p508. Zero problemów. Jazda w mieście 80% do 20%. Silnik totalnie niewysilony, 112kucy z 1.6, turbawka na widoku - można ją sobie samemu obadać w razie problemu. DPF nigdy nie prany, nie zgłaszający żadnych problemów. Kupiłem z przelotem 220k, sprzedałem przy 300k.

Mocą nie grzeszyl, ale w tamtym momencie 4,5l/100 km mnie przekonywało bardziej niż bycie pierwszym spod świateł i w kostnicy w razie w też.

Opublikowano
19 minut temu, galakty napisał(a):

Diesel od dawna nie ma sensu, chyba że ktoś klepie tylko autostrady i srogie kilometry, to spoko bo zasięg jest zaletą.

Kiedyś, dawno temu taki 1.9 TDI palił połowę tego co 1.8-2.0 wolnossące i olej napędowy był tańszy na stacji. Dziś palą niewiele mniej, a paliwo droższe + serwis też droższy i problemy zimą oraz brak kultury pracy. 

Zależy jaki dokładnie silnik.

Focus MK3 zrobił 350 tys przebiegu. Z silnikiem nie działo się nic poza uszczelnianiem silnika i wymianą śrubek ale to od walnięcia miską olejową. Ani razu problemu z DPF, wtryskami, turbo. Jako jedno auto do wszystkiego dało radę. Ale wiem, że nowe diesle to już nie to samo. Każdy znajomy co ostatnio kupił TDI to na dzień dobry ekologię wywalał bo miał problemy.

• Upvote 1
Opublikowano
36 minut temu, trepek napisał(a):

Ostatnio nowe baterie do Tesli widziałem za 11 tys zł.

Też to widziałem ale podobno to był fake ;) 

35 minut temu, bleidd napisał(a):

Prąd też będzie tylko rósł. U mnie jest 1.22 zł / 1kWh.

U mnie w dzień 1.29zł/ 1 kWh a w nocy i w weekend 0.78zł / 1kWh. - to jest cena z przesyłem i VAT23%. Do tego koszty stałe ~530zł/rok. 
W dzień działa PV ;) 

Opublikowano
2 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Zależy jaki dokładnie silnik.

No mówimy o dzisiejszych, bo do starych się nie czepiam, jeździłem 1.6 HDI i 1.6 CRDi i to były super jednostki. Dzisiaj bym diesla od Forda nie wziął. 

Opublikowano
17 minut temu, SuLac0 napisał(a):

kup w koncu jakis abonament, zaplacisz min 50% taniej :E

Tak, będę płacił abonament na dw-trzy wyjazdy, do tego masz kilku operatorów. Najlepiej u wszystkich wykupić nie?

40 minut temu, trepek napisał(a):

O reglamentacji paliwa w PRLu kolega zapomniał? O tym jak działał wtedy transport?

No ale to były zupełnie inne czasy i ustrój. Obecnie to masz na Kubie.

Opublikowano
8 minut temu, Qrdello napisał(a):

To ciekawe. Bo ja jak jestem na prowincji i muszę od rodziców z górek do miasta 10km podjechać w jedną stronę to podjeżdżam już rozgrzanym dieslem. I rozgrzanym też wracam do domu. Wyjątkiem są mrozy -10 i większe, ale to nie ma furmanki która by wtedy nie cierpiała. PB na tym samym odcinku rozgrzał by się może i ciut szybciej, ale za to spalił zamiast 7 l ponad 10. Może masz niesprawny silnik skoro się tak długo nagrzewa?

Nie wiem jak bardzo niesprawną benzynę musisz mieć żeby spalić ponad 10l. Nowszym silnikiem z 7 biegami nie więcej niż 7.5L spalę w górach :) 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galakty napisał(a):

No mówimy o dzisiejszych, bo do starych się nie czepiam, jeździłem 1.6 HDI i 1.6 CRDi i to były super jednostki. Dzisiaj bym diesla od Forda nie wziął. 

To trochę szpagat. Bo dzisiaj spokojnie kupisz dobrego diesla którym pojeździsz - o ile serwisy będą na bieżąco i weźmiesz na poprawkę ekologię. 

FR diesle są wciąż w granicach rozsądku - czy 1.5hdi czy 2.0 dci. U niemca z dwa warianty TDI wciąż jeszcze w miarę żywotne się znajdą. Koreańskie CRDi. Coraz mniej jest wprawdzie takich wyborów, ale wciąż jednak są.

@TheMr. oj to dawno nie byłeś chyba na prowincji xD tam raczej autami powyżej 2020 r. się w tygodniu nie jeździ :D 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

To trochę szpagat. Bo dzisiaj spokojnie kupisz dobrego diesla którym pojeździsz - o ile serwisy będą na bieżąco i weźmiesz na poprawkę ekologię. 

FR diesle są wciąż w granicach rozsądku - czy 1.5hdi czy 2.0 dci. U niemca z dwa warianty TDI wciąż jeszcze w miarę żywotne się znajdą. Koreańskie CRDi. Coraz mniej jest wprawdzie takich wyborów, ale wciąż jednak są.

Tylko one już bezproblemowe nie są jak kiedyś, a jak mam ryzykować kosztami to wolę benzynę. 

2.0 TDI i zacierające się pompy oleju? Wiem wiem, naprawili problem, jak to w VW ma w zwyczaju wydali 10 kolejnych poprawek :E 

Tylko tak jak piszesz, na prowincji się takimi nie jeździ. 

• Upvote 1
Opublikowano
58 minut temu, Cappucino napisał(a):

W domu tak, ale w trasie i autostradzie na szybkiej ładowarce czar pryśnie.

No i tu dochodzimy do tego o czym wielokrotnie wspominałem. Ile tras robimy w stosunku do jazdy wokół komina.

9 minut temu, trepek napisał(a):

Te 50 sztuk co miał koleś?

Tak.

Opublikowano
13 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Też to widziałem ale podobno to był fake ;) 

U mnie w dzień 1.29zł/ 1 kWh a w nocy i w weekend 0.78zł / 1kWh. - to jest cena z przesyłem i VAT23%. Do tego koszty stałe ~530zł/rok. 
W dzień działa PV ;) 

Jakbym miał PV to może bym sobie zmienił taryfę ale przy pracy zdalnej i ogólnie użytkowaniu wszelkich sprzętów w ciągu dnia mi się to nie opłaca.

Opublikowano
22 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Diesel ma sens - szczególnie na prowincji i w mniejszych miastach - gdzie korki są też mniejsze. Tam pokonuje się dalsze odcinki - np. w górach - a i silnik z większym momentem się sprawdza.

Jaki sens ma diesel przy takich różnicach w spalaniu? image.thumb.png.188979bb19f2d85ed68ae1ef4dc6eb8c.png

Dolicz do tego większe skomplikowanie diesla oraz kupno AdBlue.

Diesel pali o ~8% mniej a jednocześnie ON jest droższy o ~17% od PB95. Więc sam koszt paliwa w przypadku diesla jest o 9% wyższy niż w przypadku PB95. A jeszcze trzeba doliczyć wyższy koszt zakupu diesla... Budżetowo się to nie spina.

15 minut temu, TheMr. napisał(a):

Nie wiem jak bardzo niesprawną benzynę musisz mieć żeby spalić ponad 10l. Nowszym silnikiem z 7 biegami nie więcej niż 7.5L spalę w górach

U mnie latanie hybrydową SantaFetką a więc 2 tonowym suvem z napędem na 4 kapcie, po górach, w 3 osoby i bagaż zamyka się spalaniem w z przedziału 6.5-7l.

• Upvote 2
Opublikowano
27 minut temu, kapcer napisał(a):

1,22 zł / 1 kWh to standardowa cena w taryfie G11 i tutaj nic nie obniży zmiana dostawcy. Jedynie zmiana taryfy na G12w, ale to nie każdemu będzie pasowało. U mnie G12w obniżyło średnią cenę za 1 kWh do ~0,96 zł / 1 kWh, ale tutaj bardzo dużo zależy od profilu zużycia.

Ja widze w enei 0.97 w g11. Hmm

Opublikowano
16 minut temu, galakty napisał(a):

Akurat 2.0 diesel w Focusie to bardzo chwalona za trwałość jednostka, bez problemu możesz trafić na turbo benzynę która takiej trwałości nie ma. W wersji ST 7.5s do setki. Naprawdę fajne osiągi i dobre spalanie. Diesel w trasie na autostradzie jadąc te 140-150 kmh spali mało. Benzyna niestety powyżej 130 kmh zaczyna palić dużo więcej. 

Opublikowano
Teraz, KiloKush napisał(a):

Akurat 2.0 diesel w Focusie to bardzo chwalona za trwałość jednostka, bez problemu możesz trafić na turbo benzynę która takiej trwałości nie ma. W wersji ST 7.5s do setki. Naprawdę fajne osiągi i dobre spalanie. Diesel w trasie na autostradzie jadąc te 140-150 kmh spali mało. Benzyna niestety powyżej 130 kmh zaczyna palić dużo więcej. 

Benzyny mają za krótkie skrzynie i trzymają obroty po prostu, nie wiem czemu nie potrafią tej szóstki dać jako prawdziwy nadbieg :E 

Ale jak pisałem - w trasy na autostrady diesel będzie lepszy, tylko to trzeba klepać tysiące tego, a nie 2x w roku. 

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, bleidd napisał(a):

Jakbym miał PV to może bym sobie zmienił taryfę ale przy pracy zdalnej i ogólnie użytkowaniu wszelkich sprzętów w ciągu dnia mi się to nie opłaca.

Ja mam pracę zdalną i taryfę G13, polecam :) W G13 masz tani prąd między 13 a 16 a więc idealnie aby puścić pralkę/ugotować obiad.

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Benzyny mają za krótkie skrzynie i trzymają obroty po prostu, nie wiem czemu nie potrafią tej szóstki dać jako prawdziwy nadbieg :E 

Ale jak pisałem - w trasy na autostrady diesel będzie lepszy, tylko to trzeba klepać tysiące tego, a nie 2x w roku. 

Porównaj wykres 2.0 Tdci czy EcoBlue do benzyny. Diesel robi wystarczająco dużo mocy żeby jechać 150kmh w zakresie 2200-2600 RPM. TFSI wtedy nie ma nawet 100KM więc z taką mocą nie pojedzie 150kmh.

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj Balkan wrzucił test Transita z PHEV i to auto pali według tego co podaje 7L na setkę. Kosztuje dyszkę więcej niż diesel z podobnym wypasem I który spali więcej tej ropy. I ten PHEV robi to w trybie hybrydowym z rozładowanym aku. W takim przypadku diesel nie ma sensu.

Edytowane przez Cappucino
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Gret napisał(a):

Ja widze w enei 0.97 w g11. Hmm

A rzeczywiście, moja pomyłka, pisałem z pamięci. U mnie akurat Energa i 1,10 zł za 1 kWh w G11, ale nadal 1,10 zł to mniej niż 1,22 zł. 

Wyedytuję poprzedni post, bo wprowadza w błąd.